Dodaj do ulubionych

przechowywanie posiłków

29.08.06, 16:37
Dziewczyny, od niedawna gotuję mojej córci (10,5 mca) więc mam pyt do mam
bardzej doświadczonych-jak przechowujecie przygotowane jedzonko? chciałabym
gotować kilka porcji na raz, ale nie wiem co później.wolałabym nie mrozić;
może macie jakieś sposoby?
dzięki smile
Obserwuj wątek
    • edelka Re: przechowywanie posiłków 29.08.06, 22:03
      ja gorącą zupke wlewam do słoiczka (np. po precierze pomidirowym, po jakim sosie
      tatarskim, itp.) zakręcam i stawiam do góry dnem. po wystygnięciu wkładam do
      lodówki. Wczoraj właśnie w ten sposób przygotowałam 6 porcjismile
      • smellson Re: przechowywanie posiłków 29.08.06, 23:13
        i ile czasu można to przechowywać? żeby nie karmić tym samym przez 6 dni smile
        • edelka Re: przechowywanie posiłków 30.08.06, 10:04
          ja robię tak: gotuję jako bazę do wszystkich zupek: marchewkę, ziemniaczki,
          pietruszkę i por + 3 inne składniki (np. ostatnio kalarepka - w większych
          kawałkach, żeby można ją potem było łatwo oddzielic od reszty, fasolka
          szparagowa i osobno buraczek). Potem do zmiksowanej "bazy" daje do dwóch porcji
          jedno warzywo (kalarepka), do kolejnych dwóch drugie (fasolka), i nastepnych
          dwóch trzecie (buraczek). I jeszcze osobno gotuję mięsko (indyk lub kurczak),
          które dzielę na trzy porcje i dodaję do każdego rodzaju zupki (do jednej
          porcji). W ten sposób mam 6 różnych zupeksmile. Troszkę zabawy jest w tym
          miksowaniu, ale wolę pobawić sie jednego wieczora, niz np. co dwa dni gotować
          nowe zupki, żeby maluch nie musiał wcinać tego samego przez cały tydzieńsmile
          i w lodówce stoja aż je zjemysmile
          W razie watpliwości proszę pytać (może troche zamieszałam pisząc to wszytsko)
          Pozdrawiam
          • bogusia1231 Re: przechowywanie posiłków - dp Edelka 04.09.06, 14:45
            A pasteryzujesz? lub coś innego robisz z nimi przed włożeniem do lodówki?
            • edelka Re: przechowywanie posiłków - dp Edelka 04.09.06, 14:52
              gorącą zupke wlewam do słoiczka, szybko zakręcam (najmocniej jak potrafię),
              stawiam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia, a potem do lodówki.
              Moja mama tak soki robi, które przechowuje w lodówce i pijemy je nawet po roku
              czasusmile
              A natalce jak do tej pory nic sie nie stało. Oczywiście sama najpierw sprawdzam
              zupkę - czy aby nie ma różnicy w smaku, ale do tej pory sie nie zdarzyło.
              Pozdrawiam
    • cyborgus Re: przechowywanie posiłków 04.09.06, 18:57
      ja mrozilam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka