Drogie mamy podrzućcie jeszcze jakieś zabawy dobre dla rocznego tuptusia. Wprawdzie arsenał zabaw mamy spory, ale coś nowego nie zaszkodzi

A pytać na forum Niemowlę czy na Małym dziecku sensu nie widzę, bo ja nie chcę listy zabawek do kupienia tylko liste zabaw: ciekawych, inspirujących i uczących malucha czegoś fajnego. Zabaw zabawkami to u nas raczej mało się praktykuje. Karmienie głodnego pelikana, sorter, klocki, lale i misie, zwierzątka, autka i piłka. Poza tym bawimy się kaszą itp, wodą, papierkami, kawałeczkami drewna, kasztankami, patykami, pudełkami i co tam nam się nawinie pod rękę. Różne rzeczy z tym robimy więc nie wymieniam nawet. Poza tym mała uwielbia sprzątać, odkurza, myje wszystko mokrą szmatką, zamiata, zbiera śmietki itd. Namiętnie czyści patyczkiem z watą wszelkie wkręty w meblach. Robimy razem pranie. Pomaga w kuchni, tj miesza co się da i nie da, przesypuje różne rzeczy, a i herbatkę mamie zrobi (prócz zalania wrzątkiem). Rysuje kredkami od dość dawna, dziś dostała farby i frajdę miała nieziemską

No i jeszcze lusterko uwielbia i wszelkie przebieranki przed nim (jej autorski pomysł bo ja do strojniś nie należę). Kocha zabawę w chowanego i w berka (a szybko biega

). Poza tym małpowanie różnych min, zabawy paluszkowe, czytanie książeczek, słuchanie muzyki (w tym oglądanie koncertów), taniec. Jazda na oklep na tacie

Wszelkie łaskotania, wzajemne czesanie włosów i malowanie różności paluszkiem na buzi (również pomysł autorski Mai, zainspirowany rozmazywaniem dżemu na stole). Macie jeszcze jakieś fajne pomysły?