Dodaj do ulubionych

Wybór imienin

28.06.06, 09:21
Jak wybierałyście dzień imienin dla Waszych pociech, czy jeśli mój synek
urodził się w kwietniu to mogę mu wybrać dzień imienin w miesiącach
styczeń-luty? Może pytanie jest śmieszne ale moja mama powiedziała mi kiedyś
żeby nie wybierać imienin "do tyłu" względem miesiąca urodzin...
Obserwuj wątek
    • stypkaa Re: Wybór imienin 28.06.06, 09:34
      Moje dziecko ma prawie 1,5 roku i szczerze powiedziawszy nawet jeszcze się nie
      zastanawiałam kiedy ma obchodzić imieniny. Pewnie przez parę najbliższych lat
      jeszcze mu imienin nie wyprawię wink Na razie obchodzimy urodzinki.
      A co do wybierania lub nie daty imienin przed urodzinami to mój stosunek jest
      mniej więcej taki jak do nie pokazywania dziecka w lustrze czy nie obcinania
      włosów zanim nie skończy roku. Pokazywałam w lustrze jak miał kilka m-cy, bo mu
      się to podobało, a włosy obcięłam wtedy jak zaczęły mu wchodzić do oczu smile
      Pozdrawiam

• marbas Re: Wybór imienin 28.06.06, 09:48
        Dzięki, ja też mam taki stosunek do wszystkich przesądów, nie bylam tylko pewna
        czy to jest tylko związane z przesądemsmile
        • ibulka Re: Wybór imienin 28.06.06, 17:45
          Imieniny powinno się zapisać na ten dzień, w którym po raz pierwszy od dnia
          urodzin pojawia się na kalendarzu imię dziecka smile
          Czyli na przykład, jeśli dajmy na to Kasia urodziła się 6 czerwca, to pierwszy
          raz jej imię w kalendarzu pojawia się 25 listopada ;o))

Podałam przykład na sobie ;o)

P.S. Tak słyszałam, nie wiem ile w tym prawdy tongue_out Moje dzieci imienin nie
          obchodzą.
    • nchyb Re: Wybór imienin 28.06.06, 18:31
      u nas nie ma problemu, bo i ja i dzieci mamy tylko po razie w roku imieniny.
      Ale w czasach gdy mojego imienia w kalendarzu jeszcze nie był wybierałam
      podobne, były dwie daty, jedna ta bardziej prawidłowa w czasie wakacji, więc ją
      odrzucałam i brałam zimowa - cofając się... I to był rozsądny wybór...
      A wkrótce potem okazało się, ze jednak moje imię jest w kalendarzu i to zaraz
      potem po tej wybranej przeze mnie dacie. Czyli wybór był bardzo dobry... mimo,
      że "do tyłu"...
      • ibulka Re: do nchyb 28.06.06, 18:43
        Z ciekawości - jak masz na imię? ;o)
        • franula Re: do nchyb 28.06.06, 19:17
          dla osb dla ktorych to wazne - najpierw wybralismy patronke a potem
          sprawdzilismy kiedy jest "tej" Katarzyny
    • vharia Re: Wybór imienin 28.06.06, 18:36
      do tyłu
      mam do dziś karteczkę z kieszonkowego kalendarza, na której zakreśliliśmy jej
      imię wybierając je, gdy byłam w ciąży. Dlatego z kilku pozycji w ciągu roku
      wybrałam tę. I nie ma żadnego znaczenia, że jakieś do tyłu...
    • liberata Re: Wybór imienin 28.06.06, 21:10
      Jak ktoś się urodzi w Sylwestra, to ma niewielki wybór.
    • madzialena22 Re: Wybór imienin 29.06.06, 17:20
      Ja zawsze słyszałam, że imieniny powinno się obchodzić jak najszybiej po
      urodzinach, czyli w takim momencie gdy imię pojawi się w kalendarzu. Np ktoś
      urodził się w kwietniu, a jego imię znajduje się w kalendrzau np. w czerwcu i
      sierpniu, to powinien w czerwcu. Czyli pierwsza data od urodzin.
    • dzemma Re: Wybór imienin 29.06.06, 18:52
      A ja uważam, ze jesli ktos ma wybór kilka razy w roku, to powiniensobie wybrac,
      jaka data mu odpowiada i tyle, np. mojemu synkowi imieniny (pierwsz raz po
      urodzinach)wypadaja w poście, więc wstępnie wybraliśmy z mężem inna datę,
      zresztą myslę, ze jak juz bedzie na tyle duzy, ze bedzie chcial obchodzic
      imieniny a nie urodziny to sam zdecyduje
    • a_weasley A kto pamięta, co to są imieniny? 30.06.06, 12:34
      Co za porządek, żebym ja, protestant, w katolickim kraju musiał zwracać uwagę na
      takie rzeczy...
      Imieniny to jest dzień, w którym obchodzi się wspomnienie patrona. Jeżeli Jaś ma
      mieć patronem np. św. Jana Nepomucena, to imieniny będzie miał 16 maja, a nie 24
      czerwca, bo to jest św. Jana Chrzciciela.
      Jeśli zaś bądź w ogóle nie ma takiego świętego (np. nie ma św. Wandy ani św.
      Grażyny) albo ktoś jest skłonny dobrać raczej patrona do daty niż datę do
      patrona, to powinny przeważyć względy praktyczne.
      W rodzinnym domu mojego ojca na przykład zupełnie bez sensu w drugiej połowie
      listopada imieniny mieli kolejno babcia, stryj i ojciec. Niskosensowne. Jeszcze
      tylko brakowało, żeby mieli siostrę Barbarę. Jeżeli są bracia Marcin i Andrzej,
      to skoro Marcin ma imieniny 11 listopada, Andrzej niech raczej będzie Andrzejem
      Bobolą, z imieninami w maju.
      Imieniny w wakacje to też taki sobie pomysł (aczkolwiek Anna jest w kalendarzu
      jedna, nie przeskoczysz, i Bartłomiej chyba toż samo).
      • franula Re: A kto pamięta, co to są imieniny? 30.06.06, 19:11
        wlasnie o tym napisalam, chyba przeoczyłeśsmile

a jesli już mają przeważyć względy praktyczne to ja dobierałabym imieniny po
        przeciwnej stronie roku, jeśli mogę się tak wyrazić, niz imieniny. Względami
        rodzinnymi się nie pzrejmowałabym bo lubie wspólne rodzinne imprezy - mój mąż,
        jego ojciec i brat maja urodziny w odstępie 10 dni i jest jedna fajna feta.
    • mathiola Re: Wybór imienin 30.06.06, 19:39
      a ja myslalam, ze tak po prostu JEST i juz, ze imieniny wybiera sie pierwsze po
      urodzinach. I ze zrobilismy na opak, wybierajac synkowi Patrykowi ten bardziej
      znany dzien na obchodzenie imienin, mimo, ze jest wlasnie do tylu. smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka