Dodaj do ulubionych

Pomysłu na obiad... szukam

08.07.17, 21:39
Dzieci na wakacjach. Miał być pstrąg z masłem czosnkowo-pietruszkowym i pieczone ziemniaki z tymiankiem, ale mąż musi pilnie wyjechać i chcę coś szybko i smacznie tylko dla siebie.
Mam: makaron bavette n.13 i rurki, ryż biały, brązowy i jaśminowy, kasza jęczmienna, gryczana i orkiszowa, ziemniaki, cukinia, fasolka żółta, marchew, buraczki, kalarepa, cebula, kapusta biała, papryka czerwona i zielona, ogórki, pomidory malinowe i papryczkowe, natka pietruszki, czosnek, jogurt naturalny, maskarpone, jajka, bazylia świeża, przyprawy, ewentualnie polędwica wieprzowa, ale wolałabym bez mięsa.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 21:42
      Schabowy, do tego ziemniak młody, kopreke i mizeria.
      Na następny dzień jajk sadzone z kaszą i buraczkami.
      • ewbal Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 21:43
        Dziękuję, ale nie mam schabu, bułki tartej i koperku
    • nenia1 Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 21:44
      Wybieram ryż jaśminowy, gotuję, do tego sos - pomidory malinowe w kostkę, czosnek przez praskę, cebuli nie masz, bo by się przydał? Jak masz to w kostkę, jak lubisz do cukinia w kostkę, lekko podsmażasz, rozpuszczasz maskarpone, posypujesz świeżą pietruszką i bazylią i voila smile
      • ewbal Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 21:52
        Mam cebulę. Pomysł fajny. Dzięki
    • tt-tka Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 21:48
      O matko. Za duzo masz.
      Podgotuj dowolna kasze/ryz, przypraw, nafaszeruj tym papryki (w obu kolorach) i poddus w pomidorach. Albo w sosie czosnkowym.
      Wersja druga - pomidorowa ze swiezych malinowych z ryzem/makaronem, jak tam maz woli, na drugie falszywy gulasz bezmiesny (cukinia, cebula, papryka, marchew) lub z dodatkiem miesa. Jesli bezmiesny,mozna wbic jajko, by zagescic.
      • ewbal Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 21:55
        Męża jutro brak. Gulasz bezmięsny ciekawy. Wykorzystam pomysł, jak nie jutro, to w niedalekiej przyszłości.
    • issa-a Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 21:51
      tylko dla siebie??? kanapka. Z żoltym serem ew. jajkiem, skoro bez mięsa, i pomidorem.
      Naprawdę jest jakis mus jedznia "obiadu", koniecznie na ciepło?
      nic nie zmusiołoby mnie do gotowania, jesli rodzina w rozjazdach.
      • ewbal Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 21:57
        Też fakt wink ale myślałam, że może coś na szybko, co nie trwa wiele dłużej niż zrobienie kanapki
        • tt-tka Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 22:13
          Jesli ten falszywy gulasz nie na jutro, to dokup pieczarki albo inne grzybki, lepszy jest.
          A tak calkiem na szybko to cukinia w plastry, posolic, popieprzyc, mozna dodac czosneczku i na patelnie, dwie-trzy minuty smazenia. Jajko sadzone do tego podchodzi.
          Albo pomidory smazone, grube plastry, sol, pieprz, czosnek, na patelnie na goraca oliwe/olej/maslo. Smazenia pol minuty smile
          • ewbal Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 22:17
            Pomidorów nigdy tak nie robiłam. Brzmi ciekawie
          • ewbal Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 22:28
            A ten gulasz to z czym jesz?
            • tt-tka Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 22:41
              Przewaznie z chlebem, bo robie to wtedy, gdy nie chce mi sie pitrasic smile
              Z ziemniaczkami mozna, z makaronem... z kasza, jesli bezmiesny, to lepiej nie.
              Ale kasze mozna ugotowac z warzywami wkrojonymi do srodka, tez dobre. Marchewka, cebula...jak lubisz, to i fasolke mozna dorzucic.
      • mikams75 Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 22:12
        dokladnie, tylko dla siebie to ja nie gotuje!
        a jak juz musisz to cos w rodzaju leczo wege - wrzucasz co masz i dusisz w sosie pomidorowym. Mozesz dorzucic ziemniaki, albo dogotowac kasze czy ryz czy co tam chcesz. Czasem robie jak nie ma rodziny, bo poza mna to nikt tego jadac nie chce a ja uwielbiam. Albo jajko sadzone.

Inna opcja - pokroj rozne warzywa, dopraw jakims sosem i masz gotowa salatke.
      • ewbal Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 22:15
        I nie musi być na ciepło
    • chocolate-cakes Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 22:59
      Masz cukinię.
      Dzisiaj zrobiłam placki ziemniaczano cukiniowe, pół na pół, z cebulą, czosnkiem, jajkami i mąką. Bardzo dobre smile
      • ewbal Re: Pomysłu na obiad... szukam 08.07.17, 23:14
        Robiłam z samej cukini ostatnio, ale chyba przez to, że smażyłam na małej ilości oleju wyszło mało chrupiące. Ale i tak dobre. Spróbuję Twoje.
        Poza tym na listę wciągam ryż jaśminowy z sosem pomidorowym nenia1 i oszukany gulasz wink
        Ostatnio tutaj czytałam o makaronie z cukinią.
    • dumnamama1 Re: Pomysłu na obiad... szukam 27.09.17, 16:51
      Hej na przyszłość polecam tą stronkę: positiveat.pl/
      Strona prowadzona przez dietetyka z wykształceniem medycznym. Różne przepisy na obiad dla dzieci też. I fajne są zdrowe słodycze bez cukru, z samych naturalnych składników wink
    • karilva Re: Pomysłu na obiad... szukam 07.02.18, 14:21
      czesc
    • katarzyna_564 Re: Pomysłu na obiad... szukam 02.03.21, 11:26

2-3 ząbki czosnku przekrój na 3 częsci,
      2 marchewki pokrój na plasterki, wrzuć do garnka i podsmaż do zarumienienia na oleju lub oliwie (olej musi dobrze pokrywac dno)

dołóż 2 cukinie pokrojone w plasterki około 5 mm, zostaw pod przykrywką około 20 min (aż cukinia zmięknie).
      Dodaj sół i pieprz.

Na koniec dodaj makaron, można dodać też usmażonego wcześniej kurczaka.
      Smacznego
      Szybkie i proste
    • lenamagda11 Re: Pomysłu na obiad... szukam 17.08.21, 09:21
      U nas dzisiaj wegańskie klopsiki, passata, burrata i makaron

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka