maggi104
12.11.18, 07:50
Witam. Jestem mamą 5- latka. Jest świetnym inteligentnym chłopcem, ale od urodzenia był bardzo żywy. Od urodzenia bardzo wcześnie wstawał, co ma miejsce do dziś (nawet w weekendy pobudki o 5-6 rano, pomimo, że staram się przeciągnąć pójście spać np do 21-22). Ale najgorsze jest jego zachowanie. Jest non stop w ruchu,je macha nogami, leży to podskakuje, leży np ze mną to co jakiś czas albo na mnie skoczy ale robi inne dziwne pozy. Ogląda bajkę, raz siedzi za 5min stoi do góry nogami. Nie chcę bawić się w domu,ma piękne i modne zabawki, ale snuje się cały czas i marudzi żeby się z nim pobawić. Nie słucha, wszystko trzeba mu powtarzać po 10 razy, jest bardzo nieposłuszny (np wyjście do sklepu- wszystko chce, nie robi scen typu rzucanie itp, ale dosłownie wszystko mu trzeba kupić). Chodzi na naukę pływania, obserwuje go- pan coś tłumaczy a syn chodzi, zagląda, zagaduje innych.
Nie ukrywam że ogląda dość dużo tv. Wychowują go prawie sama i zdarza się że z tej bezsilności,po jego marudzeniu żeby się z nim pobawić, włączam mu bajkę, żeby np zrobić obiad. Dawałam mu już nawet ten syrop na owsiki, ale nic się nie zmieniło. W przedszkolu ostatnio było kilka skarg, bo kogoś popchnął czy opluł, ale pytałam czemu to zrobił, to powiedział, że oddał, bo jego ktos uszczypnął, a drugie to nie opluł tylko uczył się gwizdać. Aha, i bardzo dużo kłamie.
Czasem jak już przechodzi sam siebie biorę go i pytam czemu tak robi, odpowiedz jest zawsze ta sama, że nie wie i obiecuje że już nie będzie. A za 5min to samo. Czasem już nie mam sił.