magda1502 28.02.07, 16:39 Jak mam nauczyc 3-latka kolorow? Moze macie jakies pomoce lub znacie jakies strony. dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darass5 Re: Kolorz i 3-latek 01.03.07, 15:53 Witaj, www.akidsheart.com/threer/lvl1/colors.htm tutaj znajdziesz kilka zabaw z kolorami (moja córka najbardziej lubi sortowanie wg kolorów) bright-productions.com/kinderweb/red.html - tu jest zabawa w której pytasz sie które kółko,kwadrat,trójkąt jest czerwony, niebieski itd - przy okazji dziecko uczy sie kształtów www.juliasrainbowcorner.com/html/colorquiz.html zabawa podobna do powyższej Tu jest fragment ze stronki Baby Boom: Uczymy rozpoznawania kolorów. Często nazywając przedmioty określaj ich kolor np.: żółty banan, zielony listek, brązowy kasztan. Aby nauczyć dziecko rozpoznawania kolorów zacznij od dwóch, różniących się znacznie między sobą np. czerwień i zieleń. Znajdź przedmioty znane dziecku, które mają te kolory np. samochodziki, klocki, plastikowe kubeczki i połóż je na kartce takiego samego kolorowego papieru. Powiedz i pokaż dziecku wielokrotnie: czerwony samochodzik kładziemy na czerwonej kartce, zielony klocek kładziemy na zielonej kartce itd. Kiedy dziecko będzie już umiało dokonać takiego rozłożenia przedmiotów, warto szukać tych kolorów na innych przedmiotach: gdzie jest czerwona kropeczka na rajstopach, czerwone wiaderko w książce itp. Kiedy dziecko umie już wskazać te kolory wprowadzamy następne dwa np. żółty i niebieski, wciąż przypominając sobie poprzednie. Pomocną zabawką do sortowania przedmiotów według kolorów mogą się okazać Patyczaki firmy Granna. Jeśli dręczą cię wątpliwości czy malec nie jest daltonistą, przydadzą Ci się czterokolorowe flamastry z kolorowymi zatyczkami. Pokaż mu kilka razy, że każdy flamaster ma swoją czapeczkę i trzeba tak nakładać czapeczki, żeby się nie pomyliły. A potem daj mu trochę czasu, aby się oswoiło z nową zabawką, zanim wyciągniesz jakiekolwiek wnioski. A to jest ten link znajdziesz tam wiele innych ciekawych rzeczy www.babyboom.pl/dzieci_1_2/rozwoj/twoje_dziecko_ma_juz_poltora_roku.html Ja np. budując z córką domek z klocków, mówie: podaj mi zielony,czerwony klocek albo teraz zbudujemy czerwony domek dla kotka żółty dla piestka itd. Oglądamy też książeczki do nauki kolorów. Często powtarzam nazwy kolorów np załóż tą różową piżamke, niebieski misiu pójdzie dziś z nami na spacerek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
darass5 Re: Kolorz i 3-latek 01.03.07, 15:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=576&w=48775201&v=2&s=0 tu masz jeszcze stary wątek z tego forum Odpowiedz Link Zgłoś
babatera Re: Kolorz i 3-latek 01.03.07, 19:43 Gra FIGURAKI Granny też uczy kolorów i kształtów. Mój synek grał jak miał niespełna 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś