Gość: guest IP: *.* 21.12.01, 12:09 Dziewczyny , czy wiecie jak się robi Kutię wigilijną. Bardzo proszę o przepis, nigdy jej nie jadłam, a chciała bym ją zaserwować mojej rodzince. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: KUTIA jak się ją robi? IP: *.* 21.12.01, 12:21 Cześć! Mam dla Ciebie przepis na Kutię:250g obłuskanej pszenicy150g migdałów bez skórki250g maku150 ml mioduNamoczoną pszenicę ugotować w dużej ilości wody. Gdy będzie miękka, odcedzić. Mak przygotować jak do masy makowej. Połowę migdałów grubo posiekać. Miód rozgrzać rozetrezć z makiem. Wymieszać z pszenicą, posiekanymi migdałami i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem przybrać migdałami i łamańcami.Im więcej miodu i bakalii, tym kutia jest lepsza. Można więc dodać posiekane orzechy włoskie, rodzynki namoczone w rumie, smażoną skórkę pomarańczową, pokrojone daktyle i figi.Teraz przepis na masę makową:500g maku50g masła250g cukru2 białkaOpłukany mak zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu 15 minut. Osączyć na siecie i zemleć 2-3 razy w maszynce o drobnym sitku. W garnku rozgrzać masło, włożyć mak cukier i mieszając smażyć 10 - 15 minut. Ubić sztywną pianę i wymieszać z ostudzonym makiem.Zamiast cukru można do maku dodać miód. Można też dodać utarte żółtka lub śmietanę, kandyzowane owoce, skórkę pomarańczową, migdały, rodzynki, wanilię, rum.A teraz czas na przepis na łamańce do przybrania:120g mąki60 g masła30 g cukru1 żółtko1/2 łyzki śmietanyZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować, pokroić na prostokąty lub romby i upiec na złoty kolor.Mam nadzieję że Ci pomogłam. Życzę udanego przyrządzania, a poza tym pozdrawian i życzę smacznego.Aga mama Cezarka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: KUTIA jak się ją robi? IP: *.* 21.12.01, 13:13 Bardzo, bardzo dziękuję, pozwoliłam sobie rozdać ten przepis koleżanką w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: KUTIA jak się ją robi? IP: *.* 21.12.01, 14:06 Cieszę się że mogłam pomóc. Pozdrawiam Ciebie i Twoje koleżanki.Aga mama Cezarka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest wątróbki rybna po kaszubsku IP: *.* 04.01.02, 10:22 Ostatnio mam kompletnego fioła na punkie pasty z wątróbek rybnych - to może i ktoś inny się skusi?A przygotowuje się to w jedną minutkę: z puszki wątróbek rybnych trzeba odlać oliwę (prawie wszystko), dodać jakieś 2 łyżki koncentratu pomidorowoego i spory ząbek rozgniecionego czosnku. Wszystko zagnieść, wymieszać widelcem i smarować na pieczywie. W wekendy wtrzącham cała taką porcję na śniadania - w robocze dni ze względu na czosnek niestety odpada Acha, zakup gotowej "wątróbki po kaszubsku" w konserwie to nie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś