80kicia 29.02.08, 09:24 Mała załapała tą okropną grypę wczoraj nic nie jadła piłatylko więc do picia dodawałam glukozę, nawet marchwiankę zwraca nie ma częstych wymiotów tylko jak coś zje co mogę jej dać ile może dni nie jeść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiamuc Re: rotawirus 29.02.08, 10:03 80kicia napisała: > musisz przeczekać i cały czas kontrolować gorączkę, najważniejsze że pije, bo jaby nie to byście musieli galopem jechać do szpitala by się dzieć nie odwodnił.Trzymajcie się cieplutko, może czopki pomoga na zbice temperatury.Moja przeszła ostatnio tą choróbsko ale do szpitala tez nie pojechaliśmy(na szczeście sie obyło)mała piła, a ja uważam że lepiej szypitali jak można to unikać trzeba bo tam to dobiero siedlisko chorób jest Odpowiedz Link Zgłoś
aanna6 Re: rotawirus 29.02.08, 11:14 my to przechodzilismy tydzien temu . a nie przepisal ci lekarz ORSALIT_U zapobiega odwodnieniu . ja dawalam do picia marchewianke i orsalit lub czysta przegotowana wode , ale po troszeczke ( aby niezwymiotowal ) do jedzenia kleik ryzowy i grysik na wodzie ( po 1- 2 lyzeczki ale czesto) Odpowiedz Link Zgłoś
80kicia Re: rotawirus 29.02.08, 13:05 przepisała nam smectę i vomitusheel, może dlatego, że młoda pije dosyć dużo na szczęście po samym piciu nie zwraca, dzięki za podpowiedź też tak zrobię i będę jej dawać często po kilka łyżeczek kleiku Odpowiedz Link Zgłoś
amagda80 Re: rotawirus 29.02.08, 20:02 smecta i duuuuzo picia, moze soczki przecierowe lubi? jak 2-3 dni nie zje ale bezdie pic to bedzie ok mozesz tez sprobowac np kleik z jagodami podac ale moje dzieci tego nie tknely Odpowiedz Link Zgłoś
m.mada Re: ritawirus codawaćjeść pomóżcie!!!!! 01.03.08, 13:33 nie wiem,czy glukoza to dobry pomysł, nasza lekarka zawsze mówi, że przy biegunkach zero cukru, bo cukier goni. Za to można kleik ryżowy i kukurydziany, flipsy w każdej ilości, pieczywo chrupkie kukurydziane i ryżowe, banany, pieczone jabłka, słoiczki dla dzieci, bo najczęściej są już z "zagęszczaczami", tylko te bezmięsne, bo są łatwiej strawne. Trzeba uważać z glutenem, bo też może czyścić, Do picia woda i zwykła herbata niesłodzona, a nawet trochę osolona, zero soków i herbatek owocowych. Sprawdzaj, czy się nie odwadnia - czy ma mokry język, jeśli się robi kleisty, to się odwadnia. U nas skończyła się biegunka tydzień temu, trwała pięć dni. nie pomagała ani smekta, ani węgiel - wychodziło w tej samej formie co wchodziło. Chcieliśmy już jechać do szpitala, ale mała nie była odwodniona, więc lekarka kazała poczekać jeszcze dwa dni i samo przeszło... za to zaleciła odstawić smektę i węgiel - bo jak nie pomagają to szkodzą - upośledzają wchłanianie składników odżywczych przez jelita. Trzymajcie się, mam nadzieję, że u was skończy się szybciej niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
princessa1 Re: ritawirus codawaćjeść pomóżcie!!!!! 02.03.08, 19:46 A masz czy diagnozę że to rotawirus? My właśnie wróciłysmy ze szpitala, do którego moja corka trafiła z biegunka i wymiotami, ale żaden lekarz nie powiedział, ze to rota, wyniki z kału będa dopiero w tyg,nie musi to byc rota może być coś całkiem innego. Ja byłam najpierw u pediatry, ktora od razu kazała pojechac na izbę przyjęc, nie dawała żadnych leków. Na izbie zrobili córce gazometrię ktora stwierdza czy dziecko jest odwodnione. A w szpitalu dzieciom z takimi problemami podają: gotowaną marchew, ziemniaki, kleiki ryzowe, jablka gotowane, do picia herbata czarna poslodzona glukozą, no i kisiel do picia. Moja dostala coś przeciw wymiotom więc zaczeła tam jeśc. A jesli dziecko wymiotuje to podawac picie, w małych ilosciach, nawet co chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś