silje_a1 19.06.08, 17:15 Może któraś z mam posiada takowy przepis i chciałaby przekazać tą cenną recepturę laiczce która totalnie niewie jak się do tego zabrać serdecznia z góry dziękuje za wszelkjie pomocne rady. Jest mi bardzo smutno Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oli.nek Re: przepis na chleb orkiszowy pomocy :( 19.06.08, 18:13 Chleb ze mąki orkiszowej Składniki: oliwa 3 sól łyżeczka drożdze paczka orkisz (pszenica) 0,5 kg Przepis: 0,5 kg mąki orkiszowej wymieszać w misce z łyżeczką soli i paczką drożdży instant; dodać dwie szklanki ciepłej wody i 3 łyżki oliwy i wszystko miksować przez 5 miut aż zacznie się odklejać od miski; zostawić do wyroścnięcia na 75 minut. Domieszać pół szklani słonecznika (albo nie) i przełożyć do natłuszczonej formy. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut, wstawić do zimnego piekarnika i piec 75 minut w temperaturze 200 st.C. Zaraz po upieczeniu wyjąć z formy. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_dre Re: przepis na chleb orkiszowy pomocy :( 19.06.08, 20:27 a dlaczego jest ci smutno? widzialam twojego posta na innym forum... ja przestalam piec chleby, do odwolania Odpowiedz Link Zgłoś
silje_a1 Re: przepis na chleb orkiszowy pomocy :( 19.06.08, 22:02 Jest mi smutno bo ta dieta mnie załamuje i ciężko jest mi ją " tworzyć" np. przepis wyżej podany dla mnie nie może być bo drożdże zawiera a w sklepie w mej okolicy nieznalazłam takiego ( z wyjątkiem " chleb orkiszowy" ale żyta 60% ) i jak tu nie być smutnym Dlaczego zrezygnowałaś z pieczenia i czym to zastąpiłaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
korek1000 Chleb bez drożdży 10.09.08, 23:18 Co prawda nie jestem mamą ale polecam stronę www.chleb.info.pl świetne przepisy na chleby na zakwasie w tym orkiszowy również. Ja próbuję swoich sił w pieczeniu. Moje doświadczenia w linku ze stopki. To nie jest trudne. Warto spróbować, szczególnie jeśli ma się przeciwskazania do 'zwykłych' chlebów Odpowiedz Link Zgłoś
azazc Re: przepis na chleb orkiszowy pomocy :( 22.09.08, 11:52 mój brat piecze chleb orkiszowy 100%.Gdybyś chciała spróbować mogę wysłać.podaję maila biuro@scivias.pl Odpowiedz Link Zgłoś