aneczka_x0 07.09.09, 11:55 jak robi sie pulpety dla maluszka który ma ponad 9 miesiecy, czy to z tego miesa co dla dorosłych typu mięso mielone?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karro80 Re: pulpety jak robic?? 07.09.09, 13:04 Kup np filet udźca kurzęcego lub indyczego(może być pierś, ale jest "suchsza", no i uda mają więcej żelaza)skręć w maszynce lub malakserze z jajem, robno posiekaną zieleninką, możesz dodać zmielone/poszatkowane warzywa gotowane typu marchew pietrucha itp, zamiast bułki można kapkę otrębów pszennych. Ja dawałam szpinaku ciut, natki i koperku i to w sosiku zaprawionym jogurtem, albo zupie cukiniowo-botwinkowej(taki mój wynalazek). Bez szpinaku możesz w sosie pomidorowym z pomidorów, paprykowym (tylko skórki trza zdjąć) Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: pulpety jak robic?? 07.09.09, 18:17 jeżeli "kupne" mielone to tylko wtedy gdy w sklepie mielony jest wybrany przez Ciebie kawałek mięsa indyczego..kuraka lepiej sklepowego małym dzieciom nie podawac chyba, ze z hodowli ekologicznej bo te "zwykłe" sa hodowane na paszy zawierającej sterydy i hormony..mięso zupełnie nie nadaje się dla niemowlęcia. Pulpety mozna zrobić tez z ryby (byle nie z pangi) mięso mozna rozdrobnic w melakserze lub "zeskrobać" nożem (uwaga na ości) Pulpety mozna tez zrobić z mięsa gotowanego jednak wtedy lepiej ugotowac je na parze, bo samo żółtko może za słabo je "skleić" i w wywarze mogą się rozpaść..mozna tez dodać całe jajka przepiórcze, które praktycznie nie uczulają ale wtedy trzeba je wczesniej wprowadzic jak każda "nowość". Do pulpetów zamiast bułki, dla rozpulchnienia mozna dodać tez troche kaszki manny błyskawicznej lub podeptanego ugotowanego makaronu..oczywiscie gdy dziecko ma juz wprowadzony gluten, mozna dodac dla smaku, szczególnie do "suchych" mięs kilka kropel soku z cytryny lub suszonego czosnku..a podac np. z kaszą, ziemniaczanym puree lanymi kluskami ugotowanymi na wodzie, drobnym makaronem i z sosem pomidorowym, sosem z rozrzedzonego słoiczka miesno-warzywnego, sosem koperkowym..poddusić do zeszklenia, nie rumieniąc drobno posiekana cebule na oleju lub masle w garnuszku, podlać małą iloscią zimnego wywaru z warzyw (warto trochę zawsze zamrozić w kostkownicy, gdy jest za duzo) i rozgotować, dodać łyżeczke mąki roztrzepanej w małej ilosci zimnego wywaru, zagotować, zakwasic nieco sokiem z cytryny, dodać drobno posiekany koperek (sporo)..mozna zaciągnąć żółtkiem tzn, roztrzepac go (1/2 zółtka) razem z maką i wywarem, zahartowac goracym wywarem, dodać 2-3 łyżeczki po kolei i mieszać by wyrównac temperaturę i konsystencję, potem wlać na wrzątek..zagotować i wyłaczyc gaz. Pomodorowy zrobic podobnie tylko razem z cebulką poddusić obranego ze skórki i pozbawionego pestek, pokrojonego w małą kostkę pomidora mozna dodac troche bazylii i czosnku. Zamiast mąki można użyć kleiku ryżowego do zagęszczenia Odpowiedz Link Zgłoś
jaad33 Re: pulpety jak robic?? 07.09.09, 22:51 Nie jestem pewien, czy w tym wieku już można (niech ktoś powie) ale doskonałe pulpeciki wychodzą z cielęcinki. Lepiej samemu zmielić, bo te sklepowe maszynki mają większe dziurki i zostają grudki, z którymi nie każde dziecko sobie poradzi. Można przemleć dwa razy. Dodać warzyw - marchewka, ciut pietruszki, trochę selera. Może odrobinkę pora? Przesadzam? Hmmm... właściwie już nie pamiętam jak to wyglądało w 9-tym miesiącu, chyba jednak ostrożniej Ciut majeranku chyba można. Z filetów drobiowych wychodzi suche mięso i trzeba mocno pokombinować żeby pulpet był soczysty. Jeżeli masz gdzieś w okolicy możłiwość kupienia męsa króliczego, to może też być ciekawa alternatywa i na pewno zdrowsza od drobiu. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: pulpety jak robic?? 07.09.09, 23:52 pewnie, że można..ale są dwa warumki..dziecio nie nie ma szlabanu na białko krowie (cielecina) i jest dostep do swiezego mięska króliczego..u mnie jak juz sie trafi to drogie jak diabki i na skraju przydatnosci do spożycia..a do tego żadko mozna wybrać jaka część tuszki chce się kupić, przeważnie sa całe ..z tym bywa kiepsko. W przypadku cielęciny mozna nawet nie dodawać jajka, bo mieso samo w sobie jest wystarczająco "kleiste" a samo zółtko juz na pewno wystarczy. Najlepiej jest samemu zmielić, jednak nie kazdy dysponuje własną maszynką albo kupuje na raz za małe ilosci miesa (rozejdzie się po maszynce i więcej skręcania niz mielenia)..ale w sumie faktycznie warto kupić wiekszą ilośc świezego mięsa, zmielić, poporcjować i zamrozić, Ziółka można różniste..majeranek, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie..ja nieodmiennie propaguje czosnek..zdrowo, smacznie i dzieci wbrew pozorrom lubia..tyle, ze potem buziaki mogą być woniejące Pewnie, ze mozna pora, szczypiorek..a w starszym wieku zeszkloną, czyli delikatnie podsmażoną a raczej podduszona na patelni teflonowej cebulkę pokrojoną w drobną kostkę z dodatkiem masła, którego dodatek dobrze "zrobi" w przypadku suchych mięs..dla dzieci skłonnych do wzdęć, mozna cebulke po pokrojeniu przelac na sitku zimną wodą..wypłucze się związki siarki, które są tu najbardziej winne, podobnie mozna zrobić z porem, który ma bardziej "ostry" smak od cebuki..dodatek majeranku lub tymianku tez zadziała przeciw wiaterkom Odpowiedz Link Zgłoś
ola11mar Re: pulpety jak robic?? 11.09.09, 21:23 Ja mielę sama mięso. Mieszam indyka z wieprzowiną. Mała jak nie jadła jeszcze białka kurzego do dodawałam do mięsa odrobinę kaszy manny (suchej )np. łyżeczkę i dzięki temu pulpety nie rozpadały się. Moja bratowa robiła fajne pulpety z gotowanego indyka dla takiego malucha jak Twoje z misiowym ogródkiem firmy Nestle. Przepis na ich stronie. Są to pulpety bez jaj. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś