Dodaj do ulubionych

Nie chcą mi dać prawa do zasiłku dla bezrobotnych!

28.02.04, 12:40
Witam. Pracowałam 7 lat w banku na 7/8 etatu. jestem ofiarą zwolnień
grupowych. Chciałam sie zarejestrować w Urzędzie Pracy. Przedstawiłam
zaswiadczenia o dochodach moich z ostatnich 18 m-cy. Dziś otrzymałam decyzję
której nie rozumiem: "z przedstawionych dokumentow wynika ze suma okresow(o
ktorych mowa w art.23 ust. 1 i 2 o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu
bezrobociu) przypadających w okresie 18 m-cy poprzedzających dzien
rejestracji, jest krótsza niż 365 dni, co stanowi podstawę odmowy przyznania
prawa do zasiłku". Nie rozumiem. Dodam że od grudnia 2002 byłam na zwolnieniu
lekarskim (ciąża) potem na macierzynskim a nastepnie znowu na lekarskim.
Wrociłam do pracy i od razu dostałam wypowiedzenie. Poradzcie bo nie wiem czy
w ogóle będę miała ten zasiłek. W poniedziałek jadę do UP- podobno mozna sie
odwołać. Dzięki za rady.
Kaska.
Obserwuj wątek
    • barrtis Re: Nie chcą mi dać prawa do zasiłku dla bezrobot 29.02.04, 08:18
      Witaj,ja miałam to samo.Jest taka sprawa,na zasiłek nie masz co liczyć.Jeżeli
      miałaś niepełny etat,musisz przedstawić zarobki za każdy kiesiąc,wystarczy
      ostatni rok (365 dni).Jeżeli masz najniższą krajową w każdym miesiącu czyli w
      zeszłym roku było 800 brutto(i tyle musisz mieć za każdy miesiąc) to nie
      powinni Ci odmówić.Ale jeżeli masz inaczej,to nie dostaniesz bo mi też
      przepadł.Pracowałam na pół etatu ale zarobki brutto miałam wyższe niż 800 zł.
      Ale jest jeszcze coś takiego jak zwolnienia i wtedy masz okresy
      nieskładkowe,czyli od razu obniżone zarobki,i te miesiące się nie liczą.Czyli
      jeżeli nawet w całym roku miałaś jedno zwolnienie(nie ważne ile dni)-a miałaś
      najniższą krajową na świadectwie pracy to tym sposobem obniża się od razu
      wynagrodzenie i wystarczy jeden miesiąc w całym roku nieskładkowy i już zasiłku
      nie masz.Ja miałam też zwolnienie i nie dostałam zasiłku,bo wtedy mi wyszło
      około 650 brutto,bo miałam zwolnienia 2 tyg i wystarczy jeden miesiąc i wtedy
      brakuje Ci ,oni nie liczą miesięcy tylko po kolei np od stycznia do grudnia,a
      nie tak że ostatnie 18 miesięcy.18 miesięcy masz tylko na zarejestrowanie i nic
      więcej 9 18 to 12przepracowanych i 6 po zakończeniu pracy na zarejestrowanie)
      Przykro mi ale ja też nie dostałam pomimo zarobków przez 11 miesięcy po
      1100,1200 zł brutto - na pół etatu a wystarczyło jedno zwolnienie w roku i po
      zasiłku.Pamiętaj że jak masz niepełny etat to zawsze na tym stracisz.Masz
      jeszcze wyjście poproscić pracodawcę o skorygowanie zarobków-w co wątpię że się
      zgodzą.A druga sprawa to jeśli już zarejestrowałaś si w urzędzie to musztarda
      po obiedzie.Chodź i tak nikt teraz nie pójdzie na rękę żeby się narażać.

pozdrawiam
      • kssia Re: Nie chcą mi dać prawa do zasiłku dla bezrobot 02.03.04, 22:19
        Nie do końca to jest prawdą co mówisz...

na każdej decyzji admintracyjnej na dole jest pouczenie o możliwości odwołania
        się do wyższej instancji - w tym przypadku zapewne do wojewody - masz na to 14
        dni od ndia otrzymania decyzji - nie musisz odwołania złożyć osobiście
        wystarczy jak wyślesz pocztą - ważne aby zachować 14-to dniowy termin ...

jeśli masz wątpliwości to odwołaj się i przedstaw jakieś dokumenty na
        potwierdzenie tych faktów ... i jeśli wyjdzie Ci tak że w ciągu ostanich 18
        miesięcy przepracowałaś 365 dni i otrzymywałaś przynajmniej najniższe
        wynagrodzenie to zasiłęk otrzymasz...

poza tym do ustalenia prawa do zasiłkju dla bezrobotnych wlicza się tez okresy
        pobierania zasiłku macierzyńskiego oraz chorobowego jeżeli podstawę wymiaru
        tych zasiłków stanowiła kwota w wysokości conajmniej najniższego wynagrodzenia
        a także okresy pobierania zasiłku wychowawczego... kwestia okresów składkowych
        czy też nieskładkowych nie ma tu znaczenia ponieważ to są przepisy emerytalne
        (te które mowią o okresach składkowych) ; conajwyżej może być niższe
        wynagrodznie - gdyż w czasie chorobowego przysługuje 80% pensji - chyba że
        niezdolnośc do pracy istniała w czasie ciąży wtedy 100 %.

pozdrawiam
        • barrtis Re: Nie chcą mi dać prawa do zasiłku dla bezrobot 03.03.04, 07:21
          Zgodzę się z Tobą że okresy składkowe są liczone do emerytury.Ale zasiłek jest
          obliczny na tej samej zasadzie,wiem o tym bo przez prawie pół roku
          interesowałam się tym,bo chciałam sobie też załatwić zasiłek,miałam podobną
          sytuację.Jeżeli zarobki ze zwolnieniem (nieskładkowe) były w każdym miesiącu
          wyższe lub 800 zł to nie ma nic wspólnego czy składkowe czy nie.A zasiłek
          liczony jest niestety tak jak wszystkie zasiłki na tej samej zasadzie.pozdrawiam
      • pepsii Re: Nie chcą mi dać prawa do zasiłku dla bezrobot 03.03.04, 14:58
        troszkę chyba namieszałaś w tej swojej wypowiedzi barrtis. Ja podobnie jak
        założycielka postu byłam na L4 przez ostatnie pełne 3 m-ce ciąży potem był
        zasiłek macierzyński a potem bezrobocie. Zarejestrowana byłam na pełny etat na
        kwotę wyzszą niż 800zł brutto a pracowałam na umowę o pracę tylko 1 przez rok.
        Dostałam bezrobocie bez żadnych problmów.Nie bardzo rozumiem co tu ma do rzeczy
        zwolnienie, przecież w ciąży jest platne 100% wię jakby nie patrzył to pensja
        sie nie zmniejsza więc gdzie tu podstawa tego co piszesz?
        • czarna_jagodka Re: Nie chcą mi dać prawa do zasiłku dla bezrobot 05.03.04, 23:07
          Akurat w bezrobociu się za dobrze nie orientuję. Ale nie wiem czy nie chodzi o
          to, że bezrobocie nie przysługuje jesli od wynagrodzenia nie była opłacana
          składka na Fundusz Pracy. Składki nie opłaca się od zasiłków oraz wynagrodzeń,
          które nie osiągaja najniższego krajowego (teraz 824 zł, w 2003 r.: 800 zł
          brutto).
          Ale to tylko takie moje rozważania, bo nie mam za bardzo do czynienia z
          zasiłakami dla bezrobotnych, więc jak nie mam racji to niech mnie ktoś poprawi.
    • kropka251 Re: Nie chcą mi dać prawa do zasiłku dla bezrobot 08.03.04, 22:16
      Czesc czyli jak to jest dajmy nato jestem na zasilku wych potem wracam do pracy i mnie zwalniaja to nir nalezy mi sie zasilek dla bezrobotnych
      • barrtis do pepsi 09.03.04, 07:03
        nic nie namieszałam.posłuchaj skoro byłaś zarejestrowana na cały etat,to o co
        Ci chodzi?
        to wiadomo że dostaniesz zasiłek.A tutaj mowimy o niepełnym etacie.
        Czyli musi być najniższa krajowa brutto co miesiąc i wtedy zasiłek
        przysługuje.Jeżeli byłaś na zwolnieniu w danym miesiącu to musisz mieć zarobki
        z tego miesiąca 824 brutto (w tym roku),800 było do końca 2003r.Lub większe.
        I tyle.I to jest napewno prawda.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka