Dodaj do ulubionych

Torty - prosze o przepisy

05.10.03, 20:36
Dziewczyny mój męzulek ma niedługo urodziny i bardzo chciałabym zrobić dla
niego tort. Proszę o coś sprawdzonego bo w pieczeniu jestem raczej kiepska sad
Dziękuje z góry smile

Ania
Obserwuj wątek
    • grazka23 Re: Torty - prosze o przepisy 05.10.03, 22:23
      troche wymaga to pracy ,ale zawsze udaje się.sklad na ciasto;na mala tortownice; 4 jajka,szkl.cukru,szkl.maki,ociupina proszku do pieczenia.Bialka ubijamy na sztywna piane,dodajemy cukier,make i proszek do pieczenia.Wlewamy do niewysmarowanej tortownicy i do pieca.Nie otwierac pieca podczas pieczenia.Bedzie odstawac od brzegow to jest upieczony,mozna sprawdzic patyczkiem ,czy juz jest upieczone,patyczek wtedy bedzie suchy.Goracy biszkopt stawiamy do gory dnem opierajac na szklankach,nie opadnie.Jesli nie umiesz robic tez pysznego kremu to napisz,zawsze odpisze.Grazyna
      • skarolina Re: Torty - prosze o przepisy 06.10.03, 08:57
        grazka23 napisała:

> troche wymaga to pracy ,ale zawsze udaje się.sklad na ciasto;na mala
        tortownice
        > ; 4 jajka,szkl.cukru,szkl.maki,ociupina proszku do pieczenia.Bialka ubijamy
        na
        > sztywna piane,dodajemy cukier,make i proszek do pieczenia.

Hmmmm, niedoświadczonej "cukierniczce" raczej przydałaby się informacja co
        zrobić z żółtkami. Jak nie ma doświadczenia w pieczeniu, to może mieć duże
        wątpliwości smile))

pozdrawiam,
        skarolina

P.S. Mój ukochany krem do tortu - 2 jajka, 3/4 szklanki cukru ubić na parze (w
        większym garnku zagotować wodę, do mniejszego wbić jajka i cukier i miksować
        trzymając nad tym większym). Wystudzić. Kostkę masła rozetrzeć (z 1-2 godziny
        wcześniej wyjąć z lodówki), dodawać po łyżce masy jajecznej ciągle miksując.
        Do utartego kremu dodawać drobniutko pokrojone ananasy z puszki - też bardzo
        powoli i też w temperaturze otoczenia.
        Biszkopt nasączyć herbatą z cukrem i duuuuużą ilością cytryny oraz syropem z
        ananasów, przełożyć kremem i polać polewą czekoladową (ja nie polewam całego
        tortu tylko robię nią takie malownicze esy - floresy).
        Polewa - 5 dkg margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao i 2-3 łyżki wody -
        podgrzewać na bardzo małym ogniu ciągle mieszając aż do całkowitego
        rozpuszczenia się składników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka