Dodaj do ulubionych

Ratunku-problem z trzylatkiem!!!!

IP: *.* 17.02.03, 13:51
Witajcie!!Pisze bo nie wiem co zrobic mój synek (trzylatek)zaczął spowrotem robić w majty nie siusiu tylko kupka ,na siusiu idzie sam choć nie powiem czasem zanim doleci ma już na majteczkach małą kropke..ale nie w tym problem Kamil do tej pory ślicznie sygnalizował swoje potrzeby a od dwuch tygodni jak by go coś opętało przychodzi dopiero jak ma już niespodzianke w majtkach ,nic nie pomagają tłumaczenia...nawet o zgrozo !!!! raz nie wytrzymałam i dałam mu klapsa bez rezultatu...były nagrody ,kary,tłumaczenie i nic .....Mam wrażenie że może to mieć związek z moim drugim dzieckiem które ma 16 miesięcy i oczywiście wali w pieluszki i myśle że Kamil doszedł do wniosku że on też tak może.Zawsze z Kamilem nawet jak drógi synek był malutki wszystko robiliśmy razem i nie dałam mu odczuć że jest odrzucony nigdy też nie okazywał zazdrości może tylko czasem prubuje naśladować malucha ale ja to akceptuje bo nie chce mu zrobić krzywdy ....Może któraś z mam miała kiedyś podobny problem z dzieckiem to niech mi napisze jak to sie skończyło ...i jak sobie poradziła z takim zachowaniem...dodam że Kamil jak już coś zrobi w majty to zaczyna płakac jak by wiedział że zrobił bardzo źle Co mam o tym myśleć ...strasznie sie boje że takie zachowanie może oznaczać że mój synek ma jakieś problemy a może to tylko chwilowy bunt.....Czekam niecierpliwie na odpowiedźPozdrawiam serdecznie Maja
Obserwuj wątek
    • Gość: wiesia Re: Ratunku-problem z trzylatkiem!!!! IP: *.* 19.02.03, 12:10
      Oj , zdenerwowałam się.Kobieto: po pierwsze:trzyletni chłopiec MA PRAWO sikać w majtki! Być może Gosia 1 się tu wypowie z własnego doświadczenia, a ja z niewłasnego napiszę, że nawroty sikania w majtki mogą się zdarzać do pięciu lat. Ostatnio wreszcie w naszych sklepach pojawiły się pieluchy dla starszych dzieci, takie do 36 kg. Na opakowaniu możesz przeczytać, że około 10% dzieci powyżej 3 lat ma ten problem. To po pierwsze.Po drugie jeśli nagle pojawiło się takie siusianie to powinnaś sprawdzić, że dziecko nie ma zapalenia pęcherza, zbadać mocz i natychmiast pognać z wynikiem do lekarza ( albo na odwrót) i podać lekarstwo. Dwa miesiące temu miałam taką sytuację z moim trzylatkiem. Dopiero antybiotyk pomógł. Leczenie zapalenia pęcherza należy podjąć niezwłocznie , bo sprawa pozostawiona sama sobie może skutkować potem przez całe życie. U mojej cioci w dzieciństwie zbyt długo zwlekano z leczeniem takiej przypadłości i w efekcie już kilkadziesiąt tal ma przerąbane: wizyty w ubikacji co pół godziny! Wyobraź sobie , że będąc w kinie, teatrze, na wycieczce co chwilę trzeba wychodzić, bo pęcherz ciśnie.A dziecko to powinnaś pocieszyć, uspokoić, leczyć a nie krytykować czy co gorsza karać klapsem.
      • Gość: MajaB Re: Ratunku-problem z trzylatkiem!!!! IP: *.* 19.02.03, 13:18
        Dziekuje ci serdecznie za odzew !!!!Moje dziecko miało bedany mocz,nic nie wykryto ....Pediatra uważa ża robienie kropeczek na majtach ,tak jak robi czesem mój synek to poprostu efekt tego że synek nie chcąc sie odrywać od zabawy biegnie zbyt późno do ubikacji ...ale w jednym miałaś racje to przejściowe ...mój skarbuś od dwoch dni już spowrotem woła na czas ,martwiłam sie bo myślałam że to efekt zazdrości o braciszka ...a co do klapsa to nie obawiaj sie napewno go nie poczół a dostał tylko dla tego że dosłownie minute wcześniej go pytałam czy chce a powiedział że NIE i zrobił w majty zdenerwowałam sie i niepotrzebnie mnie poniosło....Co do pieluszek to nie potrzebuje ich już od roku nawet w nocy idzie sam do ubikacji, zresztą jak mu chciałam założyć żeby mu udowodnić że jak bedzie tak robić to bedzie latał w piluszce to dopiero była awantura i w zasadzie to To właściwie go przekonało że kupa ma być w ubikacji!!!!Serdeczne dzieki za odpowiedź bo nie wiedziałam że takie żeczy mogą sie zdarzać trzlatkowi który już wcześniej nie miał z tym problemów!!!!!smile
        • Gość: benio Re: Ratunku-problem z trzylatkiem!!!! IP: *.* 22.02.03, 12:11
          Mam 3-letnia coreczke i rocznego synka. Od czasu do czasu mam podobny problem, chociaz raczej tylko z siusianiem. Mala dosyc szybko przestala uzywac pieluszek, ale od czasu do czasu, czy to dla zwrocenia uwagi, czy aby byc podobna do braciszka zsiusia sie gdzie stoi, ale calkiem swiadomie. Ostatnio wyciela mi taki numer u lekarza. Kiedy bylam z synkiem na kontroli moja madra coreczka widzac, ze brat nasikal pani doktor na stolik do badania, zawolala ja tez sikam i zrobila to.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka