Dodaj do ulubionych

Podatek od sprzedaży mieszkania

03.04.11, 08:32
Witam, mam pytanie do znawców tematu...

Czy musimy zapłacić podatek od sprzedaży mieszkania 57 m w wielkiej płycie, otrzymanego od rodziców jako darowiznę w roku 2010, jeżeli obecnie kupujemy mieszkanie większe 85 m w nowym budownictwie (zaciągamy kredyt na to nowe, wprowadzamy się do niego, a stare małe w wielkiej płycie sprzedajemy dopiero po wprowadzeniu się do nowego)?

Niby polepszamy warunki mieszkaniowe, zarówno metrażowo jak i jakościowo, ale sprzedajemy to stare dopiero po wprowadzeniu się do nowego i środki przeznaczamy na spłatę części kredytu.

Tu jeszcze się miesza zagadnienie - jak kupimy np. 85 m, a bank kredytuje go, to przecież do momentu spłaty pozostaje współwłaścicielem... czyli my jesteśmy właścicielami tylko w jakiejś części (np. 20 metrów, za które zapłaciliśmy z własnej kieszeni) przez okres kilkunastu-kilkudziesięciu lat aż do momentu całkowitej spłaty.... Czy to by się łapało pod określenie ""lepszych warunków mieszkaniowych"?
Obserwuj wątek
    • tussiaa Re: Podatek od sprzedaży mieszkania 13.04.11, 14:08
      Na pewno macie 2 lata od sprzedaży mieszkania na spłatę kredytu. Nawet jeśli ono zostało sprzedane po kupieniu już nowego. Musicie jednak wpłacić na kredyt całą kwotę uzyskaną ze sprzedaży, by uniknąć podatku. Ewentualnie remont nowego mieszkania, ale tu już konkretne wytyczne ze swojego US co podlega pod remont. Jest infolinia US, na której siedzą naprawdę kompetentne osoby. Przynajmniej ja trafiłam na panią, która długo i "czytelnie" mi wszystko tłumaczyła. Nr 801 055 055.
    • 9-x-2 Re: Podatek od sprzedaży mieszkania 13.04.11, 18:52
      Dzieki! Będę dzwoniła smile bo za dużo chyba tych "ale" w naszym przypadku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka