reniferek1 01.08.05, 15:34 Czy próbowaliście tej metody wyciszenia dziecka, odreagowania stresów? czy macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rysa9 Re: Ćwiczenia Dennisona 01.08.05, 21:34 Zaskoczyłaś mnie. Ćwiczenia Dennisona kojarzą mi się jedynie ze stymulacją pracy półkul mózgowych a nie z wyciszaniem dziecka. Ale może jeszcze za mało wiem o KE. Reniferku, czy możesz napisać, gdzie się o tym dowiedziałaś? - Odpowiedz Link Zgłoś
reniferek1 Re: Ćwiczenia Dennisona 02.08.05, 09:53 Zestaw ćwiczeń został przepisany mojemu 12-letniemu synowi przez psychologa terapeutę kizezjologa. Ćwiczymy dopiero tydzień i nie wiem, kiedy rezultaty będą widoczne. Według psychologa ćwiczenia te można stosować m.in. w przypadku: słabej koncentracji uwagi, trudności w dostosowywaniu się do nowych sytuacji, nadmiernej męczliwości, słabej koordynacji ruchowej. Odpowiedz Link Zgłoś
rysa9 Re: Ćwiczenia Dennisona 02.08.05, 21:46 Dziękuję Ci za wyjaśnienia, Reniferku (fajny nick . A czy Twój syn chętnie ćwiczy? Niestety mój sześciolatek niezbyt się do tego garnie. Myślę, że nie ma jakiejś recepty i każde dziecko w zależności od stopnia dysfunkcji w innym czasie zaczyna robić postępy. Na forum www.dziecko.org.pl mamy ćwiczące z dziećmi twierdziły, że same u siebie widziały efekty (m.in. poprawę koncentracji). Odpowiedz Link Zgłoś
reniferek1 Re: Ćwiczenia Dennisona 17.08.05, 14:18 Witaj. Mój syn ćwiczy niecały miesiąc. Niektóre ćwiczenia lubi bardziej, inne mniej. Raczej nie wyraża sprzeciwu wobec tego obowiązku. Po tym niezbyt długim okresie ćwiczeń widać lepszą koordynację wzroku z dłonią (ćwiczenie leniwa ósemka). Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: Ćwiczenia Dennisona 01.08.05, 22:44 www.dzieci.bci.pl/strony/blask/denison.htm www.dysleksja.waw.pl/dysleksja/praktyka/cw_dennison.html :o) Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Ćwiczenia Dennisona 19.08.05, 20:40 Rewelacyjnie działa u dzieci małych, 5-6 lat, nadpobudliwych, z problemami z koncentracją i koordynacją ruchową. Im starsze dziecko, tym wolniej i mniej spektakularnie postępuje zmiana. zanim zapiszesz na zajęcia sprawdź dwie rzeczy: czy prowadzacy ukonczył kurs uprawniający do pracy ta metodą; ile bedzie dzieci na zajeciach. Powinno być jedno, na dwoje z bólami można się zgodzić; jesli więcej - szkoda czasu dziecka (i twoich pieniedzy). Ćwiczenia dennisona to rodzaj wolnych ćwiczeń, troche jak fizycznych - podstawowe znaczenie ma tu poprawne ich wykonanie, dlatego w wiekszej grupie zajęcia tracą sens, bo prowadzacy nie moze kontrolowac poprawności wykonania u wszystkich dzieci. W grupie mozna stosować elementy ćwiczeń dennisona, ale nie mozna prowadzic terapii ta metodą. pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś