Dodaj do ulubionych

Pieczywo dla niemowlaka

20.12.13, 17:40
Jakiś czas temu poruszalam temat na Rozszerzaniu Diety ale dostałam dosyć teoretyczna odpowiedź a chyba jednak bardziej zależy mi na opiniach z życia wziętych.
Córka ma prawie 9 miesięcy. Od 3 miesięcy bawilam się w ekspozycję na gluten. Teraz jako stały posiłek chciałam podać córce kanapkę. Na RD dostałam info, że powinnam stopniowo wprowadzać gluten aż do pełnej dawki. Ale raz, że nie chce mi się przeliczać ile glutenu ma kromka chleba a dwa, że pełną dawka nawet nie jest precyzyjnie okreslona, więc trochę takie masło maslane. Dałam Małej już 2 kromki chleba kukurydziano pszennego. Polubila bardzo. Nic jej nie jest.
Kiedy wy dawalyscie pierwsze pieczywo? I jakie? W jakiej ilości?
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: Pieczywo dla niemowlaka 20.12.13, 18:09
      Dawałam od 6 miesiąca pieczywo bez ograniczeń. Tylko bez spulchniaczy i ulepszaczy, naturalne na zakwasie, pszenne, żytnie, orkiszowe. Dziecko ma się dobrze.
      To odmierzanie, ekspozycja na gluten i inne pierdy to jedna wielka bzdura.
      Może jeśli w rodzinie są przypadki celiaklii, to bym się zastanawiała, przy zdrowym dziecku nie ma to znaczenia.
    • aaaniula Re: Pieczywo dla niemowlaka 20.12.13, 19:57
      W piątym miesiacu zaczełam dawać gluten. Nic nie przeliczałam. Najpierw każdego dnia pół łyżeczki do obiadu przez jakiś tydzień. Potem po łyżeczce, później po dwie. A potem dostał bułkę smile
    • d.d.00 Re: Pieczywo dla niemowlaka 20.12.13, 20:06
      Wprowadzanie glutenu jest tak strasznie demonizowane. Owiane jakąś grozą tongue_out
      Ja od 5 ms podawałam małemu chleb do ciamkania. Teraz ma 13 ms i ma się dobrze. Nie jada tego chleba tak, by się nim najeść bo ma tylko dwie dolne jedynki i nadal tylko ciamka, ale mu smakuje, zwłaszcza świeży bo może sobie szorowac dziąsła.
    • devilyn Re: Pieczywo dla niemowlaka 20.12.13, 22:07
      W 8 mż dawałam dziewczynom kanapeczki czyli chleb, maslo, serek.
    • murwa.kac Re: Pieczywo dla niemowlaka 21.12.13, 07:48
      ja tez, jak poprzedniczki, po prostu dalam chleb do reki i nie bawilam sie w zadne ekspozycje i przeliczanie glutenu.
      szkoda mi bylo czasu wink

jakie - na samym poczatku kupowalam w piekarni jakies, powiedzmy, eko. pozniej i teraz dostaje rozne. zalezy na jaki chleb my mamy ochote i jaki kupujemy. czasem dostawal sucha pajde, czasem z maslem, czasem kanapke z czymś.
      a ile - to juz nie pamietam.
      roczniak moj na pewno juz jadl 2 - 3 kanapki na sniadanie badz kolacje.
    • giba116 Re: Pieczywo dla niemowlaka 21.12.13, 14:06
      To jeszcze zapytam, kiedy maluchy zaczęły radzić sobie z tymi twardszymi brzegami chleba (nie mówię o skorce)?
    • marcowa_aprilla Re: Pieczywo dla niemowlaka 21.12.13, 21:32
      dla mnie ekspozycja na gluten to byl kosmos, wiec odpuscilam
      jak mial 8-9 mcy dalam skorke do pociumkania pare razy
      nic mu nie bylo, to dalam pol kromki z maslem, nic nie bylo, butle odrzucil wtedy, wiec je normalnie chleb na sniadanie i na 2 sniadanie chyba ze ma dobry humor i przelknie kaszke
      kupuje w piekarni, na zakwasie, ale gwarancji nie mam czy czegos nie dodają

ale wlasnie mam dylemat czy taki ciemny orkiszowy mozna dac? czy tylko jasny na razie

aha i na razie kroje mu na male kawałeczki, mlody jeszcze nie umie odgryzac, trenuje na razie na muffinkach, ale slabo mu idzie, skorki tez odkrajam
    • aniaurszula Re: Pieczywo dla niemowlaka 17.02.14, 20:15
      ja nie robilam ekspozycji na gluten raz ze 9 lat temu byly inne zalecenia a po drugie pediatra powiedzial przy mlodszej ze on takich eksperymentow na swoich dzieciach by nie przeprowadzal. w wieku 9 mcy dostwalay juz bulke czy chlebek do pogryzienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka