Dodaj do ulubionych

Nocnik i inne

04.11.05, 14:13
Witam
Moja córka nie chce siedzieć na nocniku miała wczesniej grajace i tez nie
chciala teraz sie wygina,wrzeszczy a zwłaszcza ,ze siedząc musi cos
jesc!Pomóżcie!!!I jak odzwyczaić córeczkę od napadów krzyczenia,płaczu i
ostrego wzroku na wszystkich!!!Ja powoli staję się bezsilna a ma dopiero 1,5
roczku!!!
Pomóżcie!!!
Bedę wdzięczna za każdą pomoc!smile)))))))))))))))
Iwona
Obserwuj wątek
    • falafala Re: Nocnik i inne 04.11.05, 14:27
      Mimo wszystko uwazam, ze 1,5 to jeszcze wczesnie dla wiekszosci dzieci na
      nocniczek. Nie musi chciec siedziec, lepiej bys ja nie zmuszala, by nie wyrobila
      sobie odruchu niecheci. Ja zaczelam nocniczkownie tez gdy cora miala1,5 roku,
      ale raczej w formie zabawy i czasami corka siedziala zachecona czyms innym, ale
      czesciej nie chciala. I tak na prawde, to tylko raz przez przypadek cos tam
      zrobila. Przelomem bylo kiedy poscilam ja bez majtek po mieszkaniu i
      postawilam nocnik. Co dziecko zaczelo siusiac to sadzalam ja, w ciagu tych pary
      miesiecy corka to robila postepy, to znow zasikiwala podloge, kiedy miala 2
      latka nagle zaskoczyla i rozstala sie z pieluszka. Masz czas i uzbroj sie w
      cierpliwosc, wiecej tym osiagniesz niz zmuszaniem, do wszystkiego dziecko musi
      dorosnac.
    • lolinka2 Re: Nocnik i inne 04.11.05, 14:30
      Mam wrazenie że piszesz o dwóch różnych zupełnie rzeczach, chociaż może nie aż tak do końca nie związanych....
      1. Po co jej nocnik w tym wieku?????
      2. To wrzeszczenie i wyginanie to moga być dwie rzeczy: dziecko tym głośniej krzyczy im mniej jest rozumiane (a sadzanie na siłę na nocnik takiego malca to potworne nieporozumienie) a po wtóre może to jakaś niekonsekwencja, ta wspomniana bezsilność którą córka świetnie wyczuwa i czuje się mało bezpiecznie więc krzyczy, walka o władzę w rodzinie, testowanie z kim, co i na ile można...??? Tak sobie gdybam, przemyśl to i przede wszystkim nie bój się być matką. Ty masz prawo i obowiązek być dorosłą w tym stadzie i to ty ustalasz reguły, nie ona.

Powodzenia.
    • ivorym1 Re: Nocnik i inne 04.02.06, 19:06
      Witam
      Wielkie dzięki za pomoc teraz Marta sama przynosi nocnik i chętnie na niego
      siada gdy coś zrobi zawsze jej klaszcze i mówie"jaka grzeczna dziewczynka "ho ho
      ho brawo brawo"Najczęsciej musi jeśc na nocniku bo woła"am"ale to nic ważne,że
      wogule robi i to z chętnie!!!Dzięki bardzo!!!
      Pozdrawiam Mamy i dzieciątka
      Iwona z Martusią
    • saba76 Re: Nocnik i inne 04.02.06, 19:29
      nie rób na soiłwe ,zniechęcisz i utrwalisz w niej nawyk wrzasku na widok nocnika

polecam zabawe z lakami ,gdzie laka siada na swoj nocniczek ,u nas nawt corka
      robiła razem ze mna siusiu do w Wc tzn ja na sedesie a ona do nocnika- no coż
      poświęcenie przynioslo swoj efekt

starsza miala 22mc ,a mlodsza 2li 6mc, wiec kazde dziecko inaczej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka