kmms4 22.12.08, 16:07 bo ja nie wiem czy dzisiaj czy jutro, bo jutro placki i ryby w zalewie o rany i jeszcze barszcz ...dobrze że pierogi dostane w prezencie a jak dzisiaj zrobię a jeść będziemy dopiero przecież w czwartek to czy się nie popsuje ? kiedy to robić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dlania Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:08 Matko, ja tez to musze robić? A co to? Odpowiedz Link Zgłoś
mearuless Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 17:55 o rany dlania- leze i kwicze alez mnie twoj tekst rozwalil......o juz brzuch mnie boli od smiechu.... Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:09 a co to galat?ja jakaś niedouczona bo nie wiem! rzuć przepisem lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:11 Boze, jak dobrze, myślałam ze ze mnie jeszcze bardziej beznadziejna gospodyni niz mi sie zdawało, i ze oczywiscie powinnam wiedziec, co to "galat". Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:11 O jerunie, nie wiecie, co to jest galat?? Przeca kożden jeden wie.. To galaretka z czymś tam, w tym wypadku pewnie jakiś karp w galarecie. Koleżanka założycielka zapomniała, że tu same gorole siedzom Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: Wcale 22.12.08, 16:13 Nie robie, bo niecierpie, nie umiem i nie mam ochoty sie w tym babrac. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:13 To w takim razie ja jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:13 a ja nie lubię galarety to dlatego nie wiem dzwonić do teściowej???ona na pewno wie bo jej maż i mój mąż czyli jej syn galarety lubią Odpowiedz Link Zgłoś
amoreska Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:19 Morgen, zawsze mi się wydawało, że to nie galat, a galert Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 17:34 morgen_stern napisała: > O jerunie, nie wiecie, co to jest galat?? Przeca kożden jeden wie.. > To galaretka z czymś tam, w tym wypadku pewnie jakiś karp w galarecie. Koleżank > a > założycielka zapomniała, że tu same gorole siedzom ale możno tyż pedzieć-GALERTDD > Odpowiedz Link Zgłoś
pola.cocci Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:13 Ja nie robie, bo nic na swieta nie robie A swoja droga to co to za utrojstwo??? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:14 Ja kocham, ale taki z kurczaczkiem.. i na to ocet.. MNIAM Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:17 cytrynka, nie ocet, cytrynka!!! Jeżeli galat to galareta to jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
kmms4 :) 22.12.08, 16:20 tak czułam że nie będziecie wiedzieć u nas w Wielkopolsce to się tak nazywa. robi się rosołek na kurczaku, mięsko obieram (tylko bez żadnych skór) rosół zaciągam żelatyną. W miseczkach (raczej małych) na dno kłade kilka groszków, kukurydzę plasterek ugotowanego jaja i marchewki, na to kładę mięsko i zalewam ciepłym rosołkiem. Potem do lodowki, jak sie stężeje to polewam octem winnym, albo cytryną. PYCHA No więc kiedy robicie ) ?? :0 Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: :) 22.12.08, 16:22 E, to ja mam takie coś z lodówce, jescze mi zostało z łykendu, zaraz sobie dziabnę, tylko nie wiem, czy już za długo nie stoi Ale to niby danie wigilijne jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kmms4 Re: :) 22.12.08, 16:25 nie Wigilijne, na pierwsze Swięto a właściwie od czwartku mamy dopiero go jeść i nie wiem czy czasami w piątek nie będzie juz popsuty. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: :) 22.12.08, 16:27 Ja mam taką w słoiku, jakos tam utrwaloną przez mamuske, że sie nie zepsuła. No ale ze słoika sie nie da elegancko jej wyjąc i na stół świateczny wstawić. A jeszcze mam pytanie gramatyczne to jest ten galat czy ta galat? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: :) 22.12.08, 16:24 Robie dzien przed podaniem na stol.Nie moze stac za dlugo, a nie wiem czy daje sie zamrozic gotowe. Moze zrob dzis tylko bez zelatyny, zamroź rosol, a dzien przed podaniem podgrzej, dorzuc zelatyne i rozlej do miseczek i do lodowki. Odpowiedz Link Zgłoś
kmms4 eee... 22.12.08, 16:27 to bym musiała we Wigilię wieczorem galat robić !! mowy nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: eee... 22.12.08, 17:52 Dzien przed wigilia, czyli jutro tez by bylo akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykla_ona21 Nie GALAT tylko GALART 22.12.08, 18:35 Też jestem w wlkp.i o galacie nie słyszałam.raczej o galarcie tak Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:23 galat – galaretka z nóżek ‘Tak mi się galat kiepsko styngnuł...” Odpowiedz Link Zgłoś
ala_bama1 Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:26 Na Śląsku - to raczej "galert" ale to do tych rdzennych Ślazaków używających gwary Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:28 Może może, ja nie ślązaczka rodowita, ale od znajomych ślązaków zawsze słyszałam "galat" i tak zapamiętałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 Re: kiedy robicie Galat ?? 22.12.08, 16:28 U mnie bedzie jajko w szynce w galarecie i zrobie to jutro.Zelatyna z przyprawami jest niezastapiona. A teraz wlasnie robie galaretke z kurczaka,bo mnie naszlo .-) normalnie pewnie bym jej na swieta nie zrobila. Ale GALAT/Galart to galaretka z nozek swinskich-tego juz na pewno nie zrobie ,-)))) ani karpia-bleeeeeeeeeee!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Usmialam sie:) 22.12.08, 16:59 Wiedzialam, ze wiekszosc nie bedzie miala pojecia o co chodzi. Mam meza z Wielkopolski i jak mi pierwszy raz zasunal tym galatem to padlam trupem!!! Teraz, po 6 latach zwiazku nadal potrafi mi szczeka opasc jak cos po swojemu powie Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: Usmialam sie:) 22.12.08, 17:19 Np kazal mi szruber kupic Nie wiem czy to po poznansku, ale ja nie zrozumialam. Albo ryczka!!! Dlugo dochodzilam, o co slubnemu chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kmms4 Re: Usmialam sie:) 22.12.08, 17:24 poważnie ?? nie wiedziałaś ?? ja wiem co to jest -to może faktyczne Wielkopolska gwara Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: Usmialam sie:) 22.12.08, 17:40 A widzisz Jam urodzona na Pomorzu Zachodnim, wychowana i zamieszkujaca. Tutaj jest taka mieszanina kulturowa, ze zadna gwara sie nie ima. Ale uwielbiam jezdzic na wies wielkopolska posluchac szczegolnie jednej malzowej cioci A wracajac do galarety/ galatu, kumpel z lubuskiego nazywa to studzimina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Usmialam sie:) 22.12.08, 18:13 Mój mąz z Poznania, tez mnie czasem on, a częściej jego rodzina zaskoczy Odpowiedz Link Zgłoś
zales239 Re: Usmialam sie:) 22.12.08, 21:07 Studzinina inaczej galareta z nóżek,ja jestem z zachodniopomorskiego,ale mój tata tak mówi-góry świętokrzyskie. Odpowiedz Link Zgłoś