Dodaj do ulubionych

Ćwiczenia Dennisona

01.08.05, 15:34
Czy próbowaliście tej metody wyciszenia dziecka, odreagowania stresów? czy
macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • rysa9 Re: Ćwiczenia Dennisona 01.08.05, 21:34
      Zaskoczyłaś mnie. Ćwiczenia Dennisona kojarzą mi się jedynie ze stymulacją
      pracy półkul mózgowych a nie z wyciszaniem dziecka. Ale może jeszcze za mało
      wiem o KE. Reniferku, czy możesz napisać, gdzie się o tym dowiedziałaś?

-
      • reniferek1 Re: Ćwiczenia Dennisona 02.08.05, 09:53
        Zestaw ćwiczeń został przepisany mojemu 12-letniemu synowi przez psychologa
        terapeutę kizezjologa. Ćwiczymy dopiero tydzień i nie wiem, kiedy rezultaty
        będą widoczne. Według psychologa ćwiczenia te można stosować m.in. w przypadku:
        słabej koncentracji uwagi, trudności w dostosowywaniu się do nowych sytuacji,
        nadmiernej męczliwości, słabej koordynacji ruchowej.
        • rysa9 Re: Ćwiczenia Dennisona 02.08.05, 21:46
          Dziękuję Ci za wyjaśnienia, Reniferku (fajny nick smile. A czy Twój syn chętnie
          ćwiczy? Niestety mój sześciolatek niezbyt się do tego garnie.
          Myślę, że nie ma jakiejś recepty i każde dziecko w zależności od stopnia
          dysfunkcji w innym czasie zaczyna robić postępy.
          Na forum www.dziecko.org.pl mamy ćwiczące z dziećmi twierdziły, że same u
          siebie widziały efekty (m.in. poprawę koncentracji).
          • reniferek1 Re: Ćwiczenia Dennisona 17.08.05, 14:18
            Witaj. Mój syn ćwiczy niecały miesiąc. Niektóre ćwiczenia lubi bardziej, inne
            mniej. Raczej nie wyraża sprzeciwu wobec tego obowiązku. Po tym niezbyt długim
            okresie ćwiczeń widać lepszą koordynację wzroku z dłonią (ćwiczenie leniwa
            ósemka).
    • kokolores Re: Ćwiczenia Dennisona 01.08.05, 22:44
      www.dzieci.bci.pl/strony/blask/denison.htm
      www.dysleksja.waw.pl/dysleksja/praktyka/cw_dennison.html

:o)
    • kanna Re: Ćwiczenia Dennisona 19.08.05, 20:40
      Rewelacyjnie działa u dzieci małych, 5-6 lat, nadpobudliwych, z problemami z
      koncentracją i koordynacją ruchową. Im starsze dziecko, tym wolniej i mniej
      spektakularnie postępuje zmiana.

zanim zapiszesz na zajęcia sprawdź dwie rzeczy: czy prowadzacy ukonczył kurs
      uprawniający do pracy ta metodą; ile bedzie dzieci na zajeciach. Powinno być
      jedno, na dwoje z bólami można się zgodzić; jesli więcej - szkoda czasu dziecka
      (i twoich pieniedzy).

Ćwiczenia dennisona to rodzaj wolnych ćwiczeń, troche jak fizycznych -
      podstawowe znaczenie ma tu poprawne ich wykonanie, dlatego w wiekszej grupie
      zajęcia tracą sens, bo prowadzacy nie moze kontrolowac poprawności wykonania u
      wszystkich dzieci. W grupie mozna stosować elementy ćwiczeń dennisona, ale nie
      mozna prowadzic terapii ta metodą.

pozd. Ania
      • mamabp2 Re: do kanna 21.08.05, 23:50
        Napisałam na priva.
        • kasia_ol1 Re: do kanna 23.08.05, 12:24
          ja też wysłałam na priva smile

• nanai11 Re: do kanna 24.08.05, 23:06
            Pracuję Dennisonem bardzo ługo polecam!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka