Dodaj do ulubionych

jak oduczyć dziecko ssania palca??????????????????

24.08.06, 12:15
Czy ktoś może miał podobny problem? Mój synek ma 15 miesięcy i przy
zasypianiu oraz wtedy gdy jest zmęczony ssie paluszka. Chciałabym go oduczyć,
może ktoś zna jakieś skuteczne sposoby. Słyszałam o jakiś maściach, które w
połączeniu ze śliną stają się okropnie gorzkie. Czy ktoś o tym słyszał.
Czekam na rady i pozdrawiam kasia w.
Obserwuj wątek
    • mammma.mia Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 24.08.06, 12:58
      hej! ja miałam podobny problem, moja Natalka nie uznawała smoczka i jak tylko
      odstawiłam ją od piersi(8mies.) to jak była senna i zmęczona oraz później
      również jak się nudziła ssała kciuka. my mieliśmy 2 podejścia do odzwyczajania.
      jak miała 20 miesięcy mąż zawinął palca bandażem kupił maskotkę i powiedział, że
      paluszek jest chory i nie wolno go ssać i Natalka będzie teraz zasypiać bez
      paluszka. poskutkowało na tydzień a przez ten tydzień widzieliśmy jak ona walczy
      ze sobą. niestety po tygodniu wróciło i nie było rady. Drugie podejście
      nastąpiło 1.5 miesiąca temu. zakupiłam w aptece żel gorzki pazurek, na spaniu
      posmarowałam wszystkie paznokcie. znów tłumaczyliśmy, że paluszek niedobry oraz
      ,że Natalka jest duża i będzie zasypiac bez-podaliśmy również przykłady jej
      bliskich koleżanek mówiąc że żadna z nich nie ssie palca i o dziwo poskutkowało!
      narazie od 1.5 miesiąca Natka zasypia obok mnie i czytam jej w tym czasie
      bajeczki, które uwielbia. napewno usypianie trwa dłużej i ona się bardziej
      wierci, ale warto było bo przednie zęby zaczynały wychodzić już do przodu i
      martwiliśmy się o jej zgryz. nie chcę krakać, ale widocznie nie jest to
      niemożliwe by dziecko odzwyczaić-a z takimi właśnie opiniami spotkałam się na
      forum i w czasopismach. życzę wytrwałości i pomysłowości oraz niepoddawania się
      w przypadku niepowodzenia. odpowiem na wszystkie pytania. pozdrawiam
      • mamajka6 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 24.08.06, 15:00
        Mam podobny problem.Moja córeczka ma już prawie 2,5 roku i namiętnie ciągnie
        kciuka.Robiłyśmy odstawkę ponad miesiąc temu używając właśnie gorzkiego
        pazurka.Przez pierwsze 4 dni było super,mała z dumą dawała sobie pomalować
        paluszek, jadnak w nocy nie czuła gorzkiego smaku i paluszek lądował w buzi.W
        dzień i przy zasypianiu było ok.Po tych 4 dniach gorzki smak palca przestał jej
        przeszkadzać i już naprawdę brak mi pomysłu co z tym zrobić.Próbowałam ponownie
        po miesiącu od pierwszej próby, ale nie ma mowy o posmarowaniu paluszka,bo mała
        sie mocno buntuje.Jak posmarowałam na siłę to wytarła żel i oblizała palec.A w
        jakim wieku jest twoja córcia???
        • mammma.mia Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 26.08.06, 07:45
          moja córcia 6 września kończy 2 latka. palec smarowałam jak spała właśnie aby
          nie wiedziała dlaczego jest już niesmaczny
      • mrssquirrel Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 24.08.06, 21:53
        Bardzo dziękuję wam za wasze rady. Wiem, że nie można bagatelizować sprawy. Po
        weekendzie wypróbóję żel "gorzki pazurek" i dam znać jak poszło.
        Pozdrawiam Mrssquirrel
      • jagoda_271 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 28.08.06, 09:54
        moja przestała ssac jak zacvzeły rosnąć jej zęby stałe (5lat)
    • magda474 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 24.08.06, 14:28
      Nie mam na to rady, ale "radzę" nie bagatelizować sprawy. Moja młodsza siostra
      ma 25 lat, ablolwentka SGGW wstyd przyznać, ale gdy nikt nie widzi to dalej
      ssie palca. Kiedyś myślałam, że to tylko problem młodszych dzieci.
      • nangaparbat3 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 24.08.06, 17:44
        A ja obgryzam skorki, i co?
        Akurat takie rzeczy to nie taki znowu wstyd, wstydzić się trzeba, jak sie robi
        cos złego.
    • sylwia32 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 24.08.06, 22:04
      mój synuś ma 22 miechy i z pełną zawziętością śsie dwa place - tak
      niestandardowo- wskazujący i duży środkowy paluch z prawej ręki - lewa mu nie
      smakuje i również się tym martwię, bo nic nie pomaga.żadne maści , ani środki do
      smarowania paluszków, poprostu mam nadzieję, że z czasem to minie jak pójdzie do
      przedszkola do dzieci, które nie zachowuję się jak on.
      • katklos Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 24.08.06, 22:23
        Moj też z tych "niestandardowych"smile dwa paluszki -środkowy i serdeczny
        (wskazujący obowiazkowo dotyka czuba nosasmile). Synek ma 2,5 roku ostatnio
        naprawdę stara się ssac mniej, zaczynają do niego docierac pewne nasze argumnety
        i prosby, ale wiem, ze duuużo wody upłynie zanim mu to minie na dobre.
        Pogodziłam sie z tym, nie robie juz tragedii, zgryz na razie ok.
        • mammma.mia Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 26.08.06, 07:50
          mojej Natalce smakował tylko prawy kciuk i dodatkowo drugą ręką kręciła sobie
          loczki kciuka wyeliminowaliśmy a kręcenie loczków przeszło na mnie tzn. jak
          usypia musi głaskać moje włosy- stąd mój wniosek, że maluchy nie mogą sobie
          poradzić z zasypianiem i dlatego wybierają np. ssanie palca. jeśli nic nie
          skutkuje w oduczaniu to trzeba odczekać i za jakiś czas znów próbować innymi
          sposobami. wiem, że to jest trudne i może się nie udać dlatego życzę wszystkim
          mamom powodzenia i pozdrawiam
    • michatka Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 26.08.06, 10:52
      a może przeczekać?
      moja córka ssała palce (wskazujący i środkowy) do wieku 1,5 roku, głównie wtedy
      kiedy była zmęczona i obowiązkowo przy zasypianiu
      potem zdarzało sie to coraz rzadziej, od pół roku (teraz ma 2,5)palca w buzi nie
      widziałam
    • allice80 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 26.08.06, 15:23
      a od kiedy można stosować ten gorzki specyfik na paluszek?
      • martucha1 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 26.08.06, 16:39

Dzisiaj kupiłam w aptece i pytałam o to czy mogę podać mojej ponad rocznej
        córeczce i farmaceuta powiedział, że nie ma przeciwskazań.
        Dziś zaczynamy.
        • martucha1 nie działa 27.08.06, 09:35

Małej w ogóle nie przeszkadza smak. Od razu wsadziła kciuk do buzi i nawet się
          nie zdziwiła, że inaczej "smakuje" sad((
    • anias29 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 26.08.06, 17:17
      Mój synek ma 1,5 roku i od 2 miesięcy ssie kciuk praktycznie przez pół dnia
      (wcześniej tylko do zasypiania). Smoczka nie chce, "gorzki paluszek" polubił
      (krzywi się, ale ssie dalej), zalepianie plastrem też nie pomaga. Więcej
      pomysłów nie mam. Sama ssałam kciuk do 3-ego roku życia.
      • inanna1 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 27.08.06, 15:27
        Witam,
        moja Nela ma 9 mcy i bardzo szybko odkryla palucha. Mam troche wyrzut sumienia
        z tego powodu. Zaczytalam sie Tracy, ktora traktuje piers jako ciach, ciach dac
        mleka i koniec. Nie mialam sily trzymac malej na piersi i pomysl mi sie
        podobal. Za to moja starsza corka siedziala na piersi ile potrzebowala, albo i
        wiecej, i nigdy pomysl palucha sie nie pojawil. Widze w tym zwiazek.
        Wlasnie TO ZMIENIAM.
        Malutka oduczam, a moze juz oduczylam palucha, zakladajac jej do spania, do
        samochodu, gdy zmeczona.. ZA DLUGIE REKAWKI (bluzeczki starszej corki).
        Zadzialalo idealnie. W zamian dalam jej smoczek do usypiania i wiecej czasu na
        piersi.
        Daje jej tez wiecej i wiecej czasu, bo zauwazylam palucha tez wtedy, gdy byla
        smutna i samotna.
        A wiecie co jeszcze tak bardzo mnie zmotywowalo do oduczenia palucha? Ktos uzyl
        zwrotu "bedzie miala gotyckie sklepienie"..wyobrazilam sobie te wysoko, wysoko
        wysklepione dachy i nie chce, nie chce...logopedow, brzydko zmienionej czesci
        twarzy.
        • bszalacha Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 27.08.06, 18:52
          A czy nie próbowałyscie powrotu do karmienia piersią?Albo przyynajmniej tego
          rodzaju przytulania,które koi niepokój dziecka?Ja radziłabym wizytę w poradni
          psychologicznej,gdyż duzo sie mówi o"teorii przywiązania" czy też "wczesnych
          relacji z obiektem",które rzutują na pózniejsze zwiazki z ludżmi.Do
          diabla,kobiety-kto,jak nie matka ma zadanie zaspokoić potrzeby bliskości?
          Przeciez może sie wytworzyć odruch strachu/gorzki palec/i nieufności do
          bliskich.To poczatek nerwicy.
          • anias29 bszalacha 27.08.06, 23:09
            Moje dziecko było karmione butelką, ale nie widzę związku z kciukiem, bo sama
            go ssałam do 3 latek, a byłam karmiona piersią.
            Co do przytulania: mój synek przytulany przez nas czy wzięty przeze mnie czy
            tatę na ręce lub kolana - NATYCHMIAST zaczyna ssać kciuk. Czyli teoria
            zastępowania kciukiem braku przytulania nie ma u nas zastosowania.
            Do poradni psychologicznej nie wybieram się.

• mammma.mia Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 31.08.06, 15:44
            nie jest to do końca tak u wszystkich dzieci- moja córcia właśnie podczas
            przytulania lubiła sobie possać, a czułości i uwagi dostaje od nas sporo- ja
            zresztą nie mówiłam o małym dziecku tylko o dość inteligentnej dwulatce, która
            potrafi wysłuchać jak jej się coś tłumaczy i czasem przyjmuje to do wiadomości-
            widocznie sposób w jaki mój mąż z nią rozmawiał podziałał i nie ma mowy o żadnym
            zastraszaniu, a gorzki paluszek tylko wzmocnił efekt
    • sylwia32 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 27.08.06, 23:41
      karmiłam miśka 19 miesięcy i zawsze jadł ile chciał i kiedy chciał i prawie
      zawsze gdy jest w moich ramionach ssie swoje dwa paluszki. jest cały czas
      przytulany i utwierdzany w tym że jest kochany przez wszystkich. mam po prostu
      nadzieje że z czasem minie to przywiązanie do paluszków bo będzie wiele
      ciekawszych zajęć .
    • ewaj75 Re: jak oduczyć dziecko ssania palca????????????? 01.09.06, 18:07
      Synka karmiłam 14 m-cy i jak skończyłam zaczął ssać kciuk. Mimo naszych starań,
      malowania "gorzkim paluchem", sypania pieprzem, tłumaczeń ssał do 3 lat. I
      nagle przestał. Pomogło to że miał przeogromny katar i musiał oddychać przez
      usta.
    • procyon Broń Boże - tylko nie odcinać paluszka!!!!!! 02.09.06, 01:11
      Nie tędy droga, naprawdę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka