marcelamamusia 01.12.04, 09:45 Może któraś z Was ma przepis na jakieś dobre i mało pracochłonne ciasto? Przychodzą do mnie goscie w sobotę i nie wiem co mama upiec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamahuberta Re: ciasto 01.12.04, 10:21 Cześć Polecam murzynka, wczoraj upieklam i wszyscy się nim zajadamy. 1margaryna 1/2 szkl mleka 3 czubate łyżki kakao 1 1/2 szklanki cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego 3jaja 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę rozpuścic dodac cukier i cukier waniliowy mleko i kakao, gotowac 3-5 min, ostudzić, odlać pół szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodać zółtka, mąkę i proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek. Wylac na blaszkę piec ok 40 min. Po wystudzeniu można przeciąć i przełożyc dzemem lub powidłami lub bitą śmietaną, polać polewą , można posypać kokosem. Inne łatwe ciasto które zawsze wychodzi to ciasto z jabłkami, 4 jaja 1 szkl cukru 2 szkl mąki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wszystkie składniki zmiksowac. Pół ciasta wylać na blachę ,położyc pokrojone w cieniutkie plasterki jabłka, 1 kg, lub inne owoce. Zalać drugą cześcią ciasta. Piec ok 40-50 min Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
catalinka Re: ciasto 02.12.04, 10:21 Już Ci podaję piernik. Nie jest może jakiś toruński, robi się jednak w mig. 3 łyżki miodu 3 szklanki mąki 1 duża łyżka kakao 2 łyżeczki sody 1 szklanka cukru 3 jajka 1,5 szklanki mleka margaryna lub masło 4 łyżki powideł lub innego dżemu albo marmolady( ja mam domowe ) przyprawa do piernika( ja daję na oko , bo nie lubię za dużo) Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka. Sypkie produkty mieszam i dodaję do mąki ( kakao, soda, przyprawa). Mąkę dodaję na zmianę z mlekiem a na koniec powidła. Piekę w prodiżu z taką wkładką około 50 minut. Nie wiem czy uda się w piekarniku elektrycznym. Nigdy nie próbowałam. Życzę smacznego, bo piernik pyszny i dużo go wychodzi. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś