Dodaj do ulubionych

Czy trzymacie się schematów żywieniowych?

21.02.11, 22:21
Czy trzymacie się ściśle schematów żywieniowych dla niemowląt? Czy raczej tylko na nie zerkacie a postępujecie według swojej intuicji? Ja osobiście dietę córki zaczęłam poszerzać wcześniej niż takowe schematy zalecają bo w 4 msc. Teraz ma 8msc i je praktycznie wszystko oprócz kapusty i grzybów. Dawkowałam jej nowe jedzenie w małych ilościach i obserwowałam jak na nie reaguje. Ku mojemu zaskoczeniu mleko od krówki smakuje jej bardziej niż modyfikowane.
Obserwuj wątek
    • easy_martolina84 Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 21.02.11, 22:31
      Trzymałam sie raczej.Tzn zaczynałam od słoików i dawałam te dla odpowiedniego wieku.
      Dopiero jak skonczyła rok zaczęłam robić jej sama obiady.
      • tygryskowalady Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 21.02.11, 22:35
        Moja słoiczkami gardziła od samego początku. Kiedy podałam jej pierwszy raz "ciapnęła" ia na tym się skończyło. A domowe jedzonko jak najbardziej z wielkim apetytemsmile
    • olcia71 Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 21.02.11, 22:53
      Ja za to zaczęłam później rozszerzać dietę. Tzn do ukończenia 6 miesiaca była tylko na cycu- i wtedy najlepiej przybierała na wadze wink Potem były słoiczki przez niecałe 2 miesiace i różnie nam to wchodziło... czasem wychodziło. Potem domowe obiadki tylko (po jakims czasie jak awaryjnie chciałam podać ze słoiczka to jakbym jej piołunu tam dosypała..) Z wprowadzaniem kaszek np. tez nie trzymałam sie schematu, nie robiłam ekspozycji na gluten. Po kaszkach ryżowych rzygała, innych nie znosiła, a miałam w domu cały arsenał, aż w koncu ok 8-9 miesiąca po prostu zrobiłam jej grysik na mm i udało się. Dobrze, bo już nie miałam pomysłu na kolację/śniadanie. I tak ze specjalnie gotowanymi obiadkami, kaszkami, owocami itd do 1 roku. Tylko sprawdzałam czy już to i owo moze dostać, czy nie za wcześnie. Teraz je to co my, bo już nie chciała swojego obiadku, bardziej interesował ja nasz talerz. Więc dostaje to samo, tylko mięso gotowane i rozdrobnione. Ale ma różne fazy na jedzenie. Przed chwila zajadała sie szynką albo rybą- teraz już nie chce, pluje, tylko kaszka ryżowa bananowa wchodzi.... wink
    • budzik11 Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 22.02.11, 08:09
      Trzymałam się ściśle przy każdym dziecku.
    • 18_lipcowa1 o tyle o ile 22.02.11, 08:18
      nie cudowałam
      dawałam czasem wczesniej rózne rzeczy
      • yvona73pol Re: o tyle o ile 22.02.11, 09:09
        raczej nie, moj lubi jesc sam i za sloikami nie przepada
        • olcia71 Re: o tyle o ile 22.02.11, 09:42
          yvona73pol napisała:

> raczej nie, moj lubi jesc sam i za sloikami nie przepada
          >
          Ale to chyba nie ma nic wspólnego ze schematem żywienia wink
    • kepucha Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 22.02.11, 10:47
      Tak do 10/ 11 miesiąca trzymałam się dosyć ściśle, mała na słoiczkach. Teraz kończy 11 miesiąc i od jakichś dwóch tygodni wprowadzam jej normalne jedzenie, ale raczej do roku (czyli jeszcze jakiś miesiąc, może dwa) będę ostrożna i od razu wszystkiego nie dostanie (mimo braku objawów nietolerancji).
    • wanielka Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 22.02.11, 11:05
      nie trzymałam się schematów w ogóle, po prostu do nich nie zaglądałam wink smok zaczął jeść inne rzeczy niż mleko w 5 m.ż. wcześnie podawałam kaszę manną (jako II śniadanie na gęsto), kuskus, mięsa + wywar, owoce cytrusowe, kapustę i ogórki kiszone, mleko krowie. od 2 miesięcy młody je prawie wszystko, nie wybrzydza. nie stosowałam słoików, ponieważ po nich wymiotował.
    • magnes.agnes Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 22.02.11, 11:31
      raczej tak, chociaż z pierwszym dzieckiem byłam bardziej rygorystyczna. i zauważam różnicę, bo mała (11 mcy) mniej 'schematyczna' je o wiele lepiej niż syn, jest mniej wybredna, lepiej gryzie i chętniej sięga po nowości. je dużo posiłków z mojego talerza, ale gotuję lekkostrawnie, nie tłusto i mało solę. nie daję mm, bo nadal karmię piersią, ale czasami je naleśnika czy gofra na krowim mleku.
    • deela Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 22.02.11, 11:38
      nie
      • najma78 Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 22.02.11, 11:43
        Nie, bo schematy nie istnieja tu gdzie mieszkam, raczej ogolne info na temat. O czyms takim jak wywary i mieso osobno oraz ekspozycja na gluten przeczytalam na tym forum - oczywiscie nie stosowalam. Nie zywilam tez dzieci tzw. sloiczkami chyba, ze awaryjnie. Jadaly to co gotowlam, lekko zmodyfikowane na poczatku, do roku mm ale przetwory na mleku krowim od 6 m-ca.
        • anettchen2306 Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 22.02.11, 19:39
          Ja dokladnie tak samo.
          Schemat to schemat, to zaden przykaz czy nakaz. Schemat sluzy wylacznie celom orientacyjnym, nie jest wyrocznia.
          "Polskie schematy" zywienia przoduja w udziwnieniach smile
        • kj-78 Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 22.02.11, 21:09
          To tak jak ja. Niech zyje zagranica wink
    • babyaggie nie. 22.02.11, 13:03
      • sabrina_30 Re: nie. 22.02.11, 13:11
        nie trzymała sie przy żadnym dziecku smile)) zdawałm sie na smak moich dzieci i ich reakcje smile) Dla mnie jak niektóre tu mamy piszą ekpozycja na gluten czy nie podawanie mleka krowiego do nawet 3 roku to abstrakcja.
        • babyaggie Re: nie. 22.02.11, 13:29
          A no z glutenem czekaliśmy do 6miesiąca. A mleka krowiego nie mam zamiaru jej nogdy dawać. Ze swojej diety też wyaliminowałam.
          • dorota_ja Re: nie. 22.02.11, 15:20
            ale mleka tylko czy przetwory też ? że niby złe ?

z ciekawości pytam
            • babyaggie Re: nie. 22.02.11, 15:33
              tylko mleka w czystej postaci. Przetwory fermentowane sa raczej OK. Mleko zaśluzowuje organizm bo człowiek nie trawi kazeiny (zdaje się) w nim zawartej. Jak będe mieć czas to coś więcej napiszę, albo sobie poguglaj smile
              • dorota_ja Re: nie. 22.02.11, 16:00
                aaa - dzieki.

moja młoda ma alergię, a mamusia mleko tylko do kawy, ale wszystkie serki i deserki uwielbiam - stad mnie to zaciekawiło.

to poguglam se wink
              • anettchen2306 Re: nie. 22.02.11, 19:35
                Czlowiek jak najbardziej trawi kazeine! odpowiedzialna za ten proces jest pepsyna. Sa nieliczni ludzie (grupa mniejsza od grupy osob chorych na celiakie), ktorych organizm nie potrafi kazeiny rozkladac (podobnie jak chorzy na celiakie nie przyswajaja glutenu). Wiec tak jak napisalas, ZDAJE ci sie wink
                Zawartosc kazeiny w serze i innych produktach powstalych w wyniku ogrzania i zakwaszenia mleka jest znacznie wieksza niz w samym mleku, jednak latwiej przyswajalna, bo czesciowo rozlozona (podobny proces zachodzi w ludzkim zoladku, gdzie mleko jest zakwaszane).
                Kazeina jest niebezpieczna TYLKO dla nielicznej grupy ludzi.
                • babyaggie Re: nie. 22.02.11, 21:08
                  Napisałam przecież, że chyba o kazeinę chodzi. Pomyliłam się zatem. Mam zawaloną głowę czym innym, mało śpię i nie myślę trzeźwo. Nie chodziło mi też o rzekome niebezpieczeństwo płynące z picia mleka, tylko o to, że uważam że są lepsze napitki dla ludzi.
                  Jak dojdę do siebie i złożę myśli w spójną treść to dopowiem o co mi chodzi.
              • memphis90 Re: nie. 22.02.11, 20:30
                Mleko zaślu
                > zowuje organizm bo człowiek nie trawi kazeiny (zdaje się) w nim zawartej
                Człowiek trawi kazeinę- jest to składnik mleka kobiecego. Niemniej jednak gdyby nie trawił, to tym bardziej jako składnik nieprzyswajalny nie mógłby "zaśluzowywać" organizmu- cokolwiek autor tego stwierdzenia miał na myśli. Trzecie- w mleku kwaśnym kazeina też jest...
    • carmelaxxx Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 22.02.11, 19:56
      z pierwszym sie trzymalam i zle na tym wyszlismy , z drugim sie nie trzymam i mloda je wszystko prawie z duzym powodzeniem, szczegolnie chce chociaz posmakowac to co starszy brat wcina wiec zdazyla juz probowac rozniaste rzeczy .
    • memphis90 Re: Czy trzymacie się schematów żywieniowych? 22.02.11, 20:33
      Nie, nie trzymam się. Daję to, co akurat mam- czyli np. w sezonie truskawki jak są, a nie wtedy, kiedy schemat przewiduje. Zresztą za chwilę wszelkie schematy odejdą do lamusa, w nowych zaleceniach odnośnie rozszerzania diety mówi się tylko o wprowadzaniu produktów pojedynczo, kolejność nieważna- nie ma to wpływu na potencjalne alergie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka