mabena1 29.05.08, 22:07 Witam ! Czy któraś z Was juz miała to badanie? Jak sie go konkretnie wykonuje? W jakiej ilości wody rozpuszczam glukozę? słyszalam że mozna ją skropić sokiem z cytryny - wtedy łatwiej wypić? Czy to prawda? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
citri Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 29.05.08, 22:11 Sama nic nie pryzgotowujesz dajesz ja w labie oni przygotowują możesz poprosic o wcisniecie cytryny jesli bedziesz ja mieć ale nei wszyscy sie zgadzają. Oni wiedzą co i jak sama nic nie przyrzadzasz. Wyglada to tak że mowisz że masz takie badanie mieć, pobieraja krewkę w tym czasiep ryzgotowuja glukozkę, wypijasz i za pól czy za godzinę oznaczenie glukozy i potem ponowne wg wskazań lekarskich Odpowiedz Link Zgłoś
lotos2004 Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 29.05.08, 22:16 Cytri ma racje!nic sama nie przygotowujesz.Musisz tylko wziac glukoze,cytrynke jak masz ochote i nikt nie powinien Ci odmowic,zeby ja wcisnac.Ja wypilam glukoze bez cytryny i czulam sie ok,ale bardzo duzo pacjentek mialo mdlosci po takiej ilosci slodkiego.Najwazniejsze,zebys nie zwrocila ,bo niestety "slodkie" badanie beda robic jeszcze raz.To nie jest az tak slodkie,wiec mysl pozytywnie Odpowiedz Link Zgłoś
joanna723 Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 29.05.08, 22:21 rozpuszczasz glukozę w szklance wody, tak żebyś dała radę dość sprawnie wypić (może byc mniej, ale bedzie bardzo slodkie). Ja miałam ze sobą, w butelce szklanej po kubusiu i mocno schłodzone wtedy łatwiej wypić tak nie mdli. Później dlugo się nie chce jeść po tej glukozie. nie jest to takie straszne badanie Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 29.05.08, 22:51 jak dla mnie to wcale nie jest straszne. czego sie nie robi dla dziecka. dziewczyny napisały już wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
olensia Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 30.05.08, 00:09 A ja mialam najpierw pobrana krew pozniej poszlam do domu (mieszkalam niedaleko przychodni) w domku wypilam glukoze i znow poszlam na badanie krwi. W miedzy czasie zemdlalam po tym dziadostwie i wymiotwalam wiec badanie bylo nadarmo... NIestety moj organizm tego nie toleruje... Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 30.05.08, 06:54 Mózna samemu przygotowac W ppoprzedniej ciazy na czcczo mialam cukeiro ok wiec juz nei powtarzalam - zjadlam sobie ciut a potem za 2 godzinki wypilam ropzuszczona w 200 ml glukoze - rzeczywiscie mozna dodac sok z cytryny. co dotego czy to musi byc na czczo czy nie sa rozne szkoly jedni mowia tak a ci ktorzy maja do czynienia bardziej z cukrzyca wiedza ze nie koniecznie...Ale powiem wam tak ze nawet same panie w laboratorium czasem nie wiedza i na wszelki wypadek mowia ze wszystkie badania musza byc na czczo... co jest nei prawda mi kazali byc na czczo (mojemu dziecku) do INR )) ale sie usmialam - to uklad krzepniecia ktory nijak sie ma do tego czy jest sie na czczo. W tej ciazy chyb ajednak powtzorze cukier na czczo i wtedy zrobie po 2 godzinach po wypiciu glukozy bo mialam ciut zawyzony ostatnio ale moze tylko dlatego ze robilam go wczesnie w ciazy i niestety na czczo calkiem byc nei moglam no ale.. mam nadzieje ze nic zlego nam nie wyjdzie. A... glukoza nie jest taka zla ten roztwor 75 jest slodszy i mniej przyjemny ale spokojnie. A... i nie musicie pic duszkiem - czasem panie w laboratorium tez tak mowia macie na to spokojnie kilka dorbych minutNormlanego jedzenia sie nie je przeciez w 1 minute nie? Odpowiedz Link Zgłoś
madzienka82 Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 30.05.08, 13:21 A kiedy powinno się to badanie wykonywać? Obecnie jestem w 22 tc a lekarz do tej pory mi nic nie powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
mabena1 Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 30.05.08, 20:32 mój ginekolog mówił że między 24 a 28 tygodniem ciązy, ale podobno zdania wsród lekarzy sa podzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
chrumpsowa Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 30.05.08, 20:45 Ja tez czytalam, ze najlepiej robic to badanie miedzy 24 a 28tc. Odpowiedz Link Zgłoś
jamajkowa Re: BADANIE Z GLUKOZĄ 50 g 31.05.08, 17:43 Witam, Poruszałam ten wątek już gdzieś wcześniej. Badanie robi się standardowo między 20 a 22tc. Nie jest prawdą, że nie można samemu przygotować sobie roztworu glukozy. Ja nie przepadam za tego typu ciepłymi ulepkami, więc żeby mieć chłodną, to przygotowałam sobie wcześniej w buteleczce w domu. Cytryną zakropiłam - myślę, że to pomaga. Co prawda pielęgniarka pytała czy ma mi glukozę rozpuścić, ale nie protestowała, gdy powiedziałam, że mam już gotową. Aha. rozpuszcza się w szklance wody. Pierwsze pobranie robi się na czczo (ja miałam 2, bo jeszcze morfologia), potem wypija się glukozę i za godzinę drugie pobranie. Do przeżycia, ale mi jakieś pół godziny po wypiciu glukozy zrobiło się słabo i cały dzień osłabiona byłam. Na szczęście obyło się bez wymiotów Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś