mkz5 15.11.03, 23:06 Czy znacie może przepis na masę solną? Będę wdzięczna jeżeli się nim podzielicie. Pozdrawiam Mirka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia-wesola1 Re: Przepis na masę solną 15.11.03, 23:18 Hej! Ja dla moich dzieci robię tak: Równe części mąki i soli kuchennej (najlepiej miałkiej) i troche letniej wody. Zagniatasz jak ciasto, tak by nie przylepiało się do rąk, jak za lepkie dosyp mąki. I wszystko! Moje dzieci bardzo lubią mase solną. Bawią sie w wycinanie ciasteczek różnych kształtów, lepienie figurek, przedmiotów, warzyw, owoców itp. Nawet tworzymy całe obrazki, np na takiej tacce styropianowej. Kiedy masa wyschnie mozna to nawet pomalować na kolorowo Żeby wyszla kolorowa masa można tą wode zabarwić np. farbką. Życzę miłej zabawy )) Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
mkz5 Re: Przepis na masę solną 15.11.03, 23:31 Dzięki, będziemy próbować. Mam nadzieję, że mojemu Kubusiowi również się spodoba. Pozdrawiam!!! Mirka Odpowiedz Link Zgłoś
malflu Re: Przepis na masę solną 16.11.03, 11:43 A ja robię podobną - filiżanka bardzo miałkiej soli+filiżanka mąki + woda tylko tyle ile trzeba by ciasto się dało dobrze formować + łyżka oleju Często taką masę w postaci ciastek na choinkę lub aniołków wypiekamy w piekarniku (ok 30 minut 150 stopni) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś