Dodaj do ulubionych

trzylatek-siusiu w nocy

22.01.06, 11:59
Dziewczyny. W jakim wieku wasze dzieci zaczęły wołać siku w nocy albo
przesypiać całe noce bez potrzeby wysadzania? Mateusz odkąd skończył dwa lata
woła w dzień, ale w nocy bardzo rzadko. W zasadzie nigdy. Jak się posiusia to
się nawet nie budzi, śpi więc w pampersie. Przez jakiś miesiąc niedawno spał
bez i go wysadzałam w nocy dwa razy. Nie wołał jednak a ja musiałam nastawiać
budzik. Nic to nie dało a nie chciałam go przyzwyczaić do tego, ze na śpiku
ja go wysadzam bo to tak samo jakby lał w pampersa. Jak się zabrać do tego?
Co robić? A może to juz patologia, ze taki duży chłopiec się nie kontroluje?
Obserwuj wątek
    • grzalka Re: trzylatek-siusiu w nocy 22.01.06, 13:28
      to norma, kontrola zwieraczy w nocy jet trudniejsza niż w dzień, spokojnie ma
      jeszcze półtora roku, zeby się nauczyć. Moja córka spała w pampersie do 3 lat i
      4 m-cy, mimo, że sztuke kontrolowania zwieraczy w dzień opanowała w wieku 18
      m-cy. Nic sie nie denerwuj i nakładaj na noc tego pampersa- słusznie robisz, że
      go w nocy nie wysadzasz./
      • ennkaa Re: trzylatek-siusiu w nocy 22.01.06, 14:16
        Ni ale kiedy to się skończy? Czy mam coś robić czy on sam poprostu kiedyś
        zacznie wołać? Boję się ,żeby się nie przyzwyczaił, że w nocy można sikać w
        łóżko. Nasłuchałam już się opowieści znajomych jak to dzieci do podstawówki
        muszą spać w pampersach i się boję.
        • grzalka Re: trzylatek-siusiu w nocy 22.01.06, 14:34
          Moim zdaniem skończy sie samo- ja po prostu poczekałam, aż dziecko przez kilka
          kolejnych nocy miało suchego pampersa (założyłam sobie, że pampers ma byc suchy
          przez tydzień) i wtedy go zdjęłam. Od tamtej pory nie musiałam go zakładać

A dzieci, które sikają do łózka w podstawówce kwalifikują sie pod leczenie
          moczenia nocnego
          • lolinka2 Re: trzylatek-siusiu w nocy 22.01.06, 14:50
            Skończy się na pewno. Zaufaj swojemu dziecku, jego wzorcowi rozwojowemu i nie pospieszaj, on do tego dorośnie- w swoim czasie. To normalne ze kontrola zwieraczy w nocy pojawia się później.
    • marzec7 Re: trzylatek-siusiu w nocy 22.01.06, 18:46
      Do końca piątego roku życia dzieci całowicie opanowują kontrolę pęcherza. Do
      tego wieku moczenie się w nocy jest normalne. Trzeba dać dziecku czas , a
      jednocześnie bardzo delikatnie zachęcać je, np. chwalić za suche noce. Ale
      powtarzam bardzo delikatnie, żeby nie wywierać zbyt dużej presjii, bo może się
      to skończyć narastaniem problemu.

Pozdrawiam
      • karolcia86 Re: trzylatek-siusiu w nocy 22.01.06, 22:44
        Wyczytałam to samo. Do 5 roku życia nocne moczenie to normalka.
    • pacynka27 Re: trzylatek-siusiu w nocy 24.01.06, 07:51
      www.moczenienocne.pl
    • dorti Re: trzylatek-siusiu w nocy 27.01.06, 15:12
      A ja mojego Jasia zachęcałam do tego,żeby sam świadomie kontrolował siusiaka.
      Na początku go wysadzałam przed pójściem spać ok.24 ,wytzwykle wytrzymywał do
      rana.Spał oczywiście bez pampersa,a jak zdarzyla sie wpadka to Jasio mówił
      swojemu siusiakowi,że ma sikać do nocnika a nie do łóżeczka i budzić go na czas.
      Zaczęliśmy to jak synek miał 2,5 roku a nawet mniej,na poczatku wpadki byly
      tak raz na tydzień,ale teraz już bardzo rzadko.Wiadomo każde dziecko jest
      inne,ale też chce samo mieć kontrolę nad "swoim życiem".Acha ważne jest,żeby
      nagradząć ale nie ganić,bo nie ma za co ,to w koncu fizjologia.
      Pozdrawiam.Dorota.
    • jola_ep Re: trzylatek-siusiu w nocy 30.01.06, 11:19
      > Dziewczyny. W jakim wieku wasze dzieci zaczęły wołać siku w nocy albo
      > przesypiać całe noce bez potrzeby wysadzania?

Różnie - 5,5 i 2,5 lat.

>Jak się zabrać do tego?

Poczekać. Jedno uczyłam, drugie nie. Zgadnij które przespało pierwszą suchą noc
      w wieku 2,5 lat? To nieuczone wink
      To fizjologia, na którą nie masz większego wpływu. Możesz wysadzać obudzone
      dziecko w nocy - ale wtedy możesz je nauczyć, że w nocy trzeba wstać i się
      wysikać - taki nawyk, którzy potem niektórzy mają nawet w dorosłym życiu.
      Możesz wysadzać nie budząc - ale równie dobre będą tu pampersy. Przy czym nie
      zawsze tak się da i nie z każdym dzieckiem.
      Możesz też próbować wysadzać, gdy dziecko się rusza i sygnalizuje przez sen, że
      chce mu się siku - ale wtedy Ty musisz czuwać, a dziecko i tak się niedługo
      samo nauczy, że warto się obudzić, albo po prostu prześpi całą noc na sucho. Bo
      przecież o to chodzi, prawda? Aby spało, bez potrzeby wstawania smile A na to
      trzeba po prostu poczekać smile)

> A może to juz patologia, ze taki duży chłopiec się nie kontroluje?

Do ukończenia 5-go roku życia to norma. A właściwie to tylko taka umowna
      granica, od której należy sprawdzić, czy układ moczowy dziecka działa
      prawidłowo.

Pozdrawiam
      Jola
      • styka76 Re: trzylatek-siusiu w nocy 01.02.06, 15:50
        A co zrobić kiedy dziecko (3l. 4m.) sika w nocy, a nie chce pampersa? sad
        Córcia co jakiś czas twierdzi, że jest już duża i nie potrzebuje pieluchy (a
        niestety potrzebuje). Próbowałyśmy już spania bez pieluszki, ale nawet się nie
        budzi jak się zmoczy. Nie chcę jej zniechęcać, ale z drugiej strony meczące to.
        A w dzień nie nosi pieluchy odkąd skończyła półtora roku.
        • marzec7 Do styka76 01.02.06, 19:38
          Mieliśmy podobny problem z naszym synkiem. Poradziliśmy sobie w ten sposób, że
          nakładaliśmy już spał. Tak około 15-30 min. po zaśnięciu.
          • styka76 Re: Do styka76 02.02.06, 09:21
            A nie miał na drugi dzień żalu, że założyliście mu jednak tę pieluchę?
            • marzec7 Re: Do styka76 03.02.06, 21:56
              Nie, był zbyt zajęty tym,że już wstał i musi się bawić. Albo chodził z
              pieluchą, albo sam ściągał ją z siebie. Często tez jak się pytał dlaczego mu
              założyliśmy, to mówiliśmy mu, że była zimna noc i nałożyliśmy mu pieluchę aby
              miał cieplej. Dopiero jak miał cztery lata, to zaczął się buntować, ale wtedy
              już dojrzał i nie musieliśmy mu zakładać pieluchy.

• ccleo Re: trzylatek-siusiu w nocy 03.02.06, 23:20
      O, wlasnie tez mialam pytac- Michaska w czerwcu skonczy 4 lata (!), w dzien nei
      siusia od dawna -nauczyla sie doslownie w 10 minut! a w nocy- pampersy,
      pampersy. nie woła, nie budzi sie, siusia. siusia, gdy pije budzac sie, i
      siusia gdy nei pije.
      poceiszylyscie mnie troche, ze do 5 roku moge czekac spokojnie. moj mąż się
      niepokoi stale za to.
      pozdr
      cleo
      • marzec7 Re: trzylatek-siusiu w nocy 03.02.06, 23:31
        Spokojnie możecie jeszcze dać jej czas. Mój synek załapał dopiero jak już miał
        ponad 4 lata. Po prostu Twoja córeczka musi dojrzeć i tego sie nie przyspieszy,
        a wywierając presję na dziecku można dopiero stworzyć problem.
        • styka76 Re: trzylatek-siusiu w nocy 10.02.06, 15:45
          Kurcze, nie wiedziałam, że są nowe wypowiedzi w wątku, bo nie dostałam
          powiadomień. sad
          Marzec7, moja córka niestety z tych pamiętliwych, potrafi wypomnieć. sad Na
          razie powiedziałam jej, że teraz jest za zimno na naukę i gdyby się zsiusiała
          to by zmarzła (potrafi spać mokra do rana, niestety). Przyjęła tę informację,
          chociaż była niezadowolona. Mam nadzieję, że do wiosny jej minie. Na razie raz
          ma mokrą pieluchę raz suchą.
          Pozdrawiam!!
          Styka76
        • roksi23 Re: trzylatek-siusiu w nocy 10.02.06, 18:40
          Mój synek od wakacji już zaczął wołać siku,ale na noc zawsze zakładałam mu
          pampersa.Ale w nocy sam potrafił się obudzić jak chciał sikać,od ponad msc śpi
          już bez pampersa i jak do tej pory się nie posikał.Dziecko musi do tego
          dojrzeć ,jedno wcześniej drugie później.Gracjanek w styczniu skończył 2
          latka.Pozdrawiamsmile
    • kasial5 Re: trzylatek-siusiu w nocy 10.02.06, 19:54
      Mój synek przestał nosić pampersa jak miał 2,5 roku ale woła dopiero od 2
      miesięcy tj mniej więcej od trzecich urodzin, natomiast w nocy bez pampersa śpi
      od ok.4 mcy, z czego pierwsze dwa odsikiwaliśmy go o ok 2.00-3.00, jak
      zaspalismy to z reguły nad ranem się zesikał. Natomiast ze zdziwieniem
      stwierdzilam że od kilku tyg przesypia cała noc bez sikania, wytrzymuje bez
      problemu do rana. Zdarzają sie noce że nie śpi spokojnie, kręci się przez sen,
      ale nie woła siku,w takiej sytuacji go odsikujemy i spi do rana już spokojnie.
      Myślę że powinnaś spokojnie czekac aż Twoja pociecha do tego sama dojrzeje,
      cierpliwości, może potrzebuje jeszcze troszkę czasu,pozdrawiam,kasia
    • marzec7 Re: trzylatek-siusiu w nocy 10.02.06, 21:38
      My przedstawialiśmy nakładanie pieluhy na nocy w ten sposób, że mówiliśmy
      synkowi, że w nocy jest zimno i dlatego potrzebował pieluchy. A nie dlatego, że
      miałby się zsikać, ale aby było mu ciepło tak po prostu. Chodziło o to, aby
      zdjąć nieco ciśnienia ze sprawy sikania.
    • maadzik3 Re: trzylatek-siusiu w nocy 11.02.06, 17:43
      A moj syn 2 lata i 8 miesiecy jeszcze nie opanowal robienia kupki do nocnika w
      dzien (z siusianiem juz jakos idzie). Macie jakies pomysly? A o nocy nawet nie
      mysle. Po prostu zakladam pampersa i juz. Przyjdzie czas przyjdzie radosc.
      M.
    • alabama8 Re: trzylatek-siusiu w nocy 15.02.06, 08:44
      Jakiś rok temu czytałam podobny wątek. Dziewczyny pisały że za "niesikanie" w
      nocy odpowiedzialny jest jakiś hormon czy inne coś które odpowiada za
      zagęszczanie moczu w nocy. Zaczyna to działać dopiero kiedy dziecko podrośnie
      (nie pamiętam o jakim wieku mówiły, ale wydaje mi się że około 3 lat). Ale u
      każdego malucha wygląda to inaczej. Podsumowując - możesz nauczyć malucha
      ładnie sikać w dzień, ale to natura jest odpowiedzialna za "niesikanie" w
      nocy).
      Mój syn zaczoł sikać i kupać sam w wieku ok. 20 miesięcy, ale musiałam poczekać
      jeszcze rok zanim mogłam pozbyć się pampersów w nocy. Sikał jak z konewki, ale
      potem zaczeły się pojawiać suche noce, coraz więcej i w końcu zapomnieliśmy o
      pampersach.
      Jeżeli dziecko jest jednak już duże i wciąż się moczy to można zapytać o radę
      lakarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka