karolinacym 26.05.09, 21:10 jaka kolejnosc??????????????? corka konczy 1 pazdziernika dwa lata a pod koniec listopada przychodzi na swiat drugie malenstwo. jak to robicie albo robilyscie?????????? ja w wiekszosci bede musiala dzieci kapac sama. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coronella Re: Kapanie??? 26.05.09, 21:24 Ja miałam wanienke nakładaną na dużą wannę. Początkowo starsza kąpała sie w dużej wannie, a ja myłam syna w wanience. Córka duzo mi przy tym pomagała, myla mu nóżki, brzuszek, itp Gdy syn miał ok pół roku, kupiłam krzesełko do siedzenia w wannie. Dla mnie to był rewelacyjny zakup! Młody siedział w krzesełku w dużej wannie, córka razem z nim, bez krzesełka, oczywiście. Dzieci do tej pory kąpia sie razem, uwielbiaja to, i zabawy w wannie, czesto ich kapiel trwa ok godziny. Sa juz na tyle duzi, że nie musze pilnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
malabru Re: Kapanie??? 26.05.09, 21:26 Jejku, to naprawdę trudno powiedzieć jaka kolejność będzie najlepsza, bo wszystko zależy od tego jaki rytm dnia będzie miało Twoje drugie Szczęście Aaa i jeszcze od tego na czym Ci będzie zależało. Jeśli priorytetem będzie włączenie starszej siostry do pomocy przy noworodku, to możesz najpierw kąpać młodsze. Jeśli będziesz chciała robić to sama na luzie a noworodek Ci na to pozwoli, to możesz młodsze kąpać dopiero jak położysz starszą spać. A możesz też przesunąć kąpiel noworodka na godziny poranne. Ja tak zrobiłam z moim trzecim dzieckiem. Takie rozwiązanie też ma swoje zalety. Do listopada masz jeszcze szmat czasu. Poczekaj do narodzin i zobacz jaki temperament ma Twoje dziecię. Wtedy na pewno znajdziesz najlepsze dla Was rozwiązanie. Pozdrawiam, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: Kapanie??? 26.05.09, 22:28 a różnie.. raz córka, raz bliźniaki, albo córka popołudniu, bliźniaki wieczorem lub na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
aagata4 Re: Kapanie??? 26.05.09, 23:31 co kilka tygodni się u mnie to zmieniało, ciągle szukałam nowych rozwiązań, najłatwiej było kiedy mogłam już ich kapać razem w wannie a i to różnie z tym bywało, bo starszak czasem przechodzi etapy wielkiej histerii na sam widok wanny z wodą a mała wtedy chce do wody i nigdzie sie nie ruszy bez starszego brata, wtedy bylo mi trudno bo kąpałam na siłę starszego, co wiązało się z szarpaniem, kopaniem (oczywiście dzieciak mnie kopał) i najmniej problemowym olbrzymim wrzaskiem a mała wtedy wchodziła mi do wanny ... nie obawiaj się jednak bo rzadko się zdarzają dzieci które się boja wody ... zobaczysz sama jaka jestes dobra organizatorką dnia podrawiam Agata tak więc u mnie to ciągle twórczośc ...w każdym razie wlato iedy dzieci się bawia w piaskownicy to kąpie codziennie ale w zimę to raz na kilka dni ( 2-3 razy w tygodniu) w zalezności od mojego humoru lub dzieci pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
karolinacym Re: Kapanie??? 27.05.09, 08:21 nie ukrywam,ze tego,czyli kapania boje sie najbardziej!! a ingrid nie zasypia sama i musze siedziec przy jej lozeczku okolo godziny az usnie Odpowiedz Link Zgłoś
aniak37 Re: Kapanie??? 27.05.09, 16:37 Najpierw kąpałam starszą , mała leżała w łóżeczku albo w leżaku , a potem małą, potem małą karmiłam i kładłam do łóżeczka spać ,a starszej dawałam jeść.A no właśnie u mnie starsza usypała sama i mała też od urodzenia była tak nauczona. Odpowiedz Link Zgłoś
kugorki Re: Kapanie??? 27.05.09, 17:15 przy pierwszej kąpieli starsza była obecna. potem ustawiło się tak, że najpierw starsza, potem młodsza. ale teraz zwykle najpierw kąpię mała (4 miesiące), potem karmię ją i odkładam do łóżka. potem kąpię starszą (2 lata 7 miesięcy) i kładę do łóżka. często do tego czasu młoda jeszcze nie śpi, więc ganiam między pokojami bywa różnie. najtrudniejszy początek-ale na szczęście "samo" się wszystko ustala, więc nie martw się na zapas Odpowiedz Link Zgłoś
alis82 Re: Kapanie??? 27.05.09, 20:25 Ja od 11 dni mam dwie dziewczynki w domu - dokladnie dwa lata roznicy. Najpierw kapie Amelcie - jeszcze przed porodem Amelia weszla w okres pt." tylko mamusia" i tak jest dalej. Wiec to ja ja kapie. Potem ide ja uspic - musi miec moje wlosy, w tym czasie maz przygotowuje Klare do kapieli i zaczyna kapac mala. Prpbowalam kapac je dwie razem, to znaczy Amelia w wannie a Klare w wanience, ale starsza chce do mlodszej i jest awantura ze ona nie moze kapac. Wiec kapiemy osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
alkara Re: Kapanie??? 27.05.09, 21:28 U nas sprawdza się system, że najpierw tak po 18 kąpię małego, karmię go i odkladam do łóżeczka - od małego nauczony jest zasypiać sam w swoim łóżeczku Potem tak ok 20 kąpię starszą i spokojnie z nią siedzę aż zaśnie - niestety po urodzeniu małego troszkę jej się poprzestawiało samodzielne zaypianie, ale ja lubię z nią siedzieć bo w ciągu dnia ciągle jesteśmy zalatani. W trakcie kąpieli i karmienia małego córeczka była ze mną w pokoju, rysowała, albo oglądałyśmy książeczki, czasami siedzi i ogląda bajkę w tym czasie, teraz młody ma 8 miesięcy, i kąpiel z karmieniem - już butlą trwa jakieś 20 min więc spokojnie mogę zrobić to jak córka ogląda bajkę. Nie powiem, na początku latałam między jednym a drugim pokojem, bo synek jeszze nie usnął a już był czas kąpieli córki, ale wszystko da sie pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinacym Re: Kapanie??? 28.05.09, 08:34 jak czytam wasze odpowiedzi to mi lepiej DZIEKUJE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e.tm Re: Kapanie??? 06.06.09, 21:02 U mnie najpierw córka (młodsza)syn pomagał potem syn, póżniej próbowałam razem: przygotywywałam sobie kąpiel dla małej i syna w kładałam Tymka - myłąm, on się bawił a ja myłam młodszą, efekty różne, później znowu najpierw sórka potem syn a mała w chuście zasypiała (bez problemu kąpałąm i usypiałam starszego z Marysię wtulonąwe mnie w chuście- zresztą chusta ratowała nam życie - teraz dalej chustujemy - polecam na wszystkie smutki i radości z dwójką dzieci chusta do noszenia dzieci na 1 miejscu ( zaznaczam tylko nie bebelulunajlepiej od razu długą wiązaną Tymuś 07 listopada 2005 Marysia 04 grudnia 2007 www.tymar.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
karolinacym Re: Kapanie??? 08.06.09, 08:24 CHUSTE SOBIE OBIECALISMY JUZ PRZY PLANOWANIU DRUGIEGO DZIECKA TO NASZ ZAKUP NUMER JEDEN NA LISCIE Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Kapanie??? 19.06.09, 21:24 u mnie to sie zmieniało. kombinowałam i próbowałam róznych rozwiazan. w tym momencie (ssynek ma 4 miesiace) kapiel to zaden problem. mam dzieci dobrze zsynchronizowane - oboje zasypiaja o 20, wstaja o 6. i kapani sa równoczesnie. córce leje wode do duzej wanny i daje zabawki. synka kapie w wanience. najpierw młodego córka w tym czasie sie bawi póżniej córke póżniej oboje dostaja butle i do spania. Odpowiedz Link Zgłoś