Dodaj do ulubionych

Akt urodzenia

06.06.11, 16:40
Drogie Mamy- mam takie pytanie :
Na zgłoszenie dziecka do USC cywilnego ma się 14 dni. A co jeśli tego się nie dokona? Jakie są konsekwencje, co robić? Znalazłam gdzieś u wujka google na 1283643 stronie informację, że po 14 dniach USC przesyła jeszcze raz wezwanie na konkretny termin, a jeśli rodzice i to zbagatelizują to USC sam wybiera imię dla dziecka. A co w tym czasie , po 14 dniach? Już nic się nie załatwi dopóki się nie dostanie wezwania?
Wybaczcie jak zbyt chaotycznie to napisałam wink
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Akt urodzenia 06.06.11, 17:12
      Mniemam, że się załatwi, najlepiej zadzwoń do USC konkretnego i się dopytaj - kwestią jest umówienie terminu, u nas było tak, że od razu w szpitalu dostawaliśmy "zaproszenie" na konkretny dzień i godzinę.
    • annajustyna Re: Akt urodzenia 06.06.11, 17:37
      Imie dziecka to wybiera USC, ale po ok roku?
    • simimi Re: Akt urodzenia 06.06.11, 20:58
      Akurat pytanie z mojej działki smile
      A zatem wiele zależy od podejścia urzędników z USC, czy sztywno trzymają się litery prawa, czy podchodzą do sprawy bardziej po ludzku. Jeżeli idą zgodnie z przepisami, to po 14 dniach od urodzenia sprawdzają, czy dziecko pochodzi ze związku małżeńskiego czy nie (to w kwestii ustalenia rodziców) oraz nadają dziecku imię i tak wystawiają akt urodzenia. Jeżeli imię sie nie spodoba, to rodzice mają jeszcze pół roku czasu aby zmienić akt urodzenia.
      A opcji drugiej wysyłają przypomnienie/wezwanie do stawienia sie w USC w celu sporządzenia aktu urodzenia. Dopiero kiedy rodzice nadal nie zareagują, sami rejestrują dziecko. Dziecko musi być zarejestrowane w USC i uzyskać akt urodzenia, bo dopiero wtedy można je zgłosić do bazy pesel i przyznać dziecku numer PESEL.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka