Dodaj do ulubionych

4-latek na mszy

05.10.10, 09:06
Kiedy patrze na spokojnie siedzace maluchy na mszy to sie frustruje. Moj sie wierci, kreci, chce wychodzic czy jak twierdzi nudzi sie. Mimo naszych przekonywan, tlumaczen, prosb i grozb. Wiec sa 2 wyjscia: chodzic i tak /probowalismy juz 2 mszy dla przedszkolakow w 2 miejscach/ i liczyc minuty do konca albo po prostu zrobic przerwe i wrocic do mszy za jakis czas. Oba wyjscia maja plusy i minusy. Doszlam do wniosku, ze nie ma aktualnie pozytku, sensu ganianie na synem i na sile dotrwanie do konca mszy. Ale moze bede sie smazyc gdzies na dole po smierci smile
Obserwuj wątek
    • stypkaa Re: 4-latek na mszy 05.10.10, 09:35
      Moj sie wi
      > erci, kreci, chce wychodzic czy jak twierdzi nudzi sie.

A co jest złego w tym, że dziecko się kręci, wierci, nudzi się na mszy? Moi też się kręcą, wiercą, co jakiś czas pytają ile jeszcze minut, a ile sekund smile
      I o ile nie zachowują się głośno nie upominam ich za to. To są małe dzieci (moi mają 3,5 i 5,5) i moim zdaniem i tak są dzielni, że wytrzymują z nami na mszy godzinę.
      Powiedzmy sobie szczerze - msza dla dzieci jest nudna.
      Ale ja ich zabieram, bo chcę im przekazać swoje wartości. Co zrobią potem w dorosłym życiu z tym to już ich sprawa.
    • 13monique_n Re: 4-latek na mszy 05.10.10, 10:58
      Dzieci często nie mogą wysiedzieć na mszy. Zwykle jest dla nich za długa i za nudna. Jeśli specjalna Msza dla przedszkolaków nie rozwiązuje problemu, to:
      1. jesteś z dzieckiem na tej mszy, bo tak wybierasz
      2. rezygnujesz na pewien czas, bo dziecko nie korzysta.

U mnie syn był nadaktywny (ograniczyłam bywanie na mszy), a córka zasypiała kamiennym snem do chyba 7 roku życia big_grin Też niefajnie, bo ciężka skubana była smile
    • mama-ola Re: 4-latek na mszy 05.10.10, 12:40
      > czy jak twierdzi nudzi sie

Na pewno nie kłamie.
      Msze dla przedszkolaków są krótsze i bardziej obfite w interaktywne atrakcje typu zagadywanie dzieci - przynajmniej takie powinny być. Jakbyś taką znalazła, to zapewne by się nie nudził chociaż przez część tego nudnego obowiązku.

> Ale moze bede sie smazyc gdzies na dole po smierci smile

Jak można wierzyć w takie rzeczy w XXI wieku... Szok.
      • kalina01 Re: 4-latek na mszy 05.10.10, 15:43
        Dodam, ze kiedys bylam na cudownej mszy dla przedszkolakow, gdzie dzieci byly autentycznie zainteresowane tym co sie dzieje za sprawa prowadzacego ksiedza, ktory wchodzil miedzy nie, mial na kazaniu wedke i siec, choc maluchy reagowalay zywiolowo nie bylo strofowania itd.
        Teraz msza /dla maluchow/ trwa 50 min., z pelna formula wyznania wiary, a ksiadz na koniec ze skwaszona mina upomina rodzicow itd. Nie zebym sie tlumaczyla, ale rece opadaja...
        • morekac Re: 4-latek na mszy 05.10.10, 23:35
          Zmień kościół, bo księdza się raczej nie uda.
    • d.alicja Re: 4-latek na mszy 05.10.10, 15:58
      przeciez jak wyjdziesz wczesniej z mszy to nic sie nie stanie, a stopniowo mozesz wydluzac te "nudne" minuty, az sie dziecko jakos oswoi z godzinka w kosciele. jesli twoj 4-latek jest z tych ruchliwych, biegajacych, skaczacych, to wymaganie od niego by przez cala dluga godzine wysiedzial na mszy to doprawdy ogromny wysilek.
      no i nawet jesli czasem sobie pochodzi kolo lawki, tez tez nic sie nie stanie.
      skupienie przedszkolaka trwa max 15 min jesli cos o czym sie mowi/opowiada jest interesujace, potem w jego naturze zaczyna byc poszukiwanie nowych bodzcow.
    • joasia_44 Re: 4-latek na mszy 05.10.10, 17:52
      Ja mu się nie dziwię, też jestem po 10 minutach mszy śmiertelnie znudzona, mam jednak to szczęście, że mogę już z CZYSTYM sumieniem na nie nie uczęszczać smile Na Twoim miejscu odpuściłabym sobie i dziecku, Bóg się na pewno uśmiecha jak widzi Twoje dziecko i na pewno ma gdzieś liczbę mszy przez nie zaliczoną... Pozdrawiam
      • kocianna Re: 4-latek na mszy 05.10.10, 21:14
        Szukaj Mszy dla przedszkolaków, takiej z prawdziwego zdarzenia, albo kościoła przyjaznego dzieciom, np. Dominikanów. Moja Młoda sama się dopominała - skoro nie idziemy do przedszkola, to znaczy, że idziemy do kościoła!
        • matizka Re: 4-latek na mszy 06.10.10, 11:49
          Póki ciepło to można jeszcze być na dworze; moje jeśli jesteśmy gdzies z boku mogą raczej robić co chcą.

ja kiedyś jak córka była młodsza chwaliłam też sobie mszę u dominikanó na warszawskiej starówce, bo to jest wielki kościół - nawet jak trochę hałasowała to nie przeszkadzało to tak jak w ciasnym kościele
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka