Dodaj do ulubionych

do dziewczyn z Gdańska

13.06.07, 18:02
Jest tu ktos z tego miasta?
W sobote mamy kilka godz.czasu w Gdansku, chcemy zobaczyć conieco.
Wysiadziemy na dworcu kolejowym - podobno to niedaleko starówki.
Polecicie miejsce gdzie mozna tanio i smacznie cos zjeść?
Z góry dzieki.
A może wskazecie mi jakie miejsca w tak krótkim czasie i do tego z
dzieciakami i jednym wózkiem mozna zwiedzić?
Obserwuj wątek
    • marysiowamama podciągam 13.06.07, 21:41
      bo wiem że tu sa dziewczyny z Gdańska.
    • mikasara Re: do dziewczyn z Gdańska 13.06.07, 22:05
      witaj! zapraszam do mojego rodzinnego grodu!
      starówka to nudy dla dzieci. dla dzieci najbardziej polecam ZOO. wysiada się w
      Oliwie i idzie (niedaleko) na przystanek autobusowy, który podwozi bezpośrednio
      pod bramę ZOO. dla dzieci jest też fajny bardzo duży plac zabaw na świeżym
      powietrzu na przymorzu, blisko plaży. ale tam to już trudnieszy dojazd - chyba,
      że taksówką.
      co do żarełka to niestety nie podpowiem.
      jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać - niecierpliwa
      marysiowamamo smile
      • marysiowamama No nareszcie ktoś żyw z Gdańska :) 13.06.07, 23:05
        Wyprawa do zoo odpada, bo w Gdańsku będziemy po 10rano i tylko kilka godz. mamy
        bo o 16 odbieramy w Jantarze domek. Pozatym wyjeżdzamy z domu o 4,40 !!! i
        chyba braknie nam sił na chodzenie po zoo.
        Chcemy zjeść jakiś obiadek zobaczyć to ponoc piękne miasto i fru do domku.
        Dzieki za odzew!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • ineze Re: do dziewczyn z Gdańska 13.06.07, 23:10
      jeśli wysiadacie w centrum na Głównym PKP to warto cofnąć się główną (rozkopaną
      niestety) ulicą i na wysokości brązowego budynku z napisem Lot (za nim) jest
      wejście na Długą - przejść się ul. Długą, super spacer z widokiem na Neptuna,
      obok mnóstwo gołębi atrakcja dla dzieci- warto mieć coś, zeby dzieci pokarmiły.
      Czasami -nie wiem czy już ale w sezonie atrakcja dla dzieci to mimowie. Mozna
      dojść do Motławy i rzucić okiem na Żuraw. Po drodze Kościół Mariacki - jeden z
      największych w Europie, drugi w Polsce. Ewentualnie ale to nie z wózkiem
      wejście na wieżę tarasu widokowego kościoła ok 490 schodów-bezpiecznie, szeroko
      ale wysoko i męcząco, niezły widok (90m).
      Co do jedzenia - przy Długiej Na początku po lewej w bocznej uliczce idąc w
      stronę Neptuna będzie jakoaś pierogarnia ale tam chyba nie tylko pierogi, nie
      byłam ale polecano mi,przy samej Długiej bar wegetarianski - ja lubie, jest
      jakiś bar niedaleko Długiej-niedrogo, w miarę smacznie ale na szybko. Ta
      pierogarnia z takim sympatycznyą nazwą, KTÓREJ NIE PAMIĘTAM wydaje mi sie ok.
      Zoo w Gdańsku jest niezłe, chyba ma najbardziej "humanitarne" warunki dla
      zwierząt w Polsce, ładnie położone w lesie ale trzeba kilka godzin mieć i
      wysiąść wtedy w Gdańsk Oliwa, tam też niezły park.
      Życzę udanego pobytu, szkoda, że akurat mnie nie będzie.
      • marysiowamama Dzieki !!! 13.06.07, 23:15
        Oj ale mi pomogłaś !!!
      • ineze Re: do dziewczyn z Gdańska 13.06.07, 23:17
        jeszcze warto przejsć sie ulicą mariacką równoległą do Długiej, odchodzącą od
        katedry, widać ją od strony Motawy, pierwsza brama po wejsciu nad Motławę,
        mnóstwo sklepów z bursztynem jako znak rozpoznawczy; dla mnie urokliwa.
        • ineze Re: do dziewczyn z Gdańska 13.06.07, 23:29
          to sie jeszcze rozszaleję- możecie zajść do dworu Artusa za Neptunem,
          przynajmniej z zewnątrz zwróćcie na niego uwagę tam prawie wszystkie "ważne"
          imprezy miejskie sie odbywają to jest cześc muzeum miejskiego, w to wchodzi
          jeszcze ratusz miejski, dom Uphagena - na to wszystko jeden bilet ale niestety
          zwłaszcza w ratuszu schody więc z wózkiem ciężko, wszystko przy Długiej. Jeśli
          można byłoby tylko do dworu Artusa to zajrzyjsocie, tego nie ma dużo
    • m.mada Re: do dziewczyn z Gdańska 13.06.07, 23:52
      a na deser polecam wpaść do baru "capri" też przy długiej, duży wybór
      różniastych deserów, uwielbiam...
    • mikasara Re: do dziewczyn z Gdańska 14.06.07, 10:07
      capri - obowiązkowo!
    • annazmaria ja nie z Gdańska ale 14.06.07, 11:32
      z racji chwilowej fascynacji Trójmiastemsmile polecić mogę (w kwestii konsumpcji
      treściwej, a nie 'przyjemnościowej' typu lody i desery) na ulicy Piwnej -
      równoległa do Długiej, w okolicy bazyliki mariackiej - bar bistro Kos - porcje
      ogromne, wybór dań bardzo duży, zawsze sporo ludzi z dziećmi, ceny bardziej niż
      przystępne, no ite nazwy dań: mnie urzekła pizza tandeta (!) zamiast
      najprostszej nazwy margherita czy coś w tym stylu...

A jeśli chodzi o zwiedzanie z Marysią (bo z wózkiem na pewno będzie b. trudno)
      to mój rodzinny przedszkolak był zafascynowany zwiedzaniem statku 'Sołdek' -
      przycumowany niemal naprzeciwko Żurawia, po drugiej stronie Motławy, można się
      tam dostać promem Centralnego Muzeum Morskiego - z tego co pamiętam to prom w
      obie strony jest w cenie biletu na Statek ale warto jeszcze sprawdzić. A Ty
      (jeśli puścisz starszą córeczkę z Tatą) możesz usiąść z młodszą przy stolikach
      w holu lub przed Muzeum - tam nawet jakaś fontanna szumi, coś mi się kołacze po
      głowie - toaleta, karmienie, podziwianie widoków, kawka / herbatka, itp...

Polecam jako chwilowo LOkalna Patriotkasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka