Dodaj do ulubionych

herbatki dla niemowlaka

11.01.09, 14:25
czy moge podawac tygodniowemu dziecku herbatke z koperku i wode z cukrem ??
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: herbatki dla niemowlaka 11.01.09, 14:28
      ale po co? W tym wieku noworodkowi wystarcza pokarm z piersi, na
      inne eksperymenty dietetyczne uklad pokarmowy niemowlecia jest zbyt
      niedojrzaly i grozi niepotrzebnymi problemami (od kolek i wzdec
      poczawszy, do objawow zaburzen trawienia i uczulen wlacznie).
    • kasiuchna_symphonica Re: herbatki dla niemowlaka 11.01.09, 14:28
      Herbatkę z cukrem- owszem ale wodę z cukrem nie!! To nie zdrowe dla dziecka. Już
      lepiej podawać wodę z glukozą
    • ula2689 Re: herbatki dla niemowlaka 11.01.09, 15:29
      wodę przegotowaną tak ale bez cukru i bez glukozy!
      • chatmax Nie CUKIER!!!! 11.01.09, 16:29
        Cukier można wprowadzić dopiero po 7 miesiącu życia!! Wcześniej tylko i
        wyłącznie glukoza lub fruktoza!! Cukier jest zbyt ciężki dla tak małego
        organizmu. Troszkę herbatki można podać np plantex lub jakąś inną przeznaczoną
        dla takiego Malucha
        • kredens2 Re: Nie CUKIER!!!! 11.01.09, 17:02
          nie cukier bo powoduje zaparcia.!
        • alicja.sunshine Re: Nie CUKIER!!!! 11.01.09, 17:27
          bodajże hipp ma herbatki od 1tygodnia
      • memphis90 Re: herbatki dla niemowlaka 11.01.09, 18:22
        Glukoza wspomaga wchłanianie płynów w jelitach, a 5% nie ma słodkiego smaku,
        więc dziecko się nie "przyzwyczai" i nie nabierze złych nawyków żywieniowych.
      • benia103 Re: herbatki dla niemowlaka 04.06.09, 20:29
        ani glukoza ani fruktoza a już na pewno nie cukier na wyszukiwarce "CAŁA PRAWDA O SUBSTANCJACH SŁODZĄCYCH"
    • ewa-krystyna Re: herbatki dla niemowlaka 11.01.09, 18:01
      niemowletom do 6 miesiaca zycia,szczegolnie karmionym piersia nie podaje sie nic
      do picia poza piersia mamy lub mlekiem sztucznym... woda -nawet bez dodatkow-
      moze byc grozna poprzez zapelnianie tak malego i niedojrzalego zoladka powoduje
      uczucie sytosci ... wtedy malec nie dostaje odpowiednich skladnikow odzywczych
      potrzebnych mu do rozwoju,bo zamiast mleka pije nic nie wnoszaca dla jego
      organizmu wode... nawet przygotowujac mleko sztuczne nalezy scisle przestrzegac
      ilosci dodawanej wody do proszku,bo przedawkowanie woda moze sie skonczyc zle...
      ostatnio byl podobny przypadek matki rozrzedzajacej mleko sztuczne woda,bowiem
      nie stac jej bylo na nie i chciala aby "starczylo" na dluzej.... dziecko
      wyladowalo w szpitalu... jak znajde linka to wkleje...
      • alicja.sunshine Re: herbatki dla niemowlaka 12.01.09, 11:12
        a dlaczego nie podawać herbatki?! jeśli wiem że dziecko wisiało przy cycu 30
        minut i sobie ssało, potem usnęło na 30 minut i się obudziło i płacze, to
        dlaczego nie mam mu podać 3 łyczki herbatki, po której uśnie na kolejne 30 czy
        60 minut?!
        To jest raczej oczywiste w przygotowaniu mleka czy herbatki żeby ściśle
        przestrzegać ilości zarówno wody jak i wsypywanego proszku( był też wątek o
        podaniu niemowlakowi mleka z kartonu-uważam że to są jednostkowe przypadki)
        Jak mnie złości ten pogląd że tylko cyc i cyc- co może witamin też nie mogę
        podawać bo to inny smak i jaki intensywny (anyżkowy i cytrusowy)i dziecko będzie
        cierpiało, kurcze kobiety-każda z nas jest matką i każda z nas chce dobra dla
        swojego dziecka, nie można tak krzyczeć i nie można narzucać swoich własnych
        poglądów.

chusty-tak tak najlepsze na świecie, nie ma nic lepszego po prostu cudo-nie masz
        chusty-o ty wyrodna matko

mleko modyfikowane-ooo nie jak możesz truć dziecko jak możesz mu je dawać-jesteś
        skazana na banicje!!

przepraszam że nie na temat ale się zezłościłam.
        i za in vitro też jestem i kościół nie ma nic do tego! niech się zajmą swoimi
        sprawami a nie dziećmi innych osób które z upragnieniem na nie czekają!
        ha koniec !
        • emi-82 Re: herbatki dla niemowlaka 12.01.09, 11:46
          Ja jeszcze w ciazy jestem, wiec narazie zbieram wiedze teoretyczna
          (dlatego tez podczytuje to forum) no i chce moja mala karmic
          pierwsza przez pierwsze pol roku, ale nie tylko - wolalabym uniknac
          mleka w proszku, ale nie chce jej przywiazac do piersi, bo lepiej,
          zeby dalo sie ja uspokoic butla tez.. No i chcialam odciagac moje
          mleko i podawac jej z butli czasem, ale mama moja mi poradzila
          wlasnie herbatke koperkowa, bo i mala bedzie do butli przyzwyczajona
          i nie bedzie przywiazana do mnie przez pol roku - nie zamierzam jej
          oddawac nigdzie, ale chodzi o to, zeby nie bylo histerii jak nie
          bede mogla podac jej piersi stojac w kolejce do kasy np...
          • landri83 Re: herbatki dla niemowlaka 12.01.09, 21:50
            >ale mama moja mi poradzila
            > wlasnie herbatke koperkowa, bo i mala bedzie do butli przyzwyczajona

Emi-82 moja mama tez stosowala herbatke koperkowa na mnie. Efekt taki, ze karmila mnie chyba max 3 miesiace. Te herbatki, dopajania sprawiaja, ze dziecko ma wrazenie pelnego brzuszka, mniej ssie, a kiedy mniej ssie to i organizm matki malo produkuje. Wiec jesli chcesz karmic piersia to lepiej nie kombinuj z herbatkami i innymi przedpotopowymi pomyslami, bo pozniej bedziesz sie skarzyc na "malo pokarmu" itp. A jak nie chcesz byc uwiazana, to juz lepiej odciagaj swoj pokarm. I naprawde dziecko moze miec w kolejce histerie z zupelnie innego powodu i wcale go zadna butla czy piersia nie uspokoisz wink A jesli szuasz wiedzy teoretycznej, to zajrzyj na forum eksperckie Karmienie piersia - tam na pewno znajdziesz wiele o dopajaniu.
            • dorka_katowice Re: herbatki dla niemowlaka 13.01.09, 22:47
              Te herbatki, dopajania sprawiaja, ze dziecko ma w
              > razenie pelnego brzuszka, mniej ssie, a kiedy mniej ssie to i organizm matki
              malo produkuje.

Mój mały ma teraz 3 miesiące, jest karmiony piersią, herbatki dostawał dość
              szybko po urodzeniu, ze względu na to że jest bardzo "żerny" i gdyby mógł cały
              czas by wisiał na cycku; zresztą herbatka koperkowa pomogła nam na wzdety
              brzuszekwink teraz tez daje mu herbatkę w ciagu dnia i NIE PRZESTAŁ SSAC PIERSI i
              dalej mógłby na niej wisieć cały dzień wink
        • ewa-krystyna Re: herbatki dla niemowlaka 12.01.09, 21:22
          alicja.sunshine napisała:

> a dlaczego nie podawać herbatki?! jeśli wiem że dziecko wisiało przy cycu 30
          > minut i sobie ssało, potem usnęło na 30 minut i się obudziło i płacze, to
          > dlaczego nie mam mu podać 3 łyczki herbatki, po której uśnie na kolejne 30 czy
          > 60 minut?!
          > To jest raczej oczywiste w przygotowaniu mleka czy herbatki żeby ściśle
          > przestrzegać ilości zarówno wody jak i wsypywanego proszku( był też wątek o
          > podaniu niemowlakowi mleka z kartonu-uważam że to są jednostkowe przypadki)
          > Jak mnie złości ten pogląd że tylko cyc i cyc- co może witamin też nie mogę
          > podawać bo to inny smak i jaki intensywny (anyżkowy i cytrusowy)i dziecko będzi
          > e
          > cierpiało, kurcze kobiety-każda z nas jest matką i każda z nas chce dobra dla
          > swojego dziecka, nie można tak krzyczeć i nie można narzucać swoich własnych
          > poglądów.
          >
          > chusty-tak tak najlepsze na świecie, nie ma nic lepszego po prostu cudo-nie mas
          > z
          > chusty-o ty wyrodna matko
          >
          > mleko modyfikowane-ooo nie jak możesz truć dziecko jak możesz mu je dawać-jeste
          > ś
          > skazana na banicje!!
          >
          > przepraszam że nie na temat ale się zezłościłam.
          > i za in vitro też jestem i kościół nie ma nic do tego! niech się zajmą swoimi
          > sprawami a nie dziećmi innych osób które z upragnieniem na nie czekają!
          > ha koniec !

Alicja- wedlug mnie latwiej i szybciej podasz maluchowi cyca jesli karmisz
          piersia,zeby zaraz usnal niz przygotujesz herbatke..... nigdzie nie napisalam,ze
          mleko modyfikowane jest niedobre - uwazam,ze jesli kobieta nie ma ochoty karmic
          piersia lub latwiej jej modyfikowanym lub po prostu zwyczjnie nie moze to mnie
          nic do tego - jej dziecko,jej piersi,jej sprawa.... sama bylam otwarta na takie
          karmienie,ale jakos "ugrzezlam" przy piersiowym smile jakby te mleka modyfikowane
          byly takie zle to chyba by ich nie dopuszczono do sprzedazy.... pisalam jedynie
          o tym czego sie dowiedzialam po urodzeniu wlasnego dziecka.... tez na poczatku
          wydawalo mi sie dziwne nie dawac wody i ze woda moze nawet byc niebezpieczna dla
          takiego malucha... jesli chodzi o witaminy to jesli lekarz ich nie przepisal i
          to dokladnej ilosci to tez moga choc nie musza zaszkodzic nawet doroslemu.... o
          chustach sie nie wypowiadam,bo mi nie odpowiadaja i ich nie uzywam,za to jestem
          maniaczka wozkowa i "mecze" dziecie juz 6 miesiac w gonodli smile i jeszcze dlugo
          pomecze smile i zapytana chetnie o nich gadam.... to samo z pieluchami
          wielokrotnego uzytku smile ... co do in vitro to chyba mam podobne zdanie do
          twojego.... sloiczkow tez nie chcialam uzywac,a jak na razie moja mala wlasnie
          je wcina smile choc mysle,ze lada chwila zaczniemy mrozic domowe jedzenie smile tak
          wiec chyba niepotrzebnie sie wsciekasz przy zwyklej wymianie info smile
        • mruwa9 Re: herbatki dla niemowlaka 12.01.09, 22:21
          Dlaczego? Postaram sie merytorycznie:
          Bo herbatka, a wlasciwie cukier w niej zawarty (glukoza i fruktoza
          to tez cukry) wylacza szybko osrodek laknienia w mozgu i dziecko
          traci apetyt na pokarm, ktory potrzebuje do rozwoju i wzrostu
          (najedz sie slodyczy przed obiadem i potem zasiadz do stolu.. to ten
          sam mechanizm). Bo w efekcie dziecko bedzie tak naprawde glodne a
          pryrosty wagi moga byc slabe, co skutkuje zaleceniem dokarmiania i
          zegnaj, laktacjo. Bo herbatka podawana z butelki przez soczek
          zniecheci dzieko do ssania piersi, zaczynaja sie cyrki, protesty,
          neichec do ssania piersi, efekt- jak wyzej- dokarmianie, przejcie na
          karmeinei sztuczne. Bo podawanie slodkich herbatek przyzwyczaja i
          uzaeznia dziecko od slodkiego smaku. Po takich eksperymentach
          dziecko nie bedzie chcialo juz pic wody czy nieslodzonych napojow, a
          jedynie herbatki, soki, itp. I od niemowlectwa bedzie sie
          przyzwyczajalo do slodkiego smaku,co skutkuje zlymi nawykami
          zywieniowymi u wiekszych dzieci i doroslych. Ze wszystkimi tego
          konsekwencjami (np. prochnica, otylosc, cukrzyca typu 2). Bo ta
          herbatka po prostu NIE JEST potrzebna i przynosi wiecej szkody, niz
          pozytku. Jesli juz tak bardzo jestes przywiazana do koncepcji
          dopajania niemowlecia (co w przypadku karmienia piersia jest
          zupelnie zbedne, wystarczy piers), to bezpieczniej i zdrowiej jest
          zaproponowac czysta, nieslodzona wode. Cukier to sa puste kalorie.
          • alicja.sunshine Re: herbatki dla niemowlaka 12.01.09, 23:31
            uważam,że 50ml herbatki na całą dobę to nie jest tak dużo-nie daję dziecku 120ml
            herbatki na raz.nigdy nie dostaje jej przed jedzeniem a co najwyżej 15 minut po
            jedzeniu
            (wisi na cycu 30-45min) usypia i wstaje po 15 minutach i ciamka rączkę to dam
            jej kilka łyczków herbatki i znów usypia-nie powiesz mi chyba że głód ją
            męczy-może ma ochotę na coś mokrego-tak tak ja wiem pierwsza porcja mleka to
            picie dla dziecka-ale na litość boską kobieto, układanie dziecka do
            karmienia,zdjęcie bluzki,rozpięcia stanika zajmuje mi dłużej niż kilka łyczków
            picia.

Ewa-Krystyna moja wypowiedź była bardziej kierowana do mruwysmile
            • mruwa9 Re: herbatki dla niemowlaka 13.01.09, 00:03
              Noworodki i male niemowleta maja prawo tak sie zachowywac, maja
              prawo domagac sie piersi co pol godziny, nie ma w tym nic
              niezwyklego. nie wiem, w jakim wieku masz dziecko?
              • alicja.sunshine Re: herbatki dla niemowlaka 13.01.09, 09:39
                2 miesiącesmile
                • ciociacesia i tu widac wyzszosc chodzenia w rozmemłanym dresie 13.01.09, 11:42
                  wink
                  nie zdejmuje bluzki - podwijam koszulke, zapodaje piers i kłopot z głowy.
                  • alicja.sunshine i tu widac wyzszosc chodzenia w rozmemłanym dresie 13.01.09, 18:31
                    są dni w których chodzę w koszuli do karmienia i staniku, a są dni kiedy muszę
                    mieć na tyłku spodnie i bluzkę jakąś(goście itp.)
    • belina_malina Re: herbatki dla niemowlaka 15.01.09, 17:36
      Za radą położnej podaję mojej córeczce (2,5 m-ca) herbatkę Rumiankową HIPP dla niemowląt.Moja mała potrzebuje czasami takiego dopajania pomiędzy karmieniem (karmię piersią). Jak ma potrzebę to czasami ale tylko raz dziennie podaję jej więc taką herbatkę.

Mam również herbatkę z kopru włoskiego też HIPP ale podałam ją małej ze 2 razy jak miała twardy brzuszek.

Pozdrawiam
      • mruwa9 odstrzelic glupia polozna n/t 15.01.09, 22:47
      • benia103 Re: herbatki dla niemowlaka 04.06.09, 20:40
        sad((((((((((
    • benia103 Re: herbatki dla niemowlaka 04.06.09, 20:45
      bez glukozy, bez fruktozy, a już na pewno BEZ cukru więcej na "CAŁA PRAWDA O
      SUBSTANCJACH SŁODZĄCYCH"
    • kasieniam Re: herbatki dla niemowlaka 04.06.09, 22:29
      Oczywiście, ze możesz podawać herbatkę z kopru natomiast co do wody z cukrem to
      odradzałabym. Ja również mojej córci podawałam herbatkę tydzień po urodzeniu.

www.bobovita.com.pl/galeria/21081
    • w_miare_normalna Re: herbatki dla niemowlaka 05.06.09, 09:23
      herbatkę z kopru owszem i rumiankową też,ale z cukrem daj sobie
      spokój.
      woda z glukozą będzie ok,a jak dziecinka nie będzie chciała to daj
      samą wodę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka