cilulkos 05.06.08, 12:24 no wszystko ładnie, pięknie i zdrowo, tylko które dziecko to zje? chętnie poczytam pomysły jak przemycić w jedzeniu dziecku świeże warzywa i owoce pozdrawiam yov Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cecilia-diana Czerwiec na talerzu 09.07.08, 17:33 Bravo !!!!!!!!!!1Wspaniały jadłospis , zdrowy , piękny , smaczny i kolorowy !!!!!!!1Jestem pewna , że każdemu przynajmniej 7/8 potraw będzie smakowało !!!!!!!!!!1Jeszcze raz brawo !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
j.ostopinka Re: Czerwiec na talerzu 03.06.09, 18:50 Wszystko pięknie tylko co podać dziecku które jest uczulone na białko mleka, bo prawie każdy posiłek zawiera coś z nabiału... Zaproponujcie jak taki jadłospis przerobić żeby dziecko z alergią mogło to zjeść, albo jak to zrobić na mleku dla alergików??? Odpowiedz Link Zgłoś
ankas4 Re: Czerwiec na talerzu 06.06.09, 06:22 Super,ekstra, ale///jestem pewna ,ze polowa dzieci nie ruszy takich wypaionych posilkow, moj jedzie teraz na parowkach... Odpowiedz Link Zgłoś
green-eyed-girl Jadłospis na czerwiec 20.06.09, 09:28 Ten jadłospis tylko na pozór jest 'zdrowy'. Fakt, że pewnie jest zdrowszy, niż jadłospisy większości polskich dzieci, ponieważ one są zwykle odżywiane tragicznie, a większość polskich matek nie ma pojęcia choćby o podstawach zdrowego żywienia. Ale to nie zmienia faktu, że w tym jadłospisie zdecydowanie za dużo jest nabiału i owoców oraz białej mąki i cukru, a zdecydowanie za mało warzyw i razowych produktów! Czy ktoś, kto go układał (aż nie chce mi się wierzyć, że był to dietetyk) widział kiedyś piramidę żywienia?? Na jej podstawie są pełnoziarniste produkty zbożowe oraz warzywa! Nie ma też w ogóle bardzo wartościowych roślin strączkowych, ciągle tylko mięso albo ryba, nie mówiąc już o takich rzeczach, jak pestki, orzechy, kiełki czy glony, które stanowią bardzo wartościowe dodatki do posiłków, a substancje odżywcze są w nich bardzo skoncentrowane, co jest bardzo ważną cechą biorąc pod uwagę ograniczoną pojemność małego brzuszka. Na to, żeby dzieci jadły chętnie warzywa, kasze itp recepta jest bardzo prosta - od początku wyrabiać prawidłowe nawyki żywieniowe, nie karmić śmieciami (zatrważające, że dzieci jedzą parówki - jakby ich nie dostały, to musiały by zjeść coś innego, zdrowszego, bo wszystko jest zdrowsze od parówek..), nie karmić serkami, jogurcikami naszprycowanymi cukrem, nie zamulać apetytu słodkimi soczkami czy herbatkami przy każdym posiłku, do picia dawać wodę. I być konsekwentnym w proponowaniu nowych dań - nawet reklamy trąbią o tym, że dziecko musi czasem próbować czegoś kilkanaście razy, żeby to polubić. Ze słodkimi rzeczami zwykle idzie gładko, bo tak są dzieci ewolucyjnie 'zaprogramowane', żeby wybierać smak słodki, innych smaków dziecko musi się nauczyć i przyzwyczaić do nich. Dlatego najlepiej pokazywać im naturalną słodycz warzyw typu marchewka, dynia burak, a do smaku tych mniej słodkich przyzwyczajać regularnie je podając, w końcu dziecko zaskoczy, a im wcześniej się zacznie, tym lepiej. Dzieci lubią też wyraziste smaki -większości bardzo smakuje np. kasza gryczana (najlepsza niepalona) z dodatkiem czerwonej soczewicy i startym ogórkiem kiszonym (takie proste danie dziecko może jeść już pod koniec 1. roku życia). Oczywiście jeśli nie zostanie wcześniej przyzwyczajone go jedzenia wyłącznie słodkich kaszek z torebki oraz zupek ze słoiczków, które najczęściej są mdłe i zwykle na siłę dosładzane sokiem jabłkowym czy winogronowym. A jeśli ktoś chce nauczyć się naprawdę zdrowo komponować jadłospis, również na wszelkich dietach eliminacyjnych, to polecam lekturę forum wegedzieciak.pl - mamy wegetarianki mają zwykle ogromną wiedzę na temat zdrowego odżywiania i chętnie służą pomocą, a samo forum jest prawdziwą skarbnicą wiedzy, nie tylko dotyczącej żywienia zresztą - a osoba, która układała powyższy jadłospis mogłaby się stamtąd sporo nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: Czerwiec na talerzu 20.06.09, 20:05 Czy ja dobrze widzę, bułka od hot-doga??? Taka z folii, z półrocznym terminem ważności??? Odpowiedz Link Zgłoś
andynal Jadłospis na czerwiec 04.06.10, 22:53 Witam, czy jadłospis naprawdę na czerwiec???? maliny, jerzyny, agrest, morele, botwinka, ogórek małosolny!!! albo ma być zdrowe jedzonko, albo faszerowanie chemią. SMACZNEGO!! Odpowiedz Link Zgłoś
fish79 Czytam sobie te propozycje od miesięcy... 04.06.10, 23:42 I nawet raz pozwoliłam sobie skrytykować. Według mnie ma być kolorowo, w miarę średnio cenowo i chwytliwie: tu owocek, tu jarzynka, obiad niby niemięsny codziennie, sympatyczne podwieczorki, o których większość rodziców zapomina itp. Ostatnio pisałam o jadłospisie na marzec i bardzo mnie zdziwiła "ciężkość" proponowanych kolacji i podwieczorków. I tu widzę to samo. Jestem mamą 10 latki i roczniaka i mam pełny przegląd gustów małych i dużych. Ten jadłospis poza tym że nie zbilansowany, jest niestety niejadalny dla moich (niealergicznych zaznaczam) dzieci, nawet okrojony dla roczniaka. I tak się zastanawiam, kto jest dumnym autorem, bo ani mama ani dietetyk Odpowiedz Link Zgłoś
aadzia21 Jadłospis na czerwiec 07.06.10, 20:37 Mnie zastanawiają dwie rzeczy- skąd o tej porze roku wziąć niektóre proponowane tu owoce i warzywa? Zwyczajnie ich nie ma, a jeśli są, to nowalijki, a tych się dzieciom nie daje. No i ilości- przynajmniej dla mojego malucha nie do zjedzenia. Szczególnie dwudaniowy obiad. Sama nie dam rady, a co dopiero ponadroczniak. Chyba, że wszystkiego odrobinkę, ale bez sensu gotować różyczkę kalafiora czy dwie łyżeczki kaszy. Ale my tu sobie co miesiąc zgłaszamy różne uwagi do tych cyklicznych jadłospisów, a ich autorzy i tak nas mają w nosie. Żadna z naprawdę konstruktywnych uwag nigdy nie została uwzględniona. Odpowiedz Link Zgłoś
jaad33 Re: Czerwiec na talerzu 10.06.10, 14:57 "gotowanie niszczy większość witamin" "W czasie gotowania wiele witamin i związków mineralnych przechodzi do wywaru" To jak w końcu? Ulegają zniszczeniu, czy przechodzą do wywaru? Odpowiedz Link Zgłoś
magda2180 Re: Czerwiec na talerzu 14.06.10, 17:41 i tak i tak ponieważ jak gotujesz wartości odżywcze przechodzą do wody. I jeśli gotujesz za długo warzywo (np. kalafiora) i potem go wyjmujesz z wody, część swoich wartości odżywczych gubi w tej wodzie, którą wylewasz ale jeśli gotujesz zupę to te wartości zostają w wywarze Odpowiedz Link Zgłoś
jolusia2604 Nie dla nas :-( 17.06.10, 17:13 Dyskryminacja dzieci z nietolerancją białka mleka krowiego! Bardzo mi przykro. Odpowiedz Link Zgłoś