Dodaj do ulubionych

Wspolne spanie

23.05.12, 08:22
Moj syn (3 lata) codziennie przychodzi w nocy do mnie do lozka. Jak nauczyc spania u siebie? Kiedy tego nauczyc? Bardzo lubie z nim spac, ale bywaja noce, ze strasznie sie wierci a juz jest duzy, zdaza sie, ze mi guza nabije smile chodzi mi o przyjazny dziecku sposob i informacje, kiedy dla niego byloby juz dobrze samemu cala noc spac. Synek jest super - szczesliwe i wesole dziecko, zawsze spal przy nas/ z nami.
Obserwuj wątek
    • luliluli Re: Wspolne spanie 23.05.12, 14:27
      To jeszcze przed nami, ale ja bym wyszła od tego, żeby zapytać, czemu przychodzi. A potem zasugerowała "plan B" pt. "jak się obudzisz i będziesz spragniony, to stawiam Ci wodę na szafce nocnej", "jak się obudzisz i będziesz XYZ, to mocno się nakryj kołderką i zamknij oczy" itp.
      Gdzieś czytałam jeszcze o "specjalnym miejscu" - na czas "nauki" zostawania u siebie dziecko miało rozłożony materacyk przy łóżku rodziców i ustalało się, że jak nie chce zostać u siebie, to w nocy przychodzi na materacyk przy rodzicach - podobno to działało tak, że szybciej się odechciewało nocnych wędróweksmile o wiem - w "Nocy bez płaczu" Pantley.

U nas dopiero zbliża się czas osobnego łóżka, w ramach wersji przejściowej kładziemy Radka spać w dostawce przy łóżkuwink
      • pantera2008 Re: Wspolne spanie 25.05.12, 09:05
        Jak go pytam, czemu przychodzi, to mówi, że "nie może sam spać, bo mu się oczy same otwierają" smile a ja wiem, że przychodzi, bo 1) przyzwyczaił się 2) lubi się utulić. No i ja też lubię, ale już duży jest i mógłby zacząć sam spać. Chyba smile ...
        • asia.xyz Re: Wspolne spanie 28.05.12, 14:26
          Jak sama nie czujesz presji a chodzi tylko o niewygode to moze zmien luzko na wieksze. Z moimi dziewczynkami spalismy razem do oklo 4,5 roku. U nas ten wiek okazywal sie dobry bo dziewczynki duzo rozumialy i mozna bylo im wytlumaczyc ze sa wystarczajaco duze. Rano tez zazwyczaj czekam na mlodsza zeby mogla przyjsc i sie przytulic jak sie obudzi.
    • lilith76 Re: Wspolne spanie 28.05.12, 14:28
      Może taki etap i z tego w końcu wyrośnie smile Poczekaj.
      Gdy mąż przez sen wtula się w ciebie, to jest naturalne, fajne i intymne. A maluch w sumie robi to samo - też chce się wtulić smile
      Ja swoją przymierzam do spania we własnym pokoju, ale jeśli będzie przychodzić w nocy, to przyjmę wink A mam też egzemplarz wiercący się, śpiący w poprzek łóżka, z rękoma w moich włosach. Ja jednak mogę sobie na to pozwolić, bo mieszkamy tylko we dwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka