Dodaj do ulubionych

menu na chrzciny

IP: *.* 14.11.01, 11:02
Drogie mamy,Błagam pomóżcie ułożyć mi menu na chrzciny (za 1,5 tygodnia. Chodzi mi zwłaszcza o dania obiadowe, ale też sałatki itp. Nie jestem w gotowaniu zbyt dobra. Chciałabym, aby jedzenie było smaczne, ale łatwe i szybkie do zrobienia i takie, co zawsze się udaje. Najlepiej, żeby można było mięso przyrządzić poprzedniego dnia i potem szybko odgrzać (żeby było dobre takie odgrzane). Trochę się tą imprezą stresuję, bo wszystko będę musiała przyrzadzać sama (raczej nie mogę liczyć na pomoc w gotowaniu), a tu trzeba też sprzątnać i moja mała Pyza mimo pomocy meża cały czas domagająca się, aby pracująca mama zajęła się nią(czyt. bawiła, karmiła dłuuugo i usypiała razem z nią)chociaż w weekend.Pozdrawiam serdecznieBasia mama Natalki
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: menu na chrzciny IP: *.* 14.11.01, 11:48
      Wołowina plus ziemniaki pieczone1 kg wołowiny (udziec, łopoatka bez kości)lub cielęciny20 dag surowego boczku 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina (może być więcej, jak wolisz)4 łyżki koncentratu pomidorowego1 cebula3 łodygi selera3 marchewki1-2 główki czosnkumajeranek, liście laurowe, natka pietruszki, oliwa, sól, pieprz itpw rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokostkowany boczek, posiekaną cebulê i czosnek oraz warzywa (jeżeli marchew i seler to starte). dobrze podsmażyć,dodać miêso, pomajerankować, posolić, popieprzyć, polistkować laurowo. gdy siê miêso zarumieni - wlać wino i odparować do połowy objęośi.dodać koncentrat pomidorowy i taką ilośc ciepłej wody, aby przykryła mięso. przykryć rondel pokrywką i dusić na małym ogniu ok 2 godziny (generalnie - aż będzie dobre mięso - 3-4 godzi). Do tej możesz upiec zieminiaki (umowyte ale w nieobrane) w folii. Piec w piekarniku ok. 2 godzin. Pychotka
    • Gość: guest Re: menu na chrzciny IP: *.* 14.11.01, 12:25
      Zrób kaczkę z jabłkami to zawsze Ci wyjdzie jest pyszne, łatwo się robi, dobrze odgrzewa.Najlepiej jak kupisz elementy nie całą kaczkę, kilka piersi i udek.Nasól udka i piersi i mocno posyp majerankiem odstaw do lodówki na noc.Następnie mocno przysmaż na patelni, żeby miało ciemną skórkę. Przekładaj do garnka warstwa kaczki warstwa jabłek pokrojonych w ćwiartki nie zalewaj żadną wodą tylko tym tłuszczem co Ci został na patelni. Wszystko duś na małym ogniu, aż kaczka będzie miękka.(~2 godziny)Do tego borówki ze słoika.Pycha!
      • Gość: guest Re: menu na chrzciny IP: *.* 14.11.01, 13:27
        Ja polecam zrobić Sałatkę Królewską:puszka kukurydzy (odsączyć)puszka ananasów (odsączyć)2 pory3 jajka ugotowane na twardosłoiczek selera konserwowego (odsączyć)słoiczek majonezu (najlepszy Kętrzyński - mały, cały)Wszystko układać warstwami: seler, pory pokrojone w talarki (tylko białą część),na to majonez; potem ananasy i kukurydzę trochę majonezu, a na końcu na wierzch posypać pokrojone w kostkę jajka.Jest naprawdę smaczna. Goście się zawsze zajadają. ANKA
        • Gość: guest Re: menu na chrzciny IP: *.* 14.11.01, 13:46
          Na drugi danie polecam zrobić _ Karkówkę w warzywach:1 kg karkówkipapryka czerwona dużaboczek surowycebulaKarkówkę ponacinać wzdłuż (nie do końca, żeby nie poprzecinać), do środka powkładać plaster boczku, plaster papryki, plaster cebuli. Posypać Vegetą i obwiązać nicią kuchenną.Obsmażyć z obu stron najpierw tą stroną ponacinaną, żeby się nie rozwaliło. Potem włożyć do brytfanki izalać wodą lub rosołkiem i dusić pod przykryciem do miękkości.Po wyjęciu na talerz zdjąć nici, wtedy utworzy się kwiat. Pięknie to wygląda i jest smaczne. Do tego podawać ziemniaki pieczone.Smacznego!!!Życzę udanej imprezy!
          • Gość: guest Re: menu na chrzciny IP: *.* 14.11.01, 18:49
            A ja proponuje powiedziec mezowi, zeby to on sie zajal przygotowaniem chrzcin, a Ty bedziesz mogla w tym czasie isc do masarzysty(sama piszesz, ze denerwujesz sie jak wszystko przygotowac, lepiej zamiast tego odprezyc sie, zrelaksowac, maz bedzie dumny, ze wszyscy chwala jego kuchnie a nawet jakby cos nie wyszlo to mezczyznom sie latwiej wybacza... a i tak jestem pewna ze wszystko zniknie ze stolu), kosmetyczki (nic gorszego dla Twoich rak jak gotowanie, zmywanie itp. ), odprezyc sie i spedzic mile chwile z malenstwem a potem byc w pelnej formie podczas czekajacej Cie imprezy.Co do umiejetnosci meza to na pewno sobie poradzi : rady mamusi, mozna mu tez podsunac jakas ksiazke kucharska, a nawet jesli lubi siedziec przed komputerem to na pewno cos znajdzie na siteWeb zwiazanych z gotowaniem...Zycze udanych chrzcin !
    • Gość: Agata Re: menu na chrzciny IP: *.* 15.11.01, 10:23
      Ja na spotkanie z okazji chrztu przygotowałam piersi kaczki w jabłkach i curry. Poprzedniego dnia upiekłam piersi, w dniu spotkania tylko zrobiłam jabłka i sos i wszystko podgrzałam. Do tego ryż i surówka: kapusta pekińska, pomarańcze, rodzynki, jabłka, majonez, przyprawy. Wszystkim smakowało.Aha, polecam fenomenalne rozwiązanie na deser. Mrożone strudle Bliklego z jabłkami, wisniami lub brzoskwiniami. Rozmraża się toto 20 minut, potem piecze chyba też ze 20 (w czasie, gdy goście jedzą obiad) i na stół wjeżdża gorący strudel, co do którego wszyscy są przekonani, że sama go upiekłaś. Są naprawdę wyśmienite.Przepis na kaczkę podam, jeśli będziesz chciała.
      • Gość: guest Re: menu na chrzciny IP: *.* 16.11.01, 20:45
        a moze po prostu karkówka pieczona. upiecz dzień wcześniej(natrta ziolami, znajoma dodaje tez podsmażone krązki cebuli-mozesz dodać w połowie pieczenia) na obiad kroisz w plastry i podgrzewasz z sosem z pieczenia. do tego ziemniakizwykle i może na słodko-żurawina podana w zagłełbieniach ananasa lub brzoskwini(możesz je podać na zimno lub tez podgrzać)plus jakac surówka zwykła. zupa porowa-krem-pycha i szybko sie robi .białe częsci porów-sporo, dusisz na maśle a potem zalewasz wodą i gotyjesz z 2 ziemniakami, przyprawiasz (lsitek, ziele, pieprz, sól) na koniec gesta śmietana i miksujesz. możesz podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. na deser lody z owocami, do tego herbatnik ładnie wsadzony, wisienka i do widzenia. (możesz kupic ozdobne wafle)ew. na przystawki-wędlina, jaja w majonezie (zawsze chętnie jadane) i sałatki (np. śledziowa i jakaś jeszcze - lżejsza)
        • Gość: Agata Re: menu na chrzciny IP: *.* 19.11.01, 12:00
          Popieram karkówkę! Tylko, że ja piekę juz w plastrach, w rękwie foliowym. Doprawiam następująco: smaruję roztartym czosnkiem, posypuję Vegetą, pieprzem. Podaje z pieczonymi ziemniakami i również z żurawiną. Kiedyś nie lubiłam karkówki, bo wydawało mi się, że to za tłuste i w ogóle be. Ale teraz doceniłam jej walory.
    • Gość: guest Re: menu na chrzciny IP: *.* 19.11.01, 14:03
      Basiu,polecę ci coś raczej oryginalnego: indyk w owocach - to moje koronne danie świąteczno-wielkookazjonalne, i można odgrzewać następnego dnia po zrobieniu:- pierś z indyka - może być kilka jeśli masz dużo gości, upiec w piekarniku w folii alumioniowej, pokroić w plastry i ułożyć na dużym półmisku ciepłą w środku półmiska(ewentualnie następnego dnia zagrzać, pokroić i ułożyć), naokoło położyć sos:- cebule zeszklic na patelni na oleju z dodatkiem wiórków kokosowych (nikt nie bedzie narzekał na wątrobę), dodawać stopniowo rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, ananas z puszki ! koniecznie wraz z sokiem, + ewentualnie pokrojone brzoskwinie z puszki, przedusić dość krótko - kilka minut i przyprawić - musi być przyprawa curry, no i sos gotowy.takie mięsko obłożone tymi owocami w sosie wyglada naprawdę ładnie, do tego ryż, surówka z czerwonej kapusty, sałata lub cykoria (może byc z kawałkami pomararańczy i sosem winegret lub orzechami włoskimi i sosem majonezowo-jogurtowym.Jesli chcesz kilka przepisów na sałatki napisz... maria
    • Gość: guest Re: menu na chrzciny IP: *.* 20.11.01, 11:34
      Dzięki dziewczyny za pomoc. Chyba zdecyduję się na karkówkę. Co do pomocy męża Marto, to mój nie potrafi nawet odgrzać gotowego kotleta (!!!), a wychodzą mu tylko ... parówki. Mario, byłabym ci wdzięczna za parę przepisów na sałatki.Z góry dziękuję i pozdrawiamBasia mama Natalki
      • Gość: guest Re: menu na chrzciny IP: *.* 20.11.01, 12:12
        sałatki:1. SWOJSKA: parówki pokrojone w plasterki, ogórek konserwowy w kostkę, zielony groszek z puszki, ziemniaki gotowane w mundurkach pokrojone w kostkę, sos majonezowo-śmietanowy z przyprawami (ziołami) oraz dodatkiem musztardy, można dolac troszke soku z ogórków,2. RYBNA: tuńczyk z puszki w oleju, odcedzić olej niecały, pomidory w kawałkach pokrojone, fasolka ciemnoczerwona z puszki, makaron (niezbyt duży wzór)lub ryż, sos majonezowo-jogurtowy z przyprawami (papryka w proszku, troche tomatowej pasty lub ketchupu, ziółka),3. EGZOTYCZNA: ryż, kukurydza z puszki, zielony ogórek w kostkę, ser żółty w kostkę, kurczak wędzony lub pieczone (bez skóry), rodzynki, ananas z puszki w kawałkach, suszone morele lub orzechy włoskie, papryka czerwona świeża, sos majonezowo-jogurtowy lub majonezowo-śmietanowy koniecznie z curry,to moje kluczowe menu przyjeciowe, innych sałatek nie pamietam na pamięć... pozdrawiam - maria
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka