Gość: ekaśka IP: *.* 28.12.02, 15:07 jakiś czas temu był tu przepis, a teraz jak chcę go znaleźć już go nie ma . jak ją się gotuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Elik Re: kaszka jaglana IP: *.* 30.12.02, 13:50 Kaszę jaglaną kup najlepiej na targu, powinna być ładnego zółciutkiego koloru, w sklepach bywają bure zanieczyszczone dzikim prosem- taką kupił mój mąż. Ptaszki mają co jeść Wracając do kaszy. Ja przed gotowanie albo sparzam dużą ilośćią wrzątku albo wyprażam na suchej patelni. Potem na wrzątek i gotuję w zależności od pożądenej konsystencji w x2 ilości wody lub więcej jeśli nie chcę na sypko. Osobiście mi smakuje najlepiej takie danko.Wrzątek ok 4 rzy więcej wody niż kaszy odrobinka suszonego tymianku( szczypta)potem dodaję kaszę nieco masła ( sklarowanego w wersji dla bezmlecznych lub może być oliwa z oliwek lub inna). Nieco cukru lub nie. Szczypta soli , potem dodaję pokrojone w paski jabłko/sporo. Na filiżankę kaszy 2 średnie. Mniam. Przepis zaczerpnięty z tegoż forum zresztą. Zamiast miasła może być mleko ( moje dziecko zjada z sojowym).Pozdrawiam, Elik. Dla małego dzicka możan kaszę zmielić( uprażoną) i ugotować. Podać z jabłkiem lub mlekiem. Doskonała na ciepłe śniadanie.Pozdr,Elik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mow Re: kaszka jaglana - kaszotto IP: *.* 30.12.02, 20:47 A ja bardzo lubię kaszę z kalafiorem. Kaszę uprażyć na suchej patelni. W drugim garnku podgrzać oliwę wrzucic cebulę w plasterkach i posmażyć, wrzucić różyczki kalafiora, posmażyć (przyprawy według gustu ja daję indyjski kminek, czarną gorczycę i kurkumę)wsypać kaszę łyżeczkę soli i zalać wrzątkiem (jeśli ma być sypka 1 miarka kaszy - 2 miarki wody, jeśli pure to 1 miarka kaszy 3 miarki wody). gotować pod przykryciem 20-30 minut. Ubić tłuczkiem do kartofli w wersji pure. Pycha. Kalafiora można wzbogacić innymi warzywami np. marchew starta na tarce, por, seler, papryka itd. Ważne, żeby kaszy było więcej niż warzyw. Nazywamy to "kaszotto" i bardzo lubimy, mniam!monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mow Re: kaszka jaglana - kaszotto - proporcje IP: *.* 31.12.02, 08:09 Acha, zapomniałam o proporcjach: szklanka kaszy, pół dużego lub 1 mały kalafior, 1 cebula, 1 marchew (niekoniecznie), pół pora (niekoniecznie). Na koniec dobrze jest dodać łyżkę masła. Kasza jaglana lubi masło!!! Acha i napisałam "kalafior podzielić na różyczki" ale tak napisałam, bo to ładnie brzmi, tak naprawdę rzadko mam czas na tak wyrafinowane rozrywki jak dzielenie kalafiora na różyczki więć kładę go na desce i kroję w dużą kostkę - w kaszotcie i tak jest pycha.pozdrawiammow Odpowiedz Link Zgłoś