Dodaj do ulubionych

Ciekawe co o tym sadzicie?

06.06.06, 20:02
Moj synus ma5,5m-ca.Wcina z wielkim smakiem zupki ktore mu sama gotuje
(warzywa-marchew,pietruszka,ziemniak,burak,brukselka)+miesko i pol zoltka od
czasu do czasu.pozatym dostaje owoce,biszkopciki i "przeklete"danonki.Aha i
cycusia rano i wieczorem.Rozwija sie wspaniale,wogole nie sprawia
problemow.Nigdy nie mielismy problemow z kolka ani placzu z powodu
wyzynajacego sie zabka.Ma5,5 m-ca i potrafi bez problemu przewracac sie z
pleckow na brzuszek.Jest bardzo pogodny i stale usmiechniety.No i co wy na to?
Obserwuj wątek
    • kaka61 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 06.06.06, 21:32
      O co właściwie chodzi?
      • marghe_72 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 06.06.06, 21:59
        kaka61 napisała:

> O co właściwie chodzi?

o to samo chciałam zapytać
    • figrut Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 06.06.06, 22:20
      Brawo dla mamy, która nie dała się opętać poradnikowym tabelkom i kierując się
      własną intuicją karmi swoje dziecko tak, jak uważa za stosowne.
      • a.kom Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 20:57
        popieram!!!
    • mika_p Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 01:17
      Tak z ciekawości, kiedy zacżełaś rozszerzać mu dietę? Widzę co najmniej 10
      różnych rzeczy.
    • stypkaa Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 09:25
      Mój też się wspaniale rozwijał w tym wieku (zresztą dalej tak jest) - mimo, że
      nie dawałam mu ani danonków, ani biszkoptów. Mając 5,5 jadł głównie cycusia, a
      inne rzeczy dopiero próbował. W sumie to 2x dziennie mleko dla takiego malucha
      to trochę mało, nie uważacie?
      Też nie mieliśmy kolki smile A co do ząbkowania - to jeszcze nie mów hop - no
      chyba, że ma już wszystkie ząbki?! wink
      A tak w ogóle to co chciałaś udowodnić tym postem? smile
    • sasza2004 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 13:34
      Ja też nie rozumiem, po co ten post?
      • krynia2410 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 13:51
        To tylko się ciesz z tego że nie masz żadnych problemów, ja mogę tylko
        zazdrościć bo mój synek niestety nie może nabiału. Zgadzam się z
        poprzedniczkami i pytam o co chodzi z tą wypowiedzią?
    • figrut Owczy pęd ? 07.06.06, 14:57
      Jak widać tylko dwie osoby nie zapytały się o co chodzi i wyraziły własne zdanie
      na ten temat, reszta podążyła za przykładem z pierwszej odpowiedzi. Brawo
      mika_p, mamy odmienne zdania na temat żywienia, ale ukłony w Twoją stronę, że
      piszesz własnymi słowami nie idąc za owczym pędem.
      • stypkaa Re: Owczy pęd ? 07.06.06, 16:44
        >tylko dwie osoby nie zapytały się o co chodzi
        A może ten post własnie prowokuje takie pytanie?
        >że
        > piszesz własnymi słowami nie idąc za owczym pędem.
        Nie widziałam w wypowiedziach żadnych cytatów. Chyba każda z mam napisała
        własnymi słowami. A że akurat mają podobne poglądy? Mają do nich prawo tak samo
        jak Ty do swoich, prawda?
      • sasza2004 Re: Owczy pęd ? 07.06.06, 18:13
        A nie przyszło Ci do głowy, że większość z nas po prostu nie wie, o co autorce
        chodzi? To jest owczy pęd???
      • marghe_72 Re: Owczy pęd ? 07.06.06, 21:13
        figrut napisała:

> Jak widać tylko dwie osoby nie zapytały się o co chodzi i wyraziły własne
        zdani
        > e
        > na ten temat, reszta podążyła za przykładem z pierwszej odpowiedzi. Brawo
        > mika_p, mamy odmienne zdania na temat żywienia, ale ukłony w Twoją stronę, że
        > piszesz własnymi słowami nie idąc za owczym pędem.

a co Ty o tym sądzisz? (mówię o temacie wątku..)
        • figrut Już odpowiadam 07.06.06, 21:29
          Dziewczyna pyta się [przyznaję że zaczepnie] przede wszystkim matek ściśle
          trzymających się tabelek i panikujących gdy coś umknie ich uwadze przy
          wprowadzaniu nowych produktów, co one na to, że jej dziecko karmione jest
          nietabelkowo, a mimo wszystko dobrze się rozwija i nie choruje. Proste ? -
          proste jak stalowy drut.
    • mamand Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 19:23
      pytanie zasadnicze
      twoim zdaniem on tak dobrze się rozwija dlatego, że je danonki i inne, czy
      pomimo tego??

beeee beee
      • ania-1980_1980 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 21:44
        Tak dokladnie widze ze co niektorym dziewczynom trzeba napisac czarno na bialym
        (hmmm zreszta chyba tak jest).Na forach tyle jest postow na temat zywienia
        dzieci.Przeczyt.mnostwo negatywnych wypowiedzi na temat danonkow.Chce abyscie
        wypowiedzialy sie na temat mojego sposobu zywienia mojego dziecka.Nie twierdze
        ze odniose sie krytycznie do ganiacych mnie odpowiedzi,czekam tylko na wasze
        opinie. Pozdrawiam
        • mika_p Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 22:31
          Nie raczyłas mi odpowiedziec na proste pytanie, cóz...
          Moze trzeba ich wiecej.

Nie widze sensu w podawaniu słodyczy niespełna półrocznemu dziecku, danonki to
          przede wszystkim słodycze, biszkopty tez.
          Nie widze sensu w podawaniu nabiału pieciomiesiecznemu dziecku, skoro tabele
          zalecaja najwczesniej w 9. miesiacu.
          Nie widze sensu w podawaniu pieciomiesiecznemu dziecku żółtka, które wprowadza
          sie 2-3 miesiace pózniej.
          Nie widze sensu w podawaniu pieciomiesiecznemu dziecku miesa, które wprowadza
          sie w drugim półroczu.

Moim zdaniem, to jest igranie ze zdrowiem dziecka tylko po to, żeby móc się
          pochwalić, że dziecko od piątego miesiaca je prawie wszystko, albo żeby się
          cieszyc, ze tak ładnie otwiera buzie i mozna w nią wpychac co tylko mamusi do
          łba strzeli. Innych przyczyn nie widzę.
          Za to widziałam już kilkoro dzieci, które na przykład dostawały danonki już w
          7. miesiacu (w 8. sucha skóra, w 9. coraz wiecej niestrawionych resztek w
          kupie, w 10. płacz, że do alergologa trzeba iść z masą badan i trzeba biedne
          dzieciątko tyle kłuć, w 12. alergolog zarządza drastyczną dietę bezmleczną,
          bezjajeczną, bezglutenową i Bebilon pepti, a matka w rozpaczy, bo dzidzius tak
          sie przyzwyczaił do chlebka a tu nagle nie moze, a pepti pluje wiec kiepsko
          przybiera na wadze) albo czekoladę koło 9. (bo "tak patrzyły", a potem
          zaparcie, ryk przy robieniu kupy, lekarz prywatnie, leki takie i siakie, i
          wielkie zdziwienie, jak to, czekolady nie można w ogóle? ale "ona tak patrzy").

A wystarczyłoby pomyslec dalej niż czubek własnego, zadowolonego nosa.
        • mamand Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 23:03
          czarno na białym powiadasz

a więc dobrze

-co ja na to?
          -ja na to nic, mam w nosie to, kto czym karmi dziecko (no chyba, że ustawa tego
          zabrania). Jesteś dorosła, masz swój rozum - karm na (oby) zdrowie
        • marghe_72 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 23:38
          ania-1980_1980 napisała:

> Tak dokladnie widze ze co niektorym dziewczynom trzeba napisac czarno na
          bialym
          > (hmmm zreszta chyba tak jest).Na forach tyle jest postow na temat zywienia
          > dzieci.Przeczyt.mnostwo negatywnych wypowiedzi na temat danonkow.Chce abyscie
          > wypowiedzialy sie na temat mojego sposobu zywienia mojego dziecka.Nie
          twierdze
          > ze odniose sie krytycznie do ganiacych mnie odpowiedzi,czekam tylko na wasze
          > opinie. Pozdrawiam

skoro czytałas inne ppsty dotyczace żywienia dzieci to powinnas wiedziec "co my
          na to"
    • katklos Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 22:19
      Jestem zwolenniczką rozwagi i ostroznosći przy wprowadzaniu nowych pokarmów, tak
      więc wychodze z założenia, ze lepiej ciut pożniej niz zbyt szybko...
      Twoj synek ma juz 5,5 mca, więc zupki wydają mi się ok, choc wstrzymałabym sie
      jeszcze z zółtkiem. Gdy moj syn miał 4 mce byłam u Rodziców w innym mieście i
      tam zetknęłam sie z pediatrą, ktory na widok mojego syna orzekł: anemiczny! dać
      mu zupy z mięsem królikasmile Nie odważyłam sie, ale myśle, ze w wieku Twojego
      synka zupki sa już jak najbardziej w porządku.
      Muszę przyczepić sie do danonków, z prostej przyczyny - to nie jest produkt dla
      niemowląt - popotrz choćby na reklamę. Czy występują tam niemowlaki? Nie-
      przedszkolaki, tak więc Twoj synek ma jeszcze jakieś 2 lata czasu- nie obciążaj
      niepotrzebnie jego delikatnego układu pokarmowego! Weź też pod uwagę, ze nie
      zawsze negatywna reakcja nastąpi natychmiast..., karm zupkami i Twoim mlekiem -
      to na razie wystarczysmile pozdrawiam
      • ania-1980_1980 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 22:25
        A owoce i kaszka na mleku bebilon?Bo sama nie sciagne wystarczajaco.
        • katklos Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 22:32
          Moj syn - piesriowy - nie chciał za nic w świecie wypić ani odrobiny mleka
          modyfikowanego, tak więc kaszki robilam mu na wodzie. Od poczatku robiłam na
          gęsto i karmiłam łyżeczką.
          Owoce - jabłka (najlepiej na parze)...zatanawiam sie czy jadł już wtedy inne
          owoce...brzoskwinie (słoiczkowe) chyba mu zabytnio nie podeszły.
          Jadł za to brokuły - do tej pory uwielbia, ma 2 lata i 4 mce.
        • marghe_72 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 23:39
          ania-1980_1980 napisała:

> A owoce i kaszka na mleku bebilon?Bo sama nie sciagne wystarczajaco.

można i na wodzie
    • sasza2004 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.06.06, 23:47
      A ja myślałam, że chcesz tylko, żebyśmy Cię chwaliły, że jesteś taka odważna ;-
      ). Co do żywienia Twojego synka to fajnie, że dobrze się czuje, ale jak to się
      przełoży na przyszłość? Do tego dzieci karmione piersią mają opóźnione (w
      stosunku do tych karmionych sztucznie) rozszerzanie diety. Na pewno nie
      dawałabym Danonków (pediatra pozwoliła mi je podawać, jak młody miał już ponad
      rok) i innych słodyczy, na to zawsze jest czas. Ale ja jestem mamą, która
      trzymała się tabeli smile
    • amelia_s Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 08.06.06, 15:28
      Jak zwykle mika_p ma racjęsmile
      A do autorki mam jedno pytanie: pomyślałaś jak sposób żywienia odbije się na
      Twoim dziecku w przyszłości?
      Masz odwagę dziewczyno...
    • paskowka1973 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 08.06.06, 17:12
      A ja mimo wszystko myslę, że Twojemu małemu nic nie będzie. No może tych
      danonków bym nie dawała i biszkoptów też. Ale któras z mam napisła, że mięsko w
      drugim półroczu, a przecież są słoiczki z mięskiem po 5 m-cu, a twój synek ma
      już 5,5. Ja też odważnie rozszerzam diete mojego małego. Mimo że jest na
      piersi, słoiczki zaczął dostawać po skończonym 4 m-cu ( po 2-3 łyżeczki ), bo
      wracałam do pracy i nie chciałam, żeby mały miał dodatkowy stres ( i tak mleko
      z buteli i opiekunka więc po co jeszcze nowości ). Ma już 7 cy, je prawie
      wszystko, co może oczywiście i nic mu nie jest. Ale danonków mu nie dam długo
      chyba.
      • ania-1980_1980 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 08.06.06, 17:40
        WEidze co niektore niezle tu na mnie naskoczyly.Podobny sposob zywienia
        stosowala moja ciocia u swojego synka,maly zyje ,nie choruje i jest bardzo
        madrym 7letnim juz chlopcem.Moze rzeczywiscie zrezygnuje z tych daninkow i
        biszkopcikow,ale szczeze nie widze p/wskazan w podawaniu zupek nawet z mieskiem
        i polowa zoltka co jakis czas.Tak na marginesie drogie mamy nie wybieram
        skladnikow pokarmowych dla mojego dziecka tak ot sobie z glowy,Biore informacje
        z ksiazki.Zgadzam sie ze miesko jest juz w zupkach dla 5miesiecznych dzieci
        (tych w sloiczkach-zupkach ma sie rozumiec).A co takiego strasznego jest
        pozatym w mojej zupce?2brukselki czy moze maly ziemniaczek?A moze kaszka z
        przeznaczeniem dla dzieci od 4m-ca zycia?
        • katklos Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 08.06.06, 19:11
          ania-1980_1980 napisała:

A co takiego strasznego jest
          pozatym w mojej zupce?2brukselki czy moze maly ziemniaczek?A moze kaszka z
          przeznaczeniem dla dzieci od 4m-ca zycia?
        • mika_p Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 08.06.06, 21:19
          Sama chciałas, zeby na ciebie naskoczyc, wiec nie marudz.
    • lenka30a Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 07.07.06, 14:27
      no i co medal chcesz?Bo nie wiem o co Ci chodzi...
    • obyoby10 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 10.07.06, 22:41
      Ok, ale odradzałabym te biszkopciki.
      No a danonki - to już chyba nieporozumienie.
      • karola2314 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 11.07.06, 08:24
        moim zdaniem skoro dziecko jest zdrowe to dlaczego niemoze posmakowac danonka
        czy biszkopcika?tak samo "swoje"zupki,są napewno zdrowsze od
        słoiczków,bynajmniej wiemy co w nich jest.
        • marghe_72 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 11.07.06, 12:49
          karola2314 napisała:

> moim zdaniem skoro dziecko jest zdrowe to dlaczego niemoze posmakowac danonka
          > czy biszkopcika?tak samo "swoje"zupki,są napewno zdrowsze od
          > słoiczków,bynajmniej wiemy co w nich jest.

czytałas inne watki na tym forum?
          chyba nie..
    • crska Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 13.07.06, 16:51
      Popieram. moje malenstwo mialo podobna diete w tym wieku. ok 6 m-ca pierwszy raz sprobowal zupy ogorkowej ktora okazala sie hitem! zreszta moj pediatra tez jest zdania ze jak nie uczula to zaczynac nowe skladniki wczesniej i oczyiscie jak dziecko chce jesc. teraz ma 13 m-cy i je wszystko to co pozostali domownicy .. nie ma na nic alergii.. i nie wybrzydza. jedyne co mu nie smakuje to mleko dla juniora obojetnie ktore.. kazde jedne jest bee. ale produkty mleczne typu ser bialy, serki czy jogurty mu smakuja.
      pozdrawiam
      • karola2314 Re: Ciekawe co o tym sadzicie? 14.07.06, 11:00
        mój synuś jak miał 4 miesiące to wcinał ze smakiem tarte jabłuszko,czy gotowaną
        marchewkęsmilea niecałe szesc miesiecy kiedy zajadał biszkopcikismile,ma teraz
        półtoraroku,i jakos nic mu niejestsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka