Dodaj do ulubionych

Zasikałam bo chciałam

07.08.03, 18:19
U mojego 2,5 lateka początki w sikaniu na nocniczek
były obiecujce. Super udawało się bez problemu. Po 3
miesiącach regres i dziecie zaczęło się zasikiwac majtki.
Zdaża się ,że siknie odrobinę i leci na nocnik, ale są
często sytuacie kiedy sika w majtki po całości.
Kiedy pytam się dlaczego sikasz w majtki słyszę odpowiedź
bo chce. Dziś mam podlany materac z pościelą.
Badania moczu świetne. Jak na to reagować ? Co z tym
robić ?
Obserwuj wątek
    • joa_boa Re: Zasikałam bo chciałam 07.08.03, 20:54
      Masz odpowiedź na pytanie dlaczego się zsikałeś - "Bo chciałem". Tak małe
      dziecko ma doprawdy niewiele możliwości zamanifestowania swojej niezależności i
      woli, bo jest tak zależne od rodziców. Załatwianie potrzeb fizjologicznych jest
      jedną z tych sfer, w których dziecko może je manifestować i nierzadko robi to z
      upodobaniem, zwłaszcza, gdy rodzice napieraja na to, by załatwiało się tak jak
      oni sobie tego życzą. To znaczy - robi im "wbrew" - sikając na podłogę, do
      łóżka, albo w majtki - bez pieluchy. Dwu - trzy letniemu maluchowi warto
      stworzyć jakieś sfery wolności, gdzie mógłby wybierac sam - chociażby to co
      ubierze albo zje (dając mu wybór jedno albo drugie) a do sikania nie "czepiać"
      się za bardzo.
    • carlafehr Re: Zasikałam bo chciałam 08.08.03, 07:10
      Poza tym dziecku w tym wieku szkoda po prostu czasu na takie prozaiczne
      czynności jak rozbieranie sie i sikanie do nocnika! Świat wokół taki ciekawy.
      Dlatego trzyma tak długo, jak się da a czasami się zapomni i i tak sika w
      majty. Myśmy nie robili z tego problemu, ale od czasu do czasu nie od razu
      przebierałam go w suche rzeczy, mówiąc że np w tej chwili nie mam czasu i
      zrobię to za trzy minutki. A że dziecię me w czystości chowane i mokrych majtek
      nie lubiło, więc jakoś tak potem wykalkulował, że chyba lepiej już do tego
      nocnika. Acha, mój b. nie lubił też przebierania, więc to był dodatkowy bodziec
      do siadania na nocnik na czas.
      A pod prześcieradło włóż jakiś podkład, bo jeszcze długo może się zdarzyć, że
      dziecko zwł. we śnie coś popuści.
      • na4 Re: Zasikałam bo chciałam 08.08.03, 13:35
        mam czasem wrazenie, że moje dziecko jest zadowolone i
        dumne z siebie kiedy siknie w majty. Potem chodzi i
        chwali się różnym osobom, że się zsiusiała.
        Niewiem czy lepiej po zasikaniu ignorować zazwyczaj
        mówimy, że nie ładnie i, że nam przykro itp.
        • kasiagleb Re: Zasikałam bo chciałam 08.08.03, 14:01
          co robić? moje doświadczenie mówi - najlepiej nic, nie wolno zrobić z tego
          problemu, trzeba mówić, że ci przykro, że tak nie należy i to tyle, natomiast
          nie wolno dopuścić do tego, żeby urosło to do problemu życiowego, może to
          właśnie forma zwrócenia na siebie uwagi?
          nie odpowie Ci na pytanie dlaczego, to za trudne pytanie dla takiego maluszka
          czasem pewnie zapomni zawołać bo się bawi, bo coś odwaraca jej uwagę, czasem z
          czystego lenistwa, które dzieciom też nie jest obce (mój syn kiedy jeszcze spał
          w pieluszce był strasznym leniuchem - zapytany rano czy siadamy na nocnik
          zrobić siusiu często odpowiadał, nie chciało mi się wstać, zrobiłem w
          pampersa!), albo właśnie szuka sposobu na stanie się pępkiem świata
          jeśli chce w ten sposób zrócić Waszą uwagę, to się nie dać, jak zauważy że nic
          z tego poszuka lepszego sposobu, ale uprzedzam, to będzie trwało pewnie długo,
          może nawet kilka miesięcy
          najważniejsze, że zrobiłaś badanie moczu i wykluczyłaś chorobę, skoro to nie
          to - to pozostaje jedynie sfera psychiczna, i tylko Ty jedna wiesz, jak
          najlepiej trafić do swojego skarbu

życzę powodzenia

Kasia mama Jasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka