Dodaj do ulubionych

Nie chce zupek!!

11.01.05, 14:22
Moja 8 miesięczna Milenka zajada kaszki, deserki, chrupki, pije soczki, no i
ciągnie mleko z cyca. Ale gdy w porze obiadowej pojawia się odpowiednie
danie, czyli jakaś zupka, ona w ogóle nie chce jeść, mimo że jest głodna.
Próbowałam na wiele sposbów. Dawałam przeróżne obiadki i zupki ze słoiczka,
żadna jej nie podchodzi. Gotuję z warzyw i mięska albo dodaję żółtko, gęste i
rzadkie, bardziej i mniej rozdrobnione i nic. Na początku (w 5 m-cu) też ich
nie tolerowała, później było chwile, że jadła nawet sporo. Były dni że
zjadała zawartość całego słoiczka 130g. Teraz nic, najwyżej uda mi się
wcisnąć jedną lub dwie łyżeczki.
Pomóżcie!!! Dzięki.
Obserwuj wątek
    • agusia33 Re: Nie chce zupek!! 15.01.05, 23:34
      Moja pociecha (9m-cy)też nie jest amatorem zupek. Na początku dostawała
      histerii na sam widok zupki. Teraz jest trochę lepiej - to głównie zasługa
      niani, która zuważyła, że dziecko najchętniej zjada wtedy gdy jest zajęte czymś
      innym. Dostaje w rączkę zabawkę najlepiej grającą, chrupkę albo garść granulek
      niemowlęcej herbatki i wsuwa całą miskę. czasem miewa gorsze dni - wtedy
      niezbędny jest balet Taty ze szczotką i jakoś to idzie. Wiem, że w poradnikach
      piszą, że zabawianie dziecka podczas posilku to najlepsza droga do wychowania
      niejadka, ale co robić jeśli nic innego nie skutkuje?
    • marghe_72 Re: Nie chce zupek!! 17.01.05, 10:30
      Tak na pierwszy rzut oka to wydaje mi się, że po prostu lubi słodkie.
      A z tego co piszesz słodkości ma pod dostatkiem.. zatem nie dziwię sie,ze nie
      chce jest mdłych w smaku zupek..
    • justno.1 Re: Nie chce zupek!! 21.01.05, 14:11
      moja Oliwka tez nie lubi zupek, nie lubila takze miesa do 10 m-ca (pila mleko i
      jadla same deserki); do dzis stosuje podobne metody karmienia do opisanych
      przez agusie33; lecz, gdy Oliwia zaczela 11 m-c cos nie cos drgnelo i np. od
      tygodnia je krolika z brokulami(hippa); po prostu siedzi i otwiera buzie; a
      doszlam do tego metoda prob i bledow, kupowalam kazdy rodzaj sloiczka z
      obiadkiem i w koncu... natrafilamsmile zauwazylam tez, ze chetniej zje cos ze
      stolu; czyli udaje, ze jem pomidorowa z ryzem i Oliwka o dziwo pare lyzek tez
      wsunie; zdecydowanie wiecej zje, gdy jest czyms zajeta;
      mysle, ze przyjdzie etap, gdy Milenka zasmakuje nie tylko w soczkach i
      deserkach, ale trzeba cierpliwie poczekac; (Oliwia rowniez miala etap wsuwania
      zawartosci calego sloiczka - na poczatku - a pozniej przez 3 miesiace stosowala
      odmowe kompletna); pewnie jest to zwiazane z rozwojem, na poczatku jedzenie ze
      sloiczka bylo nowoscia, natomiast w pozniejszych miesiacach mala byla zbyt
      zajeta siadaniem, ruszaniem sie, raczkowaniem itp.);
      zycze wytrwaloscismile
      justyna
    • zaga25 Re: Nie chce zupek!! 25.01.05, 13:44
      Mój synek 17 msc od tygodnia zrobił strajk i zupy nie weżmie do ust. Daję mu
      więc wszystko osobno, marchewkę mięsko, ryż, kartofelka i jest ok.
      Może tak spróbuj.
    • jagaga Re: Nie chce zupek!! 26.01.05, 20:57
      Moj 9-cio miesieczny synek nie ma zadnego problemu z jedzeniem. Nigdy go nie
      zmuszalam ani nie zabawialam przy jedzeniu, co najwyzej rozmawiamy i smiejemy
      sie. Ostatnio pod koniec jedzenia pozwalam mu wsadzic paluchy do talerza,
      niech dziecko wie, co je. Pozwalam mu tez robic balagan, to nieuniknione -
      synus wsadza paluchy do buzi a potem rozmazuje jedzenie po calej twarzy i
      ubraniu sad. Juz tez nie robie zupek tylko wszystko oddzielnie rozdrobnione
      widelcem - zazwyczaj trzy kolory - biale (mieso, ziemniaki, ryz), czerwone
      (marchewka, dynia...) i zielone (brokoly, cukini...). Raczej unikam slodkiego,
      zadnych soczkow - nie ma w nich wiele wartosci a cukier owszem, maly dostaje
      herbatke i to mu wystarcza. I nie dokarmiam go pomiedzy posilkami, siada do
      obiadu naprawde glodny i zjada duze porcje. Musisz uzbroic sie w cierpliwosc,
      proponowac i proponowac ale nie zmuszac i zbytnio sie nie przejmowac - podstawa
      diety twojej coreczki jest ciagle jeszcze twoj pokarm a reszta to nauka
      jedzenia. Wedlug mnie jedzenie jest jedna z wazniejszych przyjemnosci w zyciu i
      tego zycze Milence! Smacznego!
      aga
    • ebata Re: Nie chce zupek!! 27.01.05, 12:47
      witaj
      moja 2 letnia dziś Kasia nie jadala zupek, tylko pokrojone warzywa w kostkę i
      mięsko w formie klopsików czyli wszystko co można było włożyć do buzi palcami a
      rosołek czysty piła z kubeczka, szybko zaczęła posługiwać się łyżeczką i widelcem.
      moja rada nie stresuj się i nie róbcie cyrku przy jedzeniu nie widziałam jeszcze
      dziecka które by się na własne życzenie zagłodziło mją instynkt.Pozwólcie jej
      siedzieć przy stole niech obserwuje jak sami jecie,postaw Milence własny talerz
      z jedzonkiem i pozwól próbować.Moje dzieci też więcej piją przegotowanej wody i
      ziołowych herbatek niż soku.Moja Kasia ma teraz 2 lata i waży 12kg nosi ubranka
      w rozmiarze 98-104jest bardzo zywym dzieckiem.synek był od urodzenia strasznym
      niejadkiem słynne były jego diety tematyczne np. przez 2 tygodnie piłtylko wodę
      i przegryzał samym chlebem lub tydzień jedzenia zupy pomidorowej i nic więcej
      Teraz jest wysokim dobrze zbudowanym (basen i karate)prawie 8 latkiem z apetytem
      je prawie wszystko.
      pozdrawiam i zyczę dużo wytrwałości.
      Beata
      nic na siłę
    • mama_milenki Re: Nie chce zupek!! 31.01.05, 13:35
      Dziękuję wszystkim mamom za odpowiedzi i porady. Kilka z nich stosowałam już
      wcześniej i nie dawało większego rezultatu. Inne zastosuję teraz, po
      przeczytaniu. Przede wszystkim odstawię soczki i będę nakłaniać do picia
      większsej ilości herbatki. Poczekam także aż Milenka będzie bardziej głodna, a
      jak nie zje to spróbuję podać jej to samo za ok. godzinkę. Raczej nie zastosuję
      się do organizowania przedstawień i cyrków wokół krzesełka do karmnienia, nie
      jestem fanką tego rodzaju poczynań. Dodam jeszcze, że chrupki kukurydziane daję
      już w ostateczności, kiedy nic innego nie wchodzi do buźki, a wiem że Milusia
      jest już głodna.
      Dam znać za jakiś czas, jak u nas z tym jedzonkeim.
      Pozdrawiam.
      • marghe_72 Re: Nie chce zupek!! 31.01.05, 15:51
        słusznie, zadnych baletów i tanców.. bo przez dlugie lata bedziesz musiała
        szopke odstawiać przy stole.
        Podobnie rzecz sie ma z TV..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka