Dodaj do ulubionych

Bajki z rzutnika na płytach CD!!! Znalazłam:)

28.05.04, 11:33
Podzielę się z Wami moim odkryciemsmile
Zdobyłam bajki-slajdy przeniesione z rzutnika na płytę CD!!! To są te same
stare bajki, które pamiętam z dzieciństwasmile W domu szał! I to nie tylko za
sprawą mojej córki (hihi.. ja sama cieszę sie jak dziecko!)
Bajki są super! Odświeżone, bez jakichkolwiek rys, z ożywionymi kolorami.. No
i nie trzeba nawet rzutnikasmile
Naprawdę gorąco polecam!
Pan, który się tym zajmuje, jest bardzo ugodowy. Ja mogłam sobie nawet wybrać
jakie bajki na tej płycie chcę mieć, bo wcześniej przysłał listę. Może też
wysłać próbki tych bajek mailem zanim ktoś się zdecyduje na zakup. Dla
zainteresowanych podaję jego e-mail: pablo.company@wp.pl Można zapytać.
Ja jestem bardzo zadowolona. Polecamsmile
Renata

Obserwuj wątek
    • madziurex Re: Bajki z rzutnika na płytach CD!!! Znalazłam:) 28.05.04, 19:02
      O Boże! Zwariuję! A mozesz napisac, jakie bajki to są? (tytuły).
      • ojala Re: Bajki z rzutnika na płytach CD!!! Znalazłam:) 28.05.04, 22:10
        Ja wzięłam "Robinsona Crusoe" cz. I i II, "Przygody Stasia i Nel" cz. I i
        II, "O wróbelku Elemelku" i "Podróże Pana Kleksa" cz I i II, bo mam do nich
        szczególny sentyment. Najlepsze w "Panu Kleksie" jest to, że oprócz bajkowych
        rysunków są jeszcze autentyczne kadry z filmusmile
        Co do pozostałych tytułów to najlepiej jakbyś sama go o to spytała, bo wiem, że
        ciągle gromadzi nowe pozycje i nad nimi pracuje. Maila do niego podałam wyżej.
        Możesz śmiało pisać. Wiem, że ma zarówno bajki w stylu "Konik
        Garbusek", "Stefek Burczymucha", "Apolejka i jej osiołek", jak i te z
        cyklu "Calineczka", "Kot w butach", "Chatka Puchatka", itp. Dla mnie to jest po
        prostu bomba, bo wiem, że na posiadanie rzutnika i całego osprzętu nie mam co
        liczyć. A tak przynajmniej mam coś na czasie ale ze "starą duszą"..
        Pozdrawiam!
        R
    • skania.h.j Re: Bajki z rzutnika na płytach CD!!! Znalazłam:) 28.05.04, 22:37
      Fajnie. Chyba się zainteresuję. U nas szał na bajki "na ścianie" nieustający od
      pokoleń. Najpierw mój brat i ja, potem czworo naszego ciotecznego rodzeństwa,
      potem znów nasza młodsza o kilkanaście lat siostra, a teraz... moje dwie
      córeczki. Ale nam jeszcze ocalał stary rzutnik i puszczamy prawie co wieczór na
      ścianie albo na suficie. I to jest największa frajda. To raczej nie to samo, co
      oglądanie przy komputerze, chociaż... technika idzie naprzód... może można by
      je przerobić na Power Pointa i jednak puszczać na ekran.
      Bo nasze "bajeczki" już niestety "zajeżdżone" na nic. A chciałoby się ocalić od
      zapomnienia.
      Podzrawiam. Przyjemnego oglądania.
      Ania

PS. A ja swoje bajki podzieliłam na te dla młodszych i te dla trochę starszych.
      I na razie wałkujemy wiersze Brzechwy, Chotomskiej, "Pan Kotek był
      chory", "Awantury i wybryki małej małpki Fiki-Miki", "O żabkach w czerwonych
      czapkach", "Przygody Krasnoludków", "Alego i jego osiołka", "Stoliczku, nakryj
      się", "Kota w butach", "Smoka Wawelskiego", "Warszawską Syrenkę", "Szewczyka
      Dratewkę", "Złotą rybkę" i parę innych. Ale raczej się nie podzielę, nauczona
      doświadczeniem z płytami.
      • ojala Re: Bajki z rzutnika na płytach CD!!! Znalazłam:) 29.05.04, 13:48
        Skania, a jakie masz slajdy - pojedyncze zaramkowane, czy też cała bajka na
        jednym pasku? Moja kuzynka miała pojedyncze i też już bardzo zniszczone,
        niektóre nawet uszkodzone. Przenosząc je na płytę potrafił je wyretuszować tak,
        że nie widać nawet w którym miejscu była rysa. A kuzynka dostała z powrotem
        swoje stare slajdy na rzutnik plus ich odnowione wersje na płycie CD. Myślę, że
        jak chcesz swoje ocalić od zapomnienia, to to jest właśnie najlepszy sposób.
        Nie wiem czy w przypadku całych pasków jest to możliwe, bo podobno przy takiej
        renowacji każda klatka poddawana jest skomplikowanym obróbkom i nie wiem czy
        nie trzeba tych klatek pojedynczo wycinać, ale to już są tylko moje
        przypuszczenia, więc na nich nie polegajwink
        Pozdrawiam
        • skania.h.j Re: Bajki z rzutnika na płytach CD!!! Znalazłam:) 29.05.04, 22:22
          Ojala, Mam właśnie w jednym pasku, jak film do aparatu. I rzutnik przystosowany
          do takich właśnie. Nie znam sie, ale sądzę, że gdybym dała je do przerobienia
          czy uwiecznienia w celu "ocalenia od zapomnienia", mogę ich już potem w
          tradycyjny sposób na ścianie nie móc obejrzeć. A, jak już pisałam, to mnie
          najbardziej w tym wszystkim rajcuje. Zresztą, moje małe też. U nas to już cały
          rytuał przed spaniem. Starsza z racji tego, że już dosięga do kontaktu,
          jest "opelatolem światła", młodsza co wieczór sprawdza, czy już na palcach bez
          krzesła też dosięga, a na razie zadowala się pilnowaniem pudełka po bajce, żeby
          się nie zaplątało w kołdrę.
          W każdym razie co szkodzi zapytać. Dzięki.
          Ania
          • hankam Re: Bajki z rzutnika i stare plyty 03.06.04, 16:03
            Ale wam, dziewczyny, zazdroszcze.
            U mnie przez lata paletal sie po strychu rzutnik i stare rolki filmu, a jak
            chcialam zrobic seans mojej corce, to okazalo sie, ze chyba ktos wyrzucil.
            Najbardziej mi szkoda rzutnika, bo czasem mozna na pchlim targu kupic stare
            filmy.
            Ja mialam Kota Mateusza, Prometeusza, Alicje w Krainie Czarow - porwana i nie
            do konca, Koziolka Matolka i mnostwo innych.
            Zgadzam sie, ze z komputera to nie to samo.

A bajki i piosenki na starych plytach 45 obrotow / minute pamietacie? Ze
            swietnymi aktorami, swietna muzyka i aranzacja? Wydawaly je Polskie Nagrania.

Moje juz tak trzeszcza, ze nawet sie nie da ich przegrac, a chcialam, bo nie
            mam adapteru (przepraszam, gramofonu...).

Podobno byl wznowiony Czerwony Kapturek na CD, ale nigdzie nie spotkalam.
            • guga74 Re: Bajki z rzutnika i stare plyty 04.06.04, 20:44
              Taki rzutnik typu Ania do wyświetlania bajek na ścianie można od czasu do czasu znaleźć na Allegro! Udanego polowania!
            • mmc2 Re: Bajki z rzutnika i stare plyty 04.06.04, 22:09
              Te bajki o ktorych piszesz mozna kupic
              http:bajki-grajki.pl
              mozna tam nabyc wszystkie bajki ktore zostaly do tej pory wznowione cena za
              archiwalne numery 10 zl (zadnych kosztow przesylki).
              Czerwony Kapturek to nr. 1
    • violik DO Renaty 01.06.04, 11:36
      witaj, napisałam do Ciebie na priv gazetowy w sprawie Telesfora smile
      odpisz,
      pozdrawiam,
      Violik
    • ninia_agus Re: Bajki z rzutnika na płytach CD!!! Znalazłam:) 03.06.04, 18:14
      Popieram, super sprawa! Właśnie nabyłamsmile
      Choć muszę przyznać, że przez chwilę miałam wątpliwości. Próbki, jakie dostałam
      mailem to były obrazki mniejsze niż rozmiar ekranu komputera i myślałam, że tak
      też jest na płytce. Dopiero później się kapnęłam, że próbki były celowo
      zmniejszane, bo bym to ściągała miesiącsmile) Pogratulujcie błyskotliwościwink
      A bajki faktycznie są solidnie "zrobione" (i full screen oczywiście!)
      Zresztą na komputerze będą oglądane tylko do czasu, bo praktycznie już
      zaczynają wchodzić w życie rzutniki multimedialne..! A wtedy jak znalazłsmile
      Dzięki za namiary!
      Polecam wszystkim.
    • eszulczewska A tu w internecie parę :) 29.06.04, 08:59
      Właśnie. Oto link:
      dziecionline.pl/maluch/bajki.htm

I spis:
      Jacob Ludwig Karl i Wilhelm Grimm - Królewna Śnieżka

Daniel Defoe - Robinson Kruzoe

A. Mickiewicz - Ballada o Pani Twardowskiej

W. Chotomska - Kokoszki

H. Sienkiewicz - W pustyni i w puszczy

J. Tuwim - Okulary

J. Brzechwa - Pali się

J. Brzechwa - Katar

M. Konopnicka - Krasnoludki są na świecie

Otfried Preussler - Malutka Czarownica

Bajeczki są ze skanowane z przeźroczy

Ewa
      • ninia_agus Re: A tu w internecie parę :) 29.06.04, 10:05
        Weszłam i przeglądnęłam.
        Ale kicha...
        Sory, ale rozdzielczość jest tak kiepska, że nawet mnie się obraz rozmywa, a co
        dopiero małym dzieciom!
        Obrazki malutkie...
        Już nie wspomnę o wyblakłych kolorach.
        Te, które my kupiliśmy (15 zł. za pięć bajek) wyświetlane na dużym monitorze,
        dają efekt domowego kina! I jaka głębia, że chce się oglądać (nawet nam
        dorosłymsmile
        No i za parę lat jak kupimy rzutnik multimedialny to będziemy wyświetlać te CD
        na ścianie. To dopiero będzie klimatsmile
        Trzeba iść z duchem czasuwink To przyszłość nas nie zaskoczy.
      • bozena.s Re: A tu w internecie parę :) 30.06.04, 16:58
        A mnie się te bajeczki podobają. Na pewno nie zastąpią takich oglądanych z
        rzutnika (klasycznego czy multimedialnego), ale jest to kolejna propozycja dla
        dzieci i bardzo się cieszę, że komuś zechciało sie zeskanować bajeczki i
        udostępnić w internecie. A przy okazji dziękuję Ci Ewo za link do tej strony,
        bo wydaje mi się bardzo ciekawa. Będę musiała przejrzeć ją dokładniej.
        • ninia_agus Re: A tu w internecie parę :) 01.07.04, 00:40
          Nie zrozum mnie źle, Ewo. Strona jako tako jest super... z wyjątkiem tych
          skanów właśniesad Mam porównanie i te ze strony mają tylko pierwszy plan, bo
          drugi i tło jest tak wyblakłe, że nic poza tym nie widaćsad
          Mam nadzieję, że Cię nie uraziłam, bo nie taki byl mój zamiar...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka