daluma 28.01.08, 16:54 Witam. Może macie jakieś sprawdzone przepisy na rybę dla 2-latka? Moje dziecko z dań rybnych właściwie je tylko pulpeciki rybne.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iws Re: Przepisy na rybę dla 2-latka 29.01.08, 15:57 a jak je robisz bo moja dwulatka nie je wcale ryb( Odpowiedz Link Zgłoś
daluma Re: Przepisy na rybę dla 2-latka 29.01.08, 22:24 Siekam drobno 500 g filetów z ryby (mintaj, dorsz..), dodaję bułkę namoczoną w mleku i potem odciśniętą, 1 jajko, pół pęczka koperku (można dodać też trochę różnych warzyw np. ugotowaną soję), odrobinę doprawiam do smaku. Formuję pulpety i gotuję je na parze. Odpowiedz Link Zgłoś
jawn7 Re: Przepisy na rybę dla 2-latka 30.01.08, 11:53 Ja fileciki z ryby(np.panga,sola)skrapiam cytryną,lekko przyprawiam,kładę odrobinę masła na nie i gotuję na parze obłożone róznymi warzywami.Moje dzieci lubią brokułki,marchewkę i fasolkę szparagową.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: Przepisy na rybę dla 2-latka 30.01.08, 15:37 dzięki! (chociaż to nie ja zaczęłam wątek a czy można gotować na parze w zwykłym garnku Zeptera? nie mam parownika Odpowiedz Link Zgłoś
daluma Re: Przepisy na rybę dla 2-latka 30.01.08, 16:12 Ja nie wiem co to jest parownik? Mam taki niedrogi, prosty garnek do gotowania na parze kupiony w Biedronce. Na dole jest garnek z wodą, a na górze (garnek z dziurkami) kładę rybę, warzywa lub mięsko. Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: Przepisy na rybę dla 2-latka 30.01.08, 17:56 Majuchna najczesciej je rybke po prostu smazona w b.malej ilosci oliwy z oliwek, ale czasem robie jej fileciki bez osci (panga itp) w panierce, lubi, czasem w piekarniku mozna oblozone warzywami.. Te klopsiki to super pomysl, mozna tez drobno posiekac rybke i w beszamel wrzucic.., rowniez polecalabym rybke z makaronem. Mala kocha makaron, wiec korzyam z Jej milosci hehe i czasem dorzuce ybe wlasnie w miejsce mielonego.. Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: Przepisy na rybę dla 2-latka 30.01.08, 17:58 I jescze....zapomnialam dodac, jesli jest milosnikiem pizzy np mozesz tez to wykorzystac, zrobic wlasna, zdrowa pizze Nasza nie lubi.. Poza tm w zapiekankach (zdrowszych) w piekarniku, z ryzem i warzywami i serem czy beszamelem, z makaronem, z ziemniakami i reszta .. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Przepisy na rybę dla 2-latka 30.01.08, 23:43 makaron z sosem pomidorowym i łososiem Odpowiedz Link Zgłoś
daluma Re: Przepisy na rybę dla 2-latka 01.02.08, 23:31 Dzięki Moja mała lubi makaron więc może się spodobać. A jak robisz łososia w tym sosie? Dusisz? Najpierw podsmażasz, a potem dodajesz sos? W całosci, a potem rozbrabniasz na kawałki? A sos? Odpowiedz Link Zgłoś
stenosz Re: Przepisy na rybę dla 2-latka 02.02.08, 13:32 Mój Mateuszek zajada się pieczonym łososiem norweskim. Łososia pieczemy w piekarniku z minimalną ilością przypraw. Najlepiej jak łosoś jest w postaci fileta bez ości. Co do sosów to lubi sos pomidorowy. Możemy sporządzić go ze świeżych pomidorów a w okresie zimowym z przecieru pomidorowego.Gotujmy włoszczyznę, miksujemy ją a później dodajemy przecier pomidorowy.Oczywiście składniki są dobierane tak żeby maluszek nie zwrócił ich Z białych ryb polecam wam dorsza w postaci pulpetów w warzywach. Maluch lubi też doradę królewską lub okonia morskiego.Są to dość drogie ryby 40 - 60 zł/kg. Trudno je dostać w postaci filetów dlatego trzeba je sprawić. Ale raz na jakiś czas można kupić jedną rybkę a to czego nie zużyjemy - możemy zamrozić. I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Ryby muszą być bardzo świeże.(oczywiście nie piszę tu o rybach mrożonych bo na to nie mamy większego wpływu) Co do makaronów to ostatnio w centrum handlowym zauważyłem makaron w różnych kolorach.Makaron był "włoski" w składzie był opis, że barwniki są pochodzenia naturalnego.Makaron był zrobiony z twardego ziarna "Drum".Trzeba go dłużej gotować, żeby był miękki. Spróbujcie ugotować waszym pociechom taki makaron. Mój syn bardzo lubi ten makaron ponieważ jest on inny niż wszystkie a dzieci przecież lubią różnorodność. Możecie zastosować też makaron razowy dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i na stoiskach z produktami ekologicznymi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś