Dodaj do ulubionych

BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g

29.05.08, 22:07
Witam !
Czy któraś z Was juz miała to badanie? Jak sie go konkretnie
wykonuje? W jakiej ilości wody rozpuszczam glukozę? słyszalam że
mozna ją skropić sokiem z cytryny - wtedy łatwiej wypić? Czy to
prawda?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • citri Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 29.05.08, 22:11
      Sama nic nie pryzgotowujesz dajesz ja w labie oni przygotowują
      możesz poprosic o wcisniecie cytryny jesli bedziesz ja mieć ale nei
      wszyscy sie zgadzają. Oni wiedzą co i jak sama nic nie przyrzadzasz.
      Wyglada to tak że mowisz że masz takie badanie mieć, pobieraja
      krewkę w tym czasiep ryzgotowuja glukozkę, wypijasz i za pól czy za
      godzinę oznaczenie glukozy i potem ponowne wg wskazań lekarskich
      • lotos2004 Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 29.05.08, 22:16
        Cytri ma racje!nic sama nie przygotowujesz.Musisz tylko wziac glukoze,cytrynke
        jak masz ochote i nikt nie powinien Ci odmowic,zeby ja wcisnac.Ja wypilam
        glukoze bez cytryny i czulam sie ok,ale bardzo duzo pacjentek mialo mdlosci po
        takiej ilosci slodkiego.Najwazniejsze,zebys nie zwrocila ,bo niestety "slodkie"
        badanie beda robic jeszcze raz.To nie jest az tak slodkie,wiec mysl pozytywniesmile
    • joanna723 Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 29.05.08, 22:21
      rozpuszczasz glukozę w szklance wody, tak żebyś dała radę dość sprawnie wypić
      (może byc mniej, ale bedzie bardzo slodkie). Ja miałam ze sobą, w butelce
      szklanej po kubusiu i mocno schłodzone wtedy łatwiej wypić tak nie mdli. Później
      dlugo się nie chce jeść po tej glukozie. nie jest to takie straszne badanie
      • claudia84 Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 29.05.08, 22:51
        jak dla mnie to wcale nie jest straszne. czego sie nie robi dla dziecka. smile
        dziewczyny napisały już wszystko.
        • olensia Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 30.05.08, 00:09
          A ja mialam najpierw pobrana krew pozniej poszlam do domu (mieszkalam niedaleko
          przychodni) w domku wypilam glukoze i znow poszlam na badanie krwi. W miedzy
          czasie zemdlalam po tym dziadostwie i wymiotwalam wiec badanie bylo nadarmo...
          sad NIestety moj organizm tego nie toleruje...
          • agasobczak Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 30.05.08, 06:54
            Mózna samemu przygotowac smile W ppoprzedniej ciazy na czcczo mialam cukeiro ok
            wiec juz nei powtarzalam - zjadlam sobie ciut a potem za 2 godzinki wypilam
            ropzuszczona w 200 ml glukoze - rzeczywiscie mozna dodac sok z cytryny. co
            dotego czy to musi byc na czczo czy nie sa rozne szkoly smile jedni mowia tak a ci
            ktorzy maja do czynienia bardziej z cukrzyca wiedza ze nie koniecznie...Ale
            powiem wam tak ze nawet same panie w laboratorium czasem nie wiedzasmile i na
            wszelki wypadek mowia ze wszystkie badania musza byc na czczo... co jest nei
            prawdasmile mi kazali byc na czczo (mojemu dziecku) do INR smile)) ale sie usmialam -
            to uklad krzepniecia ktory nijak sie ma do tego czy jest sie na czczo.
            W tej ciazy chyb ajednak powtzorze cukier na czczo i wtedy zrobie po 2 godzinach
            po wypiciu glukozy bo mialam ciut zawyzony ostatnio sad ale moze tylko dlatego ze
            robilam go wczesnie w ciazy i niestety na czczo calkiem byc nei moglam no ale..
            mam nadzieje ze nic zlego nam nie wyjdzie.
            A... glukoza nie jest taka zla smile ten roztwor 75 jest slodszy i mniej przyjemny
            ale spokojnie. A... i nie musicie pic duszkiem - czasem panie w laboratorium tez
            tak mowiasmile macie na to spokojnie kilka dorbych minutsmileNormlanego jedzenia sie
            nie je przeciez w 1 minute nie?
    • madzienka82 Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 30.05.08, 13:21
      A kiedy powinno się to badanie wykonywać? Obecnie jestem w 22 tc a lekarz do tej
      pory mi nic nie powiedział.
      • mabena1 Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 30.05.08, 20:32
        mój ginekolog mówił że między 24 a 28 tygodniem ciązy, ale podobno
        zdania wsród lekarzy sa podzielone.
        • chrumpsowa Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 30.05.08, 20:45
          Ja tez czytalam, ze najlepiej robic to badanie miedzy 24 a 28tc.
    • jamajkowa Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 31.05.08, 17:43
      Witam,
      Poruszałam ten wątek już gdzieś wcześniej.
      Badanie robi się standardowo między 20 a 22tc.
      Nie jest prawdą, że nie można samemu przygotować sobie roztworu glukozy. Ja nie
      przepadam za tego typu ciepłymi ulepkami, więc żeby mieć chłodną, to
      przygotowałam sobie wcześniej w buteleczce w domu. Cytryną zakropiłam - myślę,
      że to pomaga. Co prawda pielęgniarka pytała czy ma mi glukozę rozpuścić, ale nie
      protestowała, gdy powiedziałam, że mam już gotową.
      Aha. rozpuszcza się w szklance wody.
      Pierwsze pobranie robi się na czczo (ja miałam 2, bo jeszcze morfologia), potem
      wypija się glukozę i za godzinę drugie pobranie.
      Do przeżycia, ale mi jakieś pół godziny po wypiciu glukozy zrobiło się słabo i
      cały dzień osłabiona byłam. Na szczęście obyło się bez wymiotów smile

Pozdrawiam,
      Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka