Dodaj do ulubionych

Upadłość firmy

29.03.11, 09:27
Jestem na L4 ciążowym,termin porodu mam na maj.Umowa o pracę na czas nieokreślony, wiem że moja firma zamierza zgłosić upadłość co dalej ze mną? C o z urlopem wypoczynkowym za 2010r i za 2011 r?
Obserwuj wątek
    • mmomika Re: Upadłość firmy 30.03.11, 21:07
      Jeśli firma ogłosi upadlość/likwidację to zasiłek chorobowy, macierzyński po ustaniu zatrudnienia wypłaci ZUS, firma jest zobowiązana wypłacić ekw. za niewykorzystany urlop za rok 2010 i proporcjonalnie do okresu zatrudnienia za rok 2011, + ewentualnie odprawę (jesli firma jest zobowiązana do jej wypłacenia) czyli zatrudnia ponad 20 osób, sa to zwolnienia grupowe, indywidualne leżące po stronie pracodawcy.
      • necia27 Re: Upadłość firmy 20.04.11, 11:59

A więc mam taki problem,obecnie jestem na L4 ciąża,od końca marca próbuję się skontaktować z moim pracodawcą ( jest 4 właścicieli) i zonk, nie odbierają tel.Jezdze do firmy gdzie jest produkcja i biuro a tam zamknięte.Inni pracownicy tez nic nie wiedzą,nikt ich nie zwolnił więc przyjezdzają pod firmę i nikogo tam nie ma.Poprostu mam wrażenie że właściciele się zawineli ale co z nami, nie ma żadnej upadłości ogłoszonej, każdy z nas ma umowy o pracę.Pracownicy nie mają pensji za 2msce(mnie na szczęście przelewa kase zus) ale nie wiem gdzie i komu teraz przekładać moje L4, skąd mam wziąść druk RMUA?
        Gdzie mam się z tym problem udać, bo mam wrażenie że udziałowcy poprostu przez długi uciekli a my zostaliśmy. Ja za chwilę rodzę i czy mogę sama załatwić zasiłek macierzyński( bo w takiej sytuacji nie mam komu przedłożyć dokumentów w firmie) Muszę jechać do PIP zgłosić tĄ sytuację ale niestety końcówka ciąży mi nie pozwala a mam dosyć daleko.Pisałam do nich na email z pełnymi danymi ale żadnej odpowiedzi narazie nie dostałam.Co robić w takiej sytuacji,jak dzwonię na firmowe tel odbiera jeden z właścicieli i mówi że on już nie jest właścicielem.Parodia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka