marlena_w 21.11.03, 23:25 Poproszę o przepis na tę potrawę! Dziękuję, Marlena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ursulaa Re: Boeuf Strogonof 22.11.03, 03:54 Ja bardzo lubie ta potrawe i robie ja wg takiego przepisu: Skladniki: wolowina 2 cebule 25dag pieczarek kubeczek smietany kilka lyzek koncentratu pomidorowego maka, oliwa, sol, pieprz, papryka Mieso kroje w cienkie paseczki. Przesmazam posiekana cebulke, dodaje do niej miesko i smaze kilkanascie minut. Pieczarki kroje w plasterki i dodaje do miesa. Make (lyzka wystarczy) rozrabiam ze smietana i wlewam do mieska. Dodaje koncentrat sol, pieprz, papryke. Dusze (na malutkim ogniu mieszjac od czasu do czasu) az miesko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
blesia Re: Boeuf Strogonof 22.11.03, 09:11 sprzedaje przepis forumowiczki ktora mi podala jak ja o to pytalam (choc ja robie z indyka a nie z poledwicy 1,5 kg polędwicy 80 dkg pieczarek śmietana 18 % mąka do oprószania olej 3 cebule 2 koncentraty pomidorowe sól pierpz papryka ostra -polędwicę obrać, oczyścić z włókien, pokroić na plasterki ok. 1 cm., a potem na paseczki każdy z nich (też ok. 1 cm.) -pieczarki w plasterki, a potemw paski i poddusić na oleju (2 łyżki) -cebule pokroić w plasterki i podsmażyć na osobnej patelni -rozgrzać tłuszcz mocno i wrzucić pierwszą warstwę paseczków mięsnych: 5- 8 min. obrumienić (mają swobodnie pływać), przewracać podczas smażenia *przed zdjęciem z patelni oprszyć mąką i trochę ejszcze obsmażyć, po czym wrzucić do garnka -smażyć anstępną porcję (ja co jaiś czas zmeiniam tluszcz na aptelni, tj. myje i ja i do nowa nowy tluszcz wlewam bo ta maka do oprózania ma tendencje do spalania sie...) 0gdy juz wszystkie paseczki usmazone i elza w garnku- dodac przyprawy (sól, pieprz, paprykę)- pamietac nalezy ze sol DOPIERO PO usmazeniu (tak sie robiz poledwica- nie wiemc zemu) ) -dodać peiczarki i cebulę -zalać sosem z koncentratu i śmietany i przypraw -podusić na wolnym ogniu do poł godziny Odpowiedz Link Zgłoś