Dodaj do ulubionych

Smaczne książki

IP: *.* 20.02.03, 09:29
Agnieszko jeśli jesteś z Wrocławia to pewnie pamiętasz "herbową" taką herbaciarnie gdzie była herbata po muzułmańsku dodaawali do niej na spodeczku(sic!)bakaliea serię zielone jabłuszko pamiętam i lizaki z gwizdkiem za bony PKO i perfumy dla mamy Być Może -na wszelkie okazje a swoją drogą to co ona z tym robiła????a Hortex to już nie to samo ,nawet nazwę zmienili...pozdrawiam Dorotaps.a tych książek to korzysta moja córka kupiłam jej w antykwariacie
Obserwuj wątek
    • Gość: dorian Re: Smaczne książki IP: *.* 20.02.03, 09:33
      przy okazji wspomnień o PRL-u nasunęło mi się że czytałam książki w których w tekst wplecione były przepisy oczywiście z produktów wówczas dostępnychi tak"Kuchnia pełna cudów""Kuchnia z niespodziankA"to dla dzieci a teraz dla młodzieży"przez dziurkę od klucza "Siesickiej polecam ,fajnie się czyta i przepisy całkiem całkiem ostatnio nawet czytałama wy macie jakieś książki kucharskie lub z przepisami ulubione moze coś polecicie?
      • Gość: ulcik Re: Smaczne książki IP: *.* 20.02.03, 09:49
        A ja polecam Frances Mayes i jej dwie książeczki :) o Toskanii :) czyli Bella Toskania i Pod słońcem Toskanii Przesympatyczne książki o kupowaniu, remontowaniu domu i... jedzeniu :)ulcik
        • Gość: mamjuz Re: Smaczne książki IP: *.* 20.02.03, 12:11
          Ulcik, ja znów piąsia do Ciebie :))))i znów polecam książki ( ta sama seria, co Toskania) tylko o Prowansji.Rok w prowansjiLekcja francuskiegojeszcze raz Prowansjaopowieść takiego Anglika, frankofila :crazy: :what: o kulturze, smakach, festynach i kuchni francuskiej. Odjazd , polecam. Festiwal sera, wina, trufli, festiwal kurczaka...naprawdę świetna i "uśmiechnięta" :))Moją ukochaną książką, nie stricte kucharską...jest książeczka Miry Michałowskiej ( tej od Wojny Domowej :love: )pt. Od frontu i od kuchniBardzo ją lubię, pani Mira, żona dyplomaty, jeździła po świecie i organizowała dyplomacki dom...Ech, ta kuchnia, ech ten dowcip :))To przy okazji, polecam książkę : Delicje ciotki Dee :DTeresy Hołówki (??), ktos to ode mnie pożyczył i nie chce oddać, dopadnę i :gun:Jest to fantastyczna opowieść Polki, której przyszło żyć w środkowych Stanach,o tym jak była homcziken :grin:, o tym jak dzieci do przedszkola posyłała, jak próbowała zrobić "kiszone ogóry" i inne polskie specjały... Bardzo przednia, ale Polacy, którzy w Stanach "przemieszkali" swoje- szczególnie ci światowcy ze Wschodniego - trochę się na nią zżymają i mówią że to nie Stany, tylko "Midwest" :))A PRL- owskie kwiaty, to oczywiście seria "Nastolatki...." a z niej "Nastolatki gotują", bomba !!!Acha, muszę sprawdzić w domu, bo zbieram takie różne i wszystkich nie pamiętam...Jest Kuchnia jarosza, Kuchnia Kowalskich ( albo jakos tak), Kuchnia z czterech stron świata..no i Katarzyna Pośpieszyńska :)))) Pamiętacie tę panią w oklularach, co w telewizorze uczyła gotować ????? :))Oj, muszę Wam przynieść kilka cytacików z takiej ksiązki dla kelnerów :cry:, ale tam kwiaty :grin:I "Koktajle na każdą okazję", i wstęp o tym że alkohol szkodzi :cry: :cry: zdrowiupozdrawiamMonik :hello:Ps. proponuję : luty - miesiącem wspomnień :))...ja się rozszczelniam i wspominam...:p
          • Gość: AniaAsi Re: Smaczne książki IP: *.* 20.02.03, 13:15
            Czy ktoś pamięta "Leksykon sztuki kulinarnej?" autor: Halbański (?) ???Bardzo fajna książka "PRL-owska" co w niej o takich specjałach pisali, jakich nam się nie śniło wtedy. Taki słownik-encyklopedia o żarciu!Żeby wznowili, albo co...Ania
            • Gość: ulcik Re: Smaczne książki IP: *.* 20.02.03, 14:30
              Wznowili wznowili i to całkiem niedawno :)ulcik
              • Gość: Oliwia Re: Smaczne książki IP: *.* 20.02.03, 16:13
                A ja gorąco polecam "Kuchnię Neli" p. Neli Rubinstein.Mnóstwo wspaniałych przepisów i opowieści z domu Państwa Rubinstein.PozdrawiamAda
    • Gość: Graża Re: Smaczne książki IP: *.* 20.02.03, 19:19
      Ja polecam niedawno wznowioną książkę Tessy Capponi-Borawskiej "Moja kuchnia pachnąca bazylią". Poczytuję ją sobie od jakiegoś czasu, bardzo smakowita. Historia rodziny Capponi, przyjazd Włoszki do Polski w latach komuny, wszystko przeplatane smakowitymi przepisami z kuchni włoskiej i nie tylko. Polecam.Graz
      • Gość: mamjuz Re: Smaczne książki - sprostowanie IP: *.* 21.02.03, 12:43
        O, już wszystko wiem :))Książki o Prowansji i kuchni francuskiej napisał Peter MayleZawsze ProwansjaRok w ProwansjiJeszcze raz ...Lekcje francuskiegoTo jest seria Pruszyńskiego, Biblioteczka koneseraOczywiście Mira Michałowska napisała „Przez kuchnię i od frontu”, a nie ten wygibas, co ja wymyśliłam...:))To „Kowalskich” to się nazywa „Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej, wyd. w 1983 roku, nie takie straszne, nawet teraz zdarza mi się zajrzeć jak potrzebuje jakiegoś „egzotycznego” przepisu, np. mortadela w biszkopcie :)) albo skorzonera w majonezie ;))Książka o czterech stronach świata faktycznie nazywa się „Potrawy z różnych stron świata”, autorstwa , oczywiście M. E. Halabińskiego, jak mogłam zapomnieć, wyd. z 1984 roku, kuriozum zalecane przez Ministerstwo Oświaty i Wychowania do bibliotek szkolnych. :))„Niektóre z przepisów wymagają użycia produktów, które tylko od czasu do czasu pojawiają się w naszych sklepach, jak krewetki,ananasy, oliwki..lub których jeszcze nie ma w sprzedaży, jak (..) przyprawa curry.” W związku z tym autor zastępuje np. chiński sos sojowy poczciwą Maggie :))A o barmanach jest osobne storrrrrrry :))MonikPs. fajne są też Gawędy o jedzeniu Iwaszkiewiczowej... :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka