Dodaj do ulubionych

mrożenie żywnosci

12.10.04, 20:43
czy mrozicie np. gotowe zupki dla swoich maluszkow, jesli tak to w czym?,
a np. sezonowe owoce, w całości, a może od razu starte na tarce?/np. gruszki,
brzoskwinie/
Obserwuj wątek
    • adrianna_c Re: mrożenie żywnosci 12.10.04, 22:26
      Ja mroziłam zupki w małych słoiczkach (po kupnych obiadkach, po musztardzie).
      Owoców niegdy nie mroziłam, raczej pasteryzowałam w słoiczkach np. starte
      jabłka, gruszki, maliny.
      Pozdrawiam! ADA
    • agab51 Re: mrożenie żywnosci 12.10.04, 22:59
      mrożę wszystko co się da: maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki, śliwki, nawet jabłka (ale jabłka po rozmrożeniu wykorzystuję wyłącznie do obgotowania i podaję z ryżem np. lub gotuję kompot).
      z warzyw mrożę przede wszystkim fasolkę szparagową, brokuły, kalafiory i paprykę- to ze względu na cen tych warzyw zimą (teraz papryka kosztuje śred. 3zł a zimą 12-14 zł). wazrywa rozdrabniam na kawałki i nie blanszuję przed mrożeniem.
      owoce i warzywa mroże w woreczkach foliowych.

natomiast jeśli chodzi o dania i zupy to również mrożę co się da, tak dla nas, dorosłych jak i dla dzieci (dzieci coraz częściej jedzą dokładnie to co my): jak zostanie trochę mięsa z obiadu, czy to gulasz czy kotlety, mięso z rosołu,leczo, czy fasolka po bretońsku. te dania mroże w różnych pojemnikach kupionych w supermarkecie oraz wykorzystuje pojemniki po lodach, tacki styropianowe po pierogach itp. zupki dla maluchów mrożę w małych porcyjkach, takich na raz, wykorzystuję wszelkie pojemniczki po serkach (np. łaki warmii), deserkach (kaszka manna smakija), jogurtach bakomy itd itd. z zupek dla dzieci mroże przede wszystkim rosół (mogę go podać z kleikiem, makaronem, manną), barszcz czerwony czysty, zupy jarzynowe: brokułową, kalafiorową, szparagową, i inne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka