irima2 28.07.08, 08:55 W przyszłym tygodniu wybieramy się na urlop do Krakowa. Możecie polecić jakieś fajne miejsca, gdzie można się wybrać z maluchami? Który basen najbardziej polecacie dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cui Re: Do krakowianek 30.07.08, 11:41 Droga irimo, co mogę polecić na wyjazd do Krakowa... Polecam Krakowskie ZOO, fajne zwierzaki, w okolicy Lasek Wolski, w którym można pospacerować. Miło, przyjemnie i chłodno w upalne dni. Byliśmy w ZOO jakieś 3 tygodnie temu, Mikołaj był zachwycony. Szczególnie podobało mu się mini-zoo, w którym są króliki, świnki wietnamskie, kucyki, kozy - zwierzaki w zagródkach, ale można je karmić marchewką a nawet dotknąć. Poza tym polecam krakowski rynek, nie tylko ze względu na jego ładny wygląd, ale konie zaprzągnięte do bryczek i gołębie. Gołębi nie lubię, ale mój synek po prostu piszczy, kiedy je widzi - podobnie z konikami. Jeśli chodzi o basen... My od przeszło roku chodzimy raz w tygodniu na zorganizowane zajęcia na basen przy szpitalu. Wstęp z zewnątrz raczej niemozliwy. Ale wiem, że nasi znajomi chodzili ze swoimi maluszkami na podobne zajęcia do Parku Wodnego ( www.parkwodny.pl/ ). Jest tam chyba mały brodzik, w którym kąpią się maluszki (baaaardzo dawno tam nie byłam więc nie wiem jak to teraz wygląda). Z odkrytych basenów nie poleciłabym chyba żadnego, co innego dzieci 3+, mojego smyka chyba bałabym się wpuścić do takiego basenu. Ludzie nie korzystają z natrysków przed wejściem do wody i jakoś nie ufam czystości takiego przybytku. Gdybyście chcieli udać się do jakiejś restauracji to podsyłam link do spisu lokali, które zostały uznane za przyjazne dzieciom (krzesełka dla dzieci, menu i porcje odpowiednie dla maluchów, kącik do zabawy, itp) czasdzieci.pl/krakow/katalog/dzi,11-dla_malego_lakomczuszka.html Poza tym spis innych krakowskich instytucji oraz firm ważnych z punktu widzenia mam (znajdziecie tu centra kultury oraz ośrodki sportu i rekreacji) czasdzieci.pl/krakow/katalog/ Nie wiem co mogę jeszcze polecić... dla mnie Kraków to codzienność, więć jak przychodzi weekend to uciekamy poza miasto (a propos... polecam Park Miniatur w Inwałdzie za Wadowicami www.parkminiatur.com/ ) Gdybyś miała pytania to pisz - postaram się odpowiedzieć. Życzę udanego pobytu w Krakowie! Odpowiedz Link Zgłoś
mamapoli3 Re: Do krakowianek 30.07.08, 12:39 Mnie też na myśl przychodzi zoo i rynek, tam spędzilismy ostatni weekend, dobre dla dzieciaków są też miejskie parki w krakowie np: Park Jordana(w pobliżu krakowskich Błoń) albo park awf-u.W tym jest obecnie fajny park doświadczeń,może nie jest to park bezpośrednio dla maluszków ale może sie podobać-są tam np: kule Newtona(bardzo dużych rozmiarów), trampolina dla dzieci, gabinet luster, ogromne gongi i cymbały.A po drugiej stronie tego parku(awf-u) jest kapitalny plac zabaw-zwykłe drabinki,huśtawki i piaskownica ale tak bezpiecznie zaprojektowane ze można puścić dziecko niemalże samo-to wg mnie najlepszy plac zabaw w Krakowie. I z miejskich atrakcji to chyba tyle. Cui ma racje ze dla krakusów pewnie więcej ciekawych miejsc jest poza Krakowem. A jesli chodzi o restauracje/jadłodajnie to mnie spasowała jedynie sklepowa-w ikei, bylismy w kilku innych i nigdzie Pola nie ma takiej uciechy jak tam.Udanego uropu.Zdaj nam reacje jak wrócisz... Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Dzięki dziewczyny! 30.07.08, 14:26 Jedziemy odwiedzić mojego ojca, żeby w końcu trochę poznał swojego wnuka, bo do tej pory to widział go tylko przelotem. Mieszka blisko Błoń, więc na pewno poszukamy Parku Jordana. Ten park awf'u też brzmi fajnie - zorientuję się jak daleko to jest. Fajnie że jest zoo - w Poznaniu nie mamy za bardzo czasu chodzić, a Maksiu uwielbia zwierzęta, a z mini-zoo ciężko go wyciągnąć Zapowiadają straszliwe upały, więc chcemy odwiedzić basen - patrzyłam na park wodny i już nie mogę się doczekać wyspy piratów No i oczywiście z pewnością "zaliczymy" krakowski zestaw obowiązkowy czyli Rynek, Wawel i Kopiec Kościuszki Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Wróciliśmy w piątek :) 11.08.08, 20:54 I padaliśmy na twarz. Mój ojciec i Maskiu tak nas przegnał, że dzisiaj w pracy się śmiałam, że w końcu możemy odpocząć Byliśmy w parku Jordana - jak dla mnie za dużo ludzi, a Maksiowi obojętne jaki plac, byle była zjeżdżalnia i piaskownica, więc znaleźliśmy bardziej kameralny po drugiej stronie Błoń. Byliśmy w zoo - jest o tyle lepsze od poznańskiego, że jest mniejsze - w naszym to żeby coś zobaczyć, trzeba się nieźle nachodzić. Na basenie byliśmy AGH - naprawdę super, jak nie znacie to polecam - byłam pod dużym wrażeniem. Ale największym hitem był oczywiście smok wawelski )) Maksiu umie pokazywać "gorące" i jak się go pytaliśmy o smoka to od razu pokazywał, takie wrażenie na nim zrobiło ziane (?) ogniem. Oprócz tego byliśmy jeszcze w Mangdze, parku Decjusza, kopcu Kościuszki, na Kaziemierzu, na Plantach, trochę chodziliśmy po Salwatorze, na festynie żołnierskim na Błoniach, no i trafił nam się pokaz fajerwerków Odpowiedz Link Zgłoś
mamapoli3 Re: Wróciliśmy w piątek :) 12.08.08, 13:49 To świetnie że nie nudziliście się w Krakowie!!! my za to pokochaliśmy okolice Poznania.Bo też właśnie wróciliśmy z Puszczy Noteckiej i przyznam ze nie widziałam piękniejszego i dzikszego miejsca w Polsce.Nocowaliśmy w Lubiatowie.Zazdroszczę Ci irima ze mieszkasz w Poznaniu Odpowiedz Link Zgłoś