Dodaj do ulubionych

papki warzywne

25.10.10, 14:15
witam,
chcialabym zaczac wprowadzac synkowi papki warzywne...
do tej pory przetestowalam jablko (jest ok) teraz testuje morele drugi dzien i na razie tez ok
Jakies 2 tyg temu podalam marchewke hippa ale nie strawil (pediatra powiedziala mi zeby sie wstrzymala bo jest silnym alergenem-maly jest alergikiem na nutramigenie)

Mam pytanie dot. sposobu przygotowania papki warzywnej.
Czy zacza np odsamego ziemniaka czy mohe podac gotowy sloiczek dynia+ ziemniak?
Nie wiem czy u alergika nie lepiej wprowadzic osobno kazdy skladnik...jesli tak to jak przygotowac papke z ziemniaka tzn czy cala wode odcedzic i blendowac ziemniaka czy troszke tej wody w kt sie gotowac zostawic i to blendowac np z kleikiem ryzowym i oliwą?...
To samo jesli chodzi o marchew czy ddawac troszke tej wody w kt sie gotoala aby byla bardziej papkowata?
czy bzpiecznie bedzie wprowadzic np troszke natki z pietruszki??
co bedzie kolejnym skladnikiem malo uczulajacym po ziemniaku, marchwi, dyni? mozna podac brokuly?
Obserwuj wątek
    • pysiaaa1 Re: papki warzywne 25.10.10, 14:45
      ja wprowadzalam sloiczkami -dostosowane to odpowiedniego wieku
      co tydzien nowy skladnik wyszukiwalam w zupkach
      az doszlismy do normalnych zupek
      jablko, marchew,ziemniak z widelcem pognieciony, brokuly i juz masz gotowy miks warzywny
    • agnieszkainc Re: papki warzywne 25.10.10, 15:15
      sprobuj wprowadzic osobno warzywa dwa rodzaje w ciagu tygodnia,zaczynajac od 2-3 lyzeczek stopniowo zwiekszajac jesli nic sie nie dzieje i synus chce jesc wiecej.Ja zaczelam od sloiczkow-Gerber ma niezle pojedyncze warzywka,jak wprowadzisz marchewke,ziemniaczka ew.dynie to mozesz juz sprobowac zupke jarzynowa bo tam tylko dodany jest korzen pietruszki.Jesli gotujesz sama to warzywka w kawaleczki troche wody(tak by przykryla)10-15min,czesc wody odlac,troche zostawic i zmiksowac z warzywami podgrzac dodac lyzeczke oliwy , mozna zagescic kleikiem ryzowym.Nie dodawaj natki -dajemy korzen pietruszki.Brokuly dodawalam juz do zupki jarzynowej bo samych nie chciala jesc-ale kazda dzidzia inna mozesz probowac
      • monikus.1 Re: papki warzywne 25.10.10, 16:08
        No niezła ta pediatra skoro twierdzi że marchewka to silnyalergen crying To jedno z najmniej alergizujacych warzyw. Oczywiście zawsze znajdzie się maluszek uczulony i na marchew. Ale niech baba nie gada głupstw.
        Spróbuj lepiej pojedynczo wprowadzać pokarmy, tak jak radzą inne mamy. Po 4-5 dni na warzywko - jak jest ok to potem próbuj nastepne. Ja daję małemu gotowe dania ze słoiczków, ale to z wygody. Poza tym jak patrze na te warzywa dostepne obecnie to przechodzi mi ochota do zakupów.
        Możesz sama gotować, tylko nie uzywaj przypraw, soli, itp. A jak dojdziesz do zupek to sprawdzaj czy nie ma tam selera, bo to jest bardzo silny alergen.
        • mala.mimim Re: papki warzywne 29.10.10, 18:56
          o marchewce tak samo wypowiedziala sie pani dr z forum karmienie butelka...
    • czaarodziejka Re: papki warzywne 29.10.10, 20:19
      Możesz ugotować ziemniaka i dodać wodę, ale nie z ziemniaka,tylko przegotowaną bądź przegotowana mineralną i tak zmiksować.Możesz ugotować ziemniaka i dodać oliwę z oliwek,ale wtedy masz już 2 składniki.Tak samo,jeśli podasz słoik dynia+ziemniak.Pewnie,że tak możesz,tylko w razie czego pamiętaj,że mogła uczulić dynia lub ziemniak.Początki rozszerzania są kłopotliwe i wszystko może uczulać,ale to szybko mija.Po prostu organizm musi się przyzwyczaić wogóle do czegoś innego niż mleko.Za jakiś czas po marchewce nie będzie śladu.Na słoikach czytaj skład.To,że jest nazwa np.ziemniak i dynia nie znaczy,że nie ma tam innych składników.Zajrzyj na stronę www.osesek.pl - co kiedy w diecie dziecka i zobaczysz, jak sobie wprowadzać składniki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka