Dodaj do ulubionych

co czytacie,co oglądają dzieciaki?

09.05.07, 22:04
Maksio uwielbia jak mu się czyta,bardzo dużo mówi,czyta z pamięci wybrane
ulubione ksiązeczki,jego ulubiona seria to Kamyczek mamy spory zbiór najpierw
kupowalismy takie od 2 lat np.-:na nocniku","przy stole""u doktora"itp dzięki
ostatniej przestał się bać lekarzy.Teraz kupuje mu juz w miekkiej oprawie
o"przedszkolu","wizycie u dentysty""u babci i dziadka"itp kto nie widział
niech zobaczy tu
www.allegro.pl/search.php?string=Kamyczek
lubimy tez ksiazeczki z wydawnictwa Amberek tez mamy kolekcje,
wiadomo Bob budowniczy,wiersze Brzechwy i Konopnickiej i odkrylismy takie małe
krótkie ksiazeczki o kotku który chciał zjeść tabletki,bawił się prądem-akurat
dla mojego łobuza.

jeśli chodzi o telewizje Maks do jakiegoś czasu nic nie oglądał,nie ciekawiły
go żadne bajki,aż kupiliśmy Kamyczka-Kajtusia(podobno na cini mini leciały te
bajeczki)teraz ma 13 krótkich opowiastek,lubi tez Misiowanki i czasem
teletubisie choc juz go nudząsmile

a jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • lulla1 Re: co czytacie,co oglądają dzieciaki? 10.05.07, 09:56
      domowe przedszkole oglądamy namiętnie /jedyneczka i budzik też/. Przez chwilę
      dzień w dzień "Kubuś Puchatek i Hefalumpy" a teraz na topie jest "Zakochany
      kundel II" a no i "żwirek i muchomorek" ale nie wiem czy to ostatnie nie z tego
      względu że sama sobie przyciska pilotem która ma być bajka.
      A co do czytania to ciężko powiedzieć - od dosyć dawna nalerzymy do biblioteki i
      wypożyczamy różne bajki. Bardzo lubi Tupcio Chrupcio, klasyczne baśnie "śpiąca
      królewna, Kopciuszek, Pinokio. Czytamy też gazetki "Kubuś Puchatek" - lubię bo
      są tam też zadania dla maluszków. Mam też od kogoś stare numery "akademi
      Przedszkolaka" - rwelacja i żałuje że nie da się nigdzie kupić nowych sad
      • grzalka Re: co czytacie,co oglądają dzieciaki? 10.05.07, 10:55
        Moi chłopcy tez na etapie Kamyczka, obecnie tego powyżej 3 lat- ulubiona jest o
        wilku, poza tym czytamy Misia Uszatka (polecam), całą klasykę Tuwim- Brzechwa
        (większość juz znaja na pamięć).

Jesli chodzi o bajki, to raczej im nie włączam, niania tez ma zakaz, oglądaa
        tylko wieczorem razem z siostrą- Alek generalnie nie jest zainteresowany, Antek
        natomiast rośnie na telemaniaka- potrafi obejrzec np. całego Clifforda w
        kompletnym bezruchu z szeroko otwartymi oczami, co przy jego nadruchliwości jest
        niepokojącym zjawiskiem.
    • lila1974 Re: co czytacie,co oglądają dzieciaki? 10.05.07, 11:12
      Nela jeszcze do niedawna wyrywała nam książeczki z rąk, bo sama chciała
      czytać. Czytała więc namiętnie "Kubuś i Hefalumpy" i inne z Kubusiem.
      Lubi też serię bajek Disney'a szczególnie "Małą syrenkę" i "Piękną i bestię".

Od pewnego czasu pozwala nam jednak czytać, a wóczas wsłuchuje się z lubością w
      wierszyki Brzechwy, Tuwima i innych polskich poetów, np. bardzo lubi wierszyk
      Ireny Suchorzewskiej "Mamo".

Nie mogłam się doczekać, kiedy wreszcie przestanie zabierać nam książki, bo ja
      bardzo lubię czytać dzieciom. Jest nadzieja, że wkrótce będziemy mogły sobie
      porządnie poczytać smile

Do ulubionych bajek należą "Auta" - wprost uwielbia oraz "Asterix i Wikingowie"
      (w nawiasie dodam, ze świetnie głosu tam użycza Doda). Z bajek w TV lubi "Braci
      Koala", przez co cierpi jej starsza siostra, która tej bajki nie znosi.

Właśnie z racji posiadania starszej siostry uda się jej obejrzeć coś dla widzów
      nieco starszych, więc zna i lubi "Księżniczkę Sisi", "Flinstonów", "Toma i
      Jerrego" oraz, ku mojemu ubolewaniu, "Wchich" i "Winks". Lata potem po domu,
      krzyczy, że jest "Blumbla" i ma ogień.
      • agatelek2 Re: co czytacie,co oglądają dzieciaki? 10.05.07, 13:27
        Moje dzieci uwielbiają mini mini-szczególnie Krecika,Elmo,Sezamki i Clifforda.Z
        książeczkami to różnie bywa.Ostatnio na topie u mojego syna są gazety
        motoryzacyjne.Tata wieczorem czyta co tam pod maską ma nissan czy toyota i mały
        jest wniebowzięty.Córa chcąc niechcąc sie dołącza wink)))
    • iwoniaw Re: co czytacie,co oglądają dzieciaki? 14.05.07, 22:35
      Do oglądania - uwielbia Uszatka, Muminki w wersji se-ma-fora (te filcowe),
      Teletubisie też, no i poranne programy w tvp - "Budzik", "Jedyneczkę", "Domowe
      przedszkole". Oraz film fabularny "Apollo 13" oparty na faktach ze szczególnym
      uwzględnieniem scen "jak rakieta startuje i odrzuca zbiornik na paliwo" oraz
      "jak kapsuła ląduje w morzu" big_grinDD
      Do słuchania - płytę z "Elemelkiem" i stare taśmy z bajkami muzycznymi z
      polskich nagrań, jeszcze moje z dzieciństwa. I "czerwonego kapturka" z kolekcji
      Dziecka.
      Książki rózne, uwielbienie dla konkretnych przychodzi falami - przede wszystkim
      wiersze wszelakie (Chotomska, Tuwim, Brzechwa) i krótkie historyjki. Ostatnio
      także wszelkie ilustrowane encyklopedie wiedzy wszelakiej, ze szczególnym
      uwzględnieniem maszyn, statków kosmicznych, maszyn budowlanych. Hitem ostatnich
      dni jest świeżo nabyty "elementarz malucha od 4 do 7 lat" - ilustrowany rodzaj
      leksykonu dla dzieci, tłumaczenie jakiegoś francuskiego wydawnictwa. Oprócz
      wspomnianych wyżej maszyn oraz rakiet dziecko fascynuje się "rozdziałem" (w
      cudzysłowie, bo ma on raptem kilka stron, z czego jakieś 90% to obrazki wink) na
      temat ciała człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem kości, mięśni i "dzidziusia
      w brzuchu u mamusi, który rośnie z małej komóreczki".
      • stukotek Re: co czytacie,co oglądają dzieciaki? 15.05.07, 10:54
        cześć Dziewczyny. To mój pierwszy post na tym forum, ale jod czegoś trzeba
        zacząć.smile
        "Elementarz malucha od 4 do 7 lat" u nas też jest jedną z ulubionych książek, a
        juz strony z dzidziusiem w brzuszku sa chyba najlepsze. Konkurować mogą tylko
        ze stroną o wulkanach. smile
        Moja Zuzia ma 3 lata i 4 m-ce.
        Uwielbia też książeczki o Franklinie.
    • ania.silenter bajki na dvd 17.05.07, 10:58
      Oglądają: Krecika, Uszatka, Pszczółkę Maję, Epokę Lodowcową, Shreka, Makową
      Panienkę, Kota Filemona itp.
      Mają sporo książeczek, ale nie lubią słuchać czytania (nad czym ubolewam, ale
      cały czas próbuję im czytać), lubia oglądać obrazki.
    • marta406 Re: co czytacie,co oglądają dzieciaki? 17.05.07, 20:27
      Ogląda: Kubusia Puchatka, Braci Koala, Sezamkowy Zakątek, Boba Budowniczego i
      serię programów edukacyjnych "Ucz się z rodzicami".
      Lubi słuchać bajek czytanych o Kubusiu.
      Z książek hitem jest "Puchatkowe Przedszkole" i kolekcja bajek
      miesięcznika "Dziecko" (szczególnie "Czerwony Kapturek", "Kot w butach" i "Jaś
      i Małgosia") Polecam, nawet ja lubię posłuchać tych bajczeksmile
      Ostatnio też zapisałam ją do Klubu Puchatka i podobają nam się te książeczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka