dziunka-0 08.12.09, 17:20 Może znacie sprawdzony przepis na ciasteczka dla 15 m-cznego dziecka bez mleka i pochodnych. Ciasteczka, ktore można będzie zabrać w podróż, na wyjście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: ciastka bez mleka i polepszaczy? 08.12.09, 18:10 Pytanie czy mleko może być.. i czekolada Zerkni, a nuż coś znajdziesz Płatki kokosowe/migdałowe 3 białka 80g wiórków kokosowych albo drobno posiekanych migdałów 100g miałkiego cukru 20g mąki 70g masła, roztopionego i schłodzonego Piekarnik rozgrzać do 190 st. Białka lekko roztrzepać widelcem, dodać pozostałe składniki, lekko wymieszać. Na wysmarowaną masłem blachę kłaść po łyżeczce masy, lekko rozpłaszczając. Zachować spore odstepy, bo rozlewają się w trakcie pieczenia. Piec ok. 5 min. do momentu, gdy płatki się lekko zrumienią (zdejmuje się je jeszcze elastyczne, można wywinąć na wałku). Kokosanki fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71100596,71100596.html Czekoladowe babeczki miszmasz- marghe.blogspot.com/2009/10/babeczki-czekoladowe-gotowe-w-6- minut.html Kruche www.cincin.cc/index.php?showtopic=16721&hl=ciasteczka Czekoladowe www.cincin.cc/index.php? showtopic=3019&hl=ciasteczka Z białej czekolady miszmasz- marghe.blogspot.com/2009/09/blondyneczki.html cytrynowe miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/08/cytrynowa- kosta-krystyny.html A może po prostu bezy fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54554381,54554381.html Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: ciastka bez mleka i polepszaczy? 08.12.09, 18:11 jeszcze raz bo coś linki wariują Kokosanki fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71100596,71100596.html Czekoladowe babeczki miszmasz- marghe.blogspot.com/2009/10/babeczki-czekoladowe-gotowe-w-6- minut.html Kruche www.cincin.cc/index.php?showtopic=16721&hl=ciasteczka Czekoladowe www.cincin.cc/index.php? showtopic=3019&hl=ciasteczka Z białej czekolady miszmasz- marghe.blogspot.com/2009/09/blondyneczki.html cytrynowe miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/08/cytrynowa- kosta-krystyny.html A może po prostu bezy fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54554381,54554381.html Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: ciastka bez mleka i polepszaczy? 08.12.09, 21:44 Ostatnio pieklam waniliowo-migdalowe ksiezyce (takie mini rogaliki kulane w rece). Moga lezec szczelnie zamkniete w puszcze przez ok miesiac (pieklam 2 tygodnie temu na swieta, ale wszystko zniknelo w tydzien wiec bede piekla w sobote po raz drugi ...). Sa bardzo kruchutnie, rpzplywaja sie w ustach. Ciasto (na ok. 100 - 120 sztuk): 550 g maki pszennej 100 g mielonych orzechow (najlepsze laskowe) 100 g mielonych bialych migdalow (maja duzo bialka! zalecane w diecie bezmlecznej) 150 g cukru 2 paczuszki cukru waniliowego (lub skrobana wanilia z laski waniliowej) szczypta soli 4 zoltka 400 g margaryny Do posypania (ale niekoniecznie): 50 g cukru pudru zmieszanego z 2 paczuszkami cukru waniliowego lub prawdziwa wanilia. Wszystkie skladniki zagniesc na jednolite ciasto, schlodzic przynajmniej godzine w lodowce (mozna tez ciasto zrobic dzien wczesniej). Piekarnik nagrzac do 180 stopni.Z ciasta odrywac kawalki i rolujac pomiedzy dlonmi formowac waleczki o dlugosci ok 8 cm i grubosci palca. Ukladac na blasze nieco zakrecajac konce waleczkom do srodka tak, by formowac malenkie rogaliki/ksiezyce. Piec ok 10-15 min (na zloty kolor). Jeszcze gorace delikatnie opruszyc cukrem pudrem i wanilia, przelozyc wystudzone do puszki. Super pasuja do raczki i maja dlugi termin przechowywania Gdy zje sie jednego natychmiast siega sie po drugiego! Ja pieke co roku, bo dzieciaki uwielbiaja. A z niewykorzystanych bialek jajek mozna zrobic kokosanki Przepis gdzies w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunka-0 Re: ciastka bez mleka i polepszaczy? 08.12.09, 22:24 Dziękuję bardzo Chodziło mi wlaśnie o coś takiego, jutro idę po produkty i spróbuję zrobić. Księżyce fajny pomysł ale i płatki kokosowe wydają się być pyszne. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
klaramama-to-ja Re: ciastka bez mleka i polepszaczy? 16.12.09, 11:54 jeśli nie będziesz miała czasu, a masz gdzieś lidla pod ręką można u nich kupić biszkopty, które w składzie maja tylko mąkę, cukier i jaja (zielone opakowanie).jeden minus - są dość twarde, ale na awaryjne sytuacje ok. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunka-0 Re: ciastka bez mleka i polepszaczy? 19.12.09, 22:05 Ciasteczka orzechowo-migdałowe są pyszne. Dopiero dziś znalazłam czas je upiec. Dziecię chętnie je pochłania o mężu nie wspomnę. Dziękuję za przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: ciastka bez mleka i polepszaczy? 20.12.09, 16:48 Zapomnialam poprzednio dodac, ze gdy boimy sie alergii na orzechy, to mozna spokojnie zastapic je migdalami, czyli dac 200 g zmielonych obranych ze skorki migdalow Roznica w zasadzie jest tylko w kolorze, ciasteczka sa jasniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
dziunka-0 Re: ciastka bez mleka i polepszaczy? 20.12.09, 21:32 Kupiłam płatki migdałowe i zmieliłam ale może rzeczywiście lepiej smakują zmielone całe migdały, tylko jak je obrać ze skórki? Miałam taki dylemat kupując produkty i wzięłam płatki.A może nie jest konieczne obieranie? Czy z orzechów laskowych też trzeba zdjąć skórkę? Ja zmieliłam całe!!!Dziękuję za podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: ciastka bez mleka i polepszaczy? 21.12.09, 18:04 Kurcze, ja pisze z Niemiec i tutaj sa gotowe zmielone migdaly i orzechy (w kazdym sklepie spozywczym). Migdaly sa w dwoch wersjach: obrane ze skorki (biale) i nieobrane (brazowe). Dla niemowlat i malych dzieci polecaja te biale, zmielone (czyli bez skorki). Dosypuje sie je tutaj dzieciom do deserkow owocowych po 6 mcu zycia, jako dodatek bialka (takie niby müesli). Orzechy laskowe sa mielone i nieobrane. Wiem, jak obierala migdaly kiedys moja mama: sparzalo sie je wrzatkiem, czekalo az ostygna i wtedy skorka latwo odchodzi. Skorka smakuje nieco gorzkawo, dlatego radzilo sie ja wczesniej obierac. Z platkami tez niezly pomysl, by je zmielic ) Te mielone obrane migdaly ladniej wygladaja, boe nie "zabrudza" ciasta brunatnym kolorem. W smaku roznicy natomiast nie ma - pieklam kiedys tez na mielonych nieobranych i tez wyszly tak samo pyszne. Te ciasteczka w oryginale nazywaja sie Vanillekipferl i sa tradycyjnym adwentowo-swiatecznym wypiekiem w De. Przepis od mojej tesciowej a ona miala go od swojej tesciowej, a teraz wy macie go tez ) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: ciastka bez mleka i polepszaczy? 21.12.09, 19:26 dokładnie tak jak pisze Anettchen..i w ten sposób obiera się ze skórki wszystkie orzechy, w tym włoskie, nie tylko migdały..dobry sposób na zaangazowanie większego malucha w przygotowania swiąteczne, tylko trzeba przewidziec to, co wyladuje w buzi zamiast w miseczce..w razie potrzeby, gdy orzechy mają być np. suchą posypką np do zimnych deserwów, lodów, mozna je potem lekko podprazyc na suchej patelni ale trzeba uważac, szczególnie gdy prazy się rozdrobnione orzechy, by sie nie przypaliły..doskonałą taką przyprażoną posypką jest zwykły, zrumieniony kokos..a jaki ma zapach..mmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
dziunka-0 :( 21.12.09, 22:24 Pierwsze oznaki uczulenia chyba na orzechy. Ciasteczka pyszne, sama nie mogę się oprzeć i podjadam od czasu do czasu. Chyba spróbuję z samymni migdałami, może na nie nie będzie uczulenia. Zaczęłam od malutkich ilości tych ciasteczek a szorstkich plam po całym ciele stracznie duzo.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anettchen2306 Re: :( 22.12.09, 18:35 Moze orzechy a moze jakies ilosci mleka w margarynie, bo zdarza sie, ze czesto dodaja Trzeba uwazac juz przy zakupach. Jak upieczesz na samych migdalach (te praktycznie nie uczulaja) to sprawdzisz czy to faktycznie orzechy. Odpowiedz Link Zgłoś