Dodaj do ulubionych

sajgonki!!!!!!!

IP: *.* 04.03.02, 11:03
Kochane dziewczynki czy któraś z Was zna przepis na sajgonki. Mam wielką ochotę zrobić coś takiego ale nie wiem jak.Pozdrowienia lionka
Obserwuj wątek
    • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: sajgonki!!!!!!! IP: *.* 04.03.02, 12:46
      Znam i postaram się odtworzyć go z pamięci.-mielone mięso wołowe-pocięte w paski marchewka i piertuszka-przyprawa chińska /z Winiar lub coś takiego/-no i koniecznie takie ryżowe ciasto /jak jest suche to jest twarde, kształt koła... takie przynajmniej miałam ja/Mięso przysmażyć razem z warzywami, dodać przypraw. Ciasto zamoczyć na chwilkę w wodzie i mokre /uwaga - może się "podrzeć", więc ostrożnie ;)/ położyć na płaskim talerzu. W ciasto zawinąć usmażone mięso /coś na styl gołąbków/. Gotowe sajgonki smażyć na wysokim tłuszczu!Myślę, że zrozumiesz lionka o co mi chodzi /dość chaotycznie mi to wyszło/. Jak cos to pytaj ;).Magda :hello:
    • Gość: AnnaB Re: sajgonki!!!!!!! IP: *.* 04.03.02, 13:17
      Sajgonki (superowe, robilam , jadlam, plecam)Skladniki na 4 porcje:4 krazki papieru ryzowego1 zabek czosnku3 male pory2-3 marchewki1 strak czerwonej papryki100g kielkow soi150g filetow z kurczaka10g imbiru1 lyzka oleju3 lyzki sosu sojowego1 lyzeczka pasty sambal oelek, tluszcz do glebokiego smazenia1 zoltko150ml slodkiego sosu chiliWykonanie:Krazki ciasta ulozyc na namoczonej w cieplej wodzie lnianej serwetce, przykryc druga namoczona serwetka. (ja poprostu wkladam na chwilke do wody).Czosnek oczyscic i posiekac.warzywa oczyscic i umyc.Pory pokroic w cienkie krazki, marchewke w slupki, papryke w kostke.Kielki soi odcedzic.Mieso pokroic w paseczki.Imbir obrac i posiekac (ja nie mialam imbru).Czosnek , marchewke, papryke i imbir -podsmazyc na oleju, dodac mieso. Calosc dusic przez chwilke. Dodac por i kielki soi.Warzywa z miesem doprawic pasta sambal oelek i sosem sojowym tak, aby byly pikantne.W duzej patelni rozgrzac tluszcz do 180°C . Brzegi ciasta posmarowac rozkloconym zoltkiem. Na kazdy krazek wylozyc porcje warzyw z miesem, uformowac krokiety i smazyc po okolo 4 minuty w glebokim tluszczu. Podawac gorace z sosem chili.Pasta sambal olelek powinna byc dostepna na polskim rynku.Bez niej tez powinno byc dobre -ona daje ostrosc.Smacznego
      • Gość: Ryba Re: sajgonki!!!!!!! IP: *.* 04.03.02, 19:03
        Bardzo dobra jest tez odmiana na zimno.Bialy makaron chinski, rozne odmiany salat, mieta, cienkie krazki marchwi, chudy gotowany boczeh pociety w paski, swierze krewetki, paski z piersi gotowanego kurczaka lub indyka...Bierzemy po szczypcie kazdego skladnika i zawijamy w ryzowy placek i gotowe - bez smazenia ani gotowania !A na dodatek dietetyczne i pelne witamin, dobre do wszystkich diet.
    • Gość: lionka Re: sajgonki!!!!!!! IP: *.* 05.03.02, 07:28
      Kochane Dziewczynki!!! Bardzo Wam dziękuje za fajne przepisy. Napewno któryś z nich wykonam. Pozdrowienia i całuski Lionka
      • Gość: sylwias Re: sajgonki!!!!!!! IP: *.* 05.03.02, 08:44
        ja je robie w wersji uproszczonej (chyba)i są doskonałe:składniki:papier ryżowy (jest prawie w każdym większym markecie)mięso mielone surowemarchewselerporgrzyby moonmakaron sojowyMieso mielone doprawiamy vegetą, papryką, dodajemy jajko surowe, mieszamy. Marchew, seler (surowe) por kroimy w cieńkie paseczki, grzyby moon namaczamy, również w cieńkie paseczki, makaron sojowy też namaczamy i kroimy w kawałki. wszystko mieszamy razem z mięsem.papier ryżowy moczymy przez chwilę rokładamy na nim nadzienie, zwijamy w kopertę. jak się podrze, to układamy tak żeby jakoś było, bo i tak nie wyleci z racji tego że mięso jest surowe. Smażymy na oliwie lub oleju, raczej w większej ilości. Doskonałe, wszyscy za nimi przepadają.sylwia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka