Dodaj do ulubionych

Do uzytkowniczek zmywarek II

19.12.09, 15:38
Jakiś czas temu zakładałam taki sam wątek pytając o rozmiar i użyteczność zmywarki. Zakupiłam, zaraz montażsmile

Pytanie mam odnośnie soli, nabłyszczacza, tabletek. Jak to się stosuje???
Co z czym, kiedy sól, nabłyszczacz i co to te tabletki 3w1?? Jakie najlepiej kupować.
Za wszelkie porady dziękujęwink
_ _ _
Z pozdrowieniami
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Do uzytkowniczek zmywarek II 19.12.09, 15:41
      Wszystko powinno byc wyjasnione w instrukcji dolaczonej do Twojego modelu zmywarki.
    • dzieciuszek Re: Do uzytkowniczek zmywarek II 19.12.09, 17:15
      Ja nie używam tabletek (tzn. mam pudełko leżące gdzieś na dnie szuflady, które kupiłam w pierwszych dniach po zakupie zmywarki, trzymam je w razie gdyby dosięgnął mnie jakiś kryzys zaopatrzeniowy).

Do zmywarki powinnaś wsypać sól (nawet jeśli używasz tabletek - sól zmiękcza wodę, ułatwia mycie, chroni zmywarkę przed korozją). Sól sypie się raz na jakiś czas - naprawdę rzadko.
      Dodatkowo używa się nabłyszczacza - zmywarka pobiera go w ostatniej fazie - dzięki niemu umyte naczynia mają diamentowy blask wink Podobnie jak soli - dolewa się raz na jakiś czas.
      No i środek myjący - ja używam proszku a nie tabletek. Mam lepsze efekty mycia no i wychodzi taniej. Proszek sypie się przed każdym zmywaniem.

Każdy z tych środków (wsypywanych oddzielnie) zmywarka pobiera w odpowiednim momencie programu.
      Wadą tabletek (posiadających to wszystko w sobie) jest to, że one mają swój własny czas rozpuszczania się, który jest niezależny od programu, więc nie zawsze środki w niej zawarte są dozowane w odpowiednim momencie. Na przykład przy programach krótkich tabletki nie mają czasu się rozpuścić - na początku mojej przygody zmywarkowej zdarzyło mi się znaleźć nierozpuszczone resztki tabletki.

Polecam Ci zakup oddzielnie: soli, nabłyszczacza i proszku myjącego.
      • red.sarah Re: Do uzytkowniczek zmywarek II 19.12.09, 17:49
        Ja używam tabletek calgonit,jak masz 3 w jednym to nie musisz
        wsypywać soli ani dawać nabłyszczacza,a jak zwykłe to tak jak Ci
        napisała dzieciuszek.U mnie zawsze się rozpuszczają.
        • gandzia4 Re: Do uzytkowniczek zmywarek II 19.12.09, 18:40
          red.sarah napisała:

> Ja używam tabletek calgonit,jak masz 3 w jednym to nie musisz
          > wsypywać soli ani dawać nabłyszczacza

No tu akurat Bosh zaleca by w polskich warunkach stosować sól zawsze niezależnie
          od typu tabletek, ponieważ nasza woda jest bardzo twarda. Używam tabletek
          calgonitu zazwyczaj różnych od cllasic po ileś tam w jednym i jak do tej pory
          ani razu nie miałam sytuacji by mi sie tabletka nie rozpuściła, nawet na krótkim
          programie, ale przyznaję, że krótkiego używam sporadycznie na codzień jadę na
          eco a on długaśny jest.
          • asieksza Re: Do uzytkowniczek zmywarek II 19.12.09, 18:54
            Używamy W5 z Lidla, tabletki plus sól plus nabłyszczacz. Tabletki
            kosztują niecałe 8 zł za 30 szt. Sól i nabłyszczacz w podobnej cenie
            ale wystarcza zdecydowanie na dłużej niż miesiąc. Jakość jak dla
            mnie porównywalna do droższych środków.
            • mruwa9 Re: Do uzytkowniczek zmywarek II 19.12.09, 19:23
              jaki jest sens uzywac tabletki, jesli i tak, dla lepszego efektu,
              daje sie nablyszczacz i sol? Proszek (calgonit) wychodzi znacznie
              taniej, kiedys liczylam, wyszlo mi ze 3 razy taniej. Moja zmywarka
              ma osobne programy dla tabletek, ale te programy sa jeszcze dluzsze,
              niz standardowe (a standard to ca. 2 godziny). O sol i nablyszczacz
              zmywarka sama sie upomni (to do autorki- debiutantki zmywarkowej ;-
              ) , wiekszosc obecnych zmywarek ma lampki sygnalizujace koniecznosc
              uzupelnienia tych preparatow) , ja uzupelniam sol gdzies 2-3 razy w
              roku, nablyszczacz gdzies co 10 dni, nie wiem dokladnie. proszek
              oczywiscie do kazdego zmywania. Kupuje calgonit od lat, probowalam
              kiedys tanszych odpowiednikow, ale odpuscilam, sprzetu mi szkoda.
              Nie wiem, o ile te inne preparaty sa gorsze, ale zapach mi sie nie
              podobal.
              • mamamira Re: Do uzytkowniczek zmywarek II 19.12.09, 19:29
                Pomimo ze używam Calgonit 5w1 dodaje sol

Calgonit Powerball 5in1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka