Dodaj do ulubionych

Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa - do mam prawniczek

05.07.11, 20:55
Jest zalozona sprawa o zaprzeczenie ojcostwa, na ktora trzeba jeszcze poczekac a trwa to juz kupe czasu a biologiczny ojciec dziecka musi wyjechac za granice, nie moze czekac na rozprawe. I tu moje pytanie:
1. czy mozna notarialnie sporzadzic Uznanie dziecka do USC zeby wyrobic nowa metryczke dziecku
2. czy rowniez notarialnie mozna sporzadzic zezwolenie na wyrobienie dziecku paszportu?
Obserwuj wątek
    • mis-mis_01 Re: Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa - do mam prawn 05.07.11, 22:26
      rozumiem, że ojciec póki co (ten nie biologiczny) to mąż matki na zasadzie domniemania. jeżeli tak, to odpowiedź na oba pytania jest nie. dopóki nie będzie zaprzeczenia, to ojcem formalnie jest mąż matki, a biologiczny ojciec nie ma żadnych praw.
      • diablica_diabla Re: Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa - do mam prawn 05.07.11, 22:41
        nie on nie jest moim mezem, od 4 lat go nie widzialam, rozwod toczyl sie bez jego udzialu w Sadzie, a mezem nie jest od pazdziernika 2010 - w listopadzie urodzil sie synek.

Ale moje pytanie bylo nieco inne- bo to ze bilkogiczny ojciec nie ma praw(!!!!!) szlag mnie trafia jak sobie pomysle, tu chodzi o to, ze jak juz orzekna ze tamten ex nie jest ojcem, to czy bilogiczny moze aktem notarialnym zrobic to o co pytalam: metryczka i paszport? smile
        • baltycki Re: Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa - do mam prawn 05.07.11, 23:06
          Art. 73. § 1. Uznanie ojcostwa następuje, gdy mężczyzna, od którego dziecko pochodzi, oświadczy przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego, że jest ojcem dziecka, a matka dziecka potwierdzi jednocześnie albo w ciągu trzech miesięcy od dnia oświadczenia mężczyzny, że ojcem dziecka jest ten mężczyzna.

§ 2. Kierownik urzędu stanu cywilnego wyjaśnia osobom zamierzającym złożyć oświadczenia konieczne do uznania ojcostwa przepisy regulujące obowiązki i prawa wynikające z uznania, przepisy o nazwisku dziecka oraz różnicę pomiędzy uznaniem ojcostwa a przysposobieniem dziecka.

§ 3. Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczeń koniecznych do uznania ojcostwa, jeżeli uznanie jest niedopuszczalne albo gdy powziął wątpliwość co do pochodzenia dziecka.

§ 4. Uznanie ojcostwa może nastąpić także przed sądem opiekuńczym, a za granicą również przed polskim konsulem lub osobą wyznaczoną do wykonywania funkcji konsula, jeżeli uznanie dotyczy dziecka, którego oboje rodzice albo jedno z nich są obywatelami polskimi. Przepisy § 1–3 stosuje się odpowiednio.
          • diablica_diabla Baltycki :) 05.07.11, 23:08
            jestes Bogiem wink wlasnie o to mi chodzilo o paragraf 4 smile cudownie, serdeczne dzieki, juz jestem teraz spokojna.
          • imasumak ALe to wszystko można 05.07.11, 23:40
            dopiero po zaprzeczeniu ojcostwa eks męża Diablicy. Póki co, to on jest właśnie jest ojcem dziecka. Musi się odbyć rozprawa i prawdopodobnie, wobec zaistniałych okoliczności, ojcostwo zostanie zaprzeczone na jednym posiedzeniu, ale na razie nie ma opcji, żeby faktyczny ojciec mógł uznać dziecko.
            • diablica_diabla Imasumak :) 06.07.11, 08:55
              Kochana ja to wszystko wiem, w pierwszym poscie nie napisalam poprostu, ze te rzeczy chcialabym zalatwic po wyroku sadu. Wiem, ze przed nie mozna zrobic nic i to mnie najbardziej wkurza, bo to zbyt dlugo trwa. sad
        • imasumak Nie, dopóki nie ma zaprzeczenia, nie możesz nic 05.07.11, 23:36
          zrobić.
          W październiku się rozwiodłaś, w listopadzie urodził się Twój syn - według prawa, Twój eksmąż, jest jego ojcem.
          • baltycki Re: Nie, dopóki nie ma zaprzeczenia, nie możesz n 05.07.11, 23:53
            diablica_diabla 05.07.11, 22:
            nie on nie jest moim mezem, od 4 lat go nie widzialam, rozwod toczyl sie bez jego udzialu w Sadzie, a mezem nie jest od pazdziernika 2010 - w listopadzie urodzil sie synek.

Ale moje pytanie bylo nieco inne- bo to ze bilkogiczny ojciec nie ma praw(!!!!!) szlag mnie trafia jak sobie pomysle, tu chodzi o to, ze jak juz orzekna ze tamten ex nie jest ojcem, to czy bilogiczny moze aktem notarialnym zrobic to o co pytalam: metryczka i paszport?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka