miniskatop1 04.01.06, 20:12 mamproblem, mianowicie mała (3 latka 5mies.) nie chce malować, wiem że nie ma nic na siłę, bo można dostać przeciwne efekty, ale może są jakieś sposoby by zachęcić małą do malowania, rysowania? proszę o pomoc, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czaroffnica24 Re: malowanie z dzieckiem 05.01.06, 20:29 Trzylatka może denerwować pozycja w której maluje, takie siedzenie może być dla niego strasznie nudne. Dlatego warto kupić tablice na której można rysować i malować (w Ikei widziałam) do kupienia z całą rolką papieru. Może tez być tak że kredki są dla dziecka zbyt monotonne, więc wtedy można spróbować z malowaniem palcami. Przecież to wielka frajda wybrudzić się, pokombinować a mama nie krzyczy z tego powodu. Ale ogólnie wydaje mi się że nie masz się czym przejmować, może jeszcze 'dorośnie' do malowania. A sprawność dłoni i paluszków możesz ćwiczyć z dzieckiem wysypując np mąke czy kasze do płaskiego pojemnika i kreśląc na tym esy-floresy. Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia1231 Re: malowanie z dzieckiem 05.01.06, 22:26 Popieram to co napisała moja poprzedniczka - czyli jakieś nowe formy - u nas malowanie palcami jest rewelacją, chociaż mój mąż twierdzi że nie może na to patrzeć (brak cierpliwośc), przy okazji przygotuj odowiednią ilość wilgotnych chusteczek i bezkolizyjną drogę do łazienki Poza tym dla dziecka które nie lubi rysować kredkami można spróbować zastąpić je pastelami lub flamastrami - o wiele lżej się rysuje. I jeszcze jedna uwaga która już się pojawiła w innym wątku, a która potwierdziła się w naszym przypadku - jak najmniej książeczek z naklejkami, które strasznie rozleniwiają dzieci. Możecie też spróbować rysowania obrazków dla kogość (dzień Babci, Dziadka, u nas co jakiś czas cos wisi na lodówce - np. "ślady", "chałwa" - nazwy i tematy rysunków wymyślone przez moje dziecko....) Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: malowanie z dzieckiem 06.01.06, 20:20 Napisz na jakim etapie jest córcia. Zamyka kółeczko, rysowała głowonogi??? -Jeśli tak to może rozczarowała sie efektami swojej pracy i dlatego porzuciła malowanie (nie wychodzi jej tak jak by chciała) Możesz pomóc jej doskonalić postać człowieka malując wspólnie. Zrób kóleczko i powiedz: o dziewczynka nic nie widzi nie ma oczków, domalujesz jaj oczki? itd uszy, włosy, usta- takie "prowadzenie dziecka" pomaga wzbogacić rysunek postaci o nowe elementy i usatysfakcjonować dziecko. Możesz też nakleić na kartkę wycięta z papieru kolorowego sukieneczkę i bawić sie w domalowywanie do tej sukieneczki dziewczynki (głowa, ręce, nogi). Albo naklej spodenki i bluzeczke i dorysujcie chłopczyka. To powinno jej sie spodobać. - jeśli córeczka nie zamykała koła, to potrzebuje duzo ćwiczeń żeby jej się to udało. Weź dużą kartke papieru, posadz obok misia i powiedz: miś ma dziś urodziny, namalujmy baloniki dla misia, dużo baloników. Malujcie razem kółka aż wielko arkusz papieru zapełni sie "balonikami" Kiedy kóleczka zaczna wychodzić spróbujcie narysowac głowonoga (w kóleczku dwa oczka, pod kóleczkiem dwie nózki, z boku kóleczka dwie rączki i człowieczek gotowy) -Atrakcyjne jest mieszanie kolorów. Weź dwie farby np. niebieską i żółtą. Niech mała je miesza- wyjdzie zielony kolor i to powinno ją zaciekawić. Na drugi dzień weż inne kolory np. czerwony i biały. I niech miesza, nakłada na kartkę barwne plamy. -Rozcieńcz farby (2 lub 3 kolory) do konsystencji żadkiej śmietanki, nalej do butelek np. po keczupie. Niech córcia wyciska farbę z butelek do miski. -Zróbcie farbę do malowania rękami (gotuje się mąkę z wodą i dodaje barwnik spożywczy lub troche plakatówki). Malujcie na wielkim arkuszu na podłodze.Możecie tez malować stopami Uwaga: Najlepsze są farby plakatowe, dobrze jest je nakładać po troszku na paletę a nie dawać cały pojemnik. Akwarela nie jest polecana dla przedszkolaków. Kartki do malowania muszą byc duże. Format A4 jest zdecydowanie za mały dla 3 latka. Kup ryzę papieru formatu A3 i rolki (np. z Ikei) Odpowiedz Link Zgłoś